Rămâi conectat

Cultură Educație

Peste 2 miliarde de lei vechi pentru şase spitale din Alba în proiectele naţionale de sănătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pentru acest an, Direcþia de Sãnãtate Publicã Alba (DSP) a încheiat contracte de derulare a unor programe naþionale de sãnãtate cu ºase unitãþi spitaliceºti de la noi din judeþ în valoare totalã de 206.000 lei. Aceastã sumã provine atât de la bugetul de stat – 50.000 lei cât ºi din venituri proprii – accize – 156.000 lei. Contractul cu cea mai mare valoare a fost încheiat, aºa cum era de aºteptat, cu Spitalul Judeþean de Urgenþã Alba ºi anume 154.000 lei (25.000 lei de la bugetul de stat ºi 129.000 lei din venituri proprii). Banii de la bugetul de stat vor fi folosiþi pentru derularea subprogramului de monitorizare ºi evaluarea programului naþional de sãnãtate a femeii ºi Copilului – 10.000 lei ºi pentru profilaxia sindromului de izoimunizare Rh – 15.000lei. Sumele provenite din taxele pe viciu se vor utiliza dupã cum urmeazã: programul de diabet zaharat – 13.000; subprogramele de supraveghere ºi control al: infecþiei HIV – 4.000 lei, tuberculozei – 33.000, bolilor cu transmitere sexualã – 5.000 lei, infecþiilor nosocomiale ºi monitorizarea rezistenþei la antibiotice – 4.000 lei; subprogramul de profilaxie în patologia psihiatricã ºi psihologicã – 20.000 lei; suprogramul de transplant de organe, þesuturi ºi celule de origine umanã – 26.000 lei; profilaxia malnutriþiei la copii cu greutate micã la naºtere – 8.000 lei ºi prevenirea deceselor neonatale – 16.000 lei.
Urmãtorul contract încheiat de Direcþia de Sãnãtate Publicã Alba ca ºi valoare – 20.000 lei (10.000 lei de la bugetul de stat ºi 10.000 din accize) a fost parafat cu Spitalul municipal Blaj. Conducerea unitãþii trebuie sã cheltuiascã aceºti bani pentru: profilaxia sindromului de izoimonizare Rh (10 mii lei); suprogramul de supraveghere ºi control al infecþiei HIV – 3.000 lei; programul de supraveghere ºi control al infecþiilor nosocomiale ºi monitorizarea rezistenþei la antibiotice – 3.000 lei ºi profilaxia malnutriþiei la copii cu greutate micã la naºtere – 4.000 lei. Între DSP Alba ºi Spitalul municipal Sebeº a fost realizat un contract în valoare de 18.000 lei (10 mii buget de stat ºi 8 mii lei accize). Marea parte a banilor, respectiv 10.000 lei va fi folositã pentru profilaxia sindromului de izoimonizare Rh, restul împãrþindu-se pentru subprogramul de supraveghere ºi control al infecþiei HIV – 4.000 lei ºi profilaxia malnutriþiei la copii cu greutate micã la naºtere – 4.000 lei. Cu Spitalul municipal Aiud s-a stabilit un contract de 12.000 lei (5 mii buget de stat ºi 7 mii accize), bani împãrþiþi astfel: profilaxia sindromului de izoimonizare Rh – 5.000 lei; subprogramul de supraveghere ºi control al infecþiei HIV – 3.000 lei ºi profilaxia malnutriþiei la copii cu greutate micã la naºtere – 4.000 lei. Cele mai mici sume, câte 1.000 de lei fiecare, au fost contractate de spitalele orãºeneºti din Abrud ºi Câmpeni. Banii proveniþi din venituri proprii – accize vor fi folosiþi de ambele unitãþi pentru subprogramul de supraveghere ºi control al infecþiei HIV.
Trebuie precizat cã în urma unui audit fãcut de cãtre DSP Alba s-a constatat cã banii repartizaþi în ultimii doi ani spitalelor, pe linia de prevenire, nu au fost cheltuiþi. Este vorba de 360.000 de lei. Sã sperãm cã cele peste 2 miliarde de lei pentru care spitalele au încheiat cu Direcþia de Sãnãtate Publicã Alba contracte vor fi folosiþi pânã la ultimul ban… (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

Bursa de excelență KRONOSPAN – 2023: 15 elevi din Sebeș au primit peste 22.000 de lei, pentru rezultatele școlare obținute

Andreea Ștefan

Publicat

în

Kronospan este cel mai mare producător de plăci pe bază de lemn, prezent în 47 de locații din 25 de țări, recunoscut și apreciat la nivel internațional.

În România deține doua fabrici, una la Brașov, specializata în producție de plăci OSB și una la Sebeș, cu o tradiție îndelungată în prelucrarea lemnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Compania, în cadrul politicilor sale de responsabilitate socială, investește în performanță și susține, an de an, parcursul educațional al elevilor din orașul Sebeș, prin organizarea „Bursei de Excelență Kronospan” încă din 2012. In acești ani, compania a oferit burse de performanta unui număr de peste 100 de elevi din cadrul instituțiilor de invatamant de la Sebeș.

La ediția din acest an au fost analizate rezultatele a peste 80 de elevi, iar la final, în baza punctajului, Comisia a decis să acorde trei burse pentru elevii școlilor gimnaziale și încă cinci burse pentru elevii liceelor din Sebeș.

Pentru a răsplăti si încuraja eforturile tuturor celor înscriși, s-a decis suplimentarea cu încă cinci burse, în valoare de 3000 de lei în total, care vor reveni elevilor din ciclul gimnazial.

Valoarea financiară a burselor oferite in acest an a depășit suma de 22.000 lei.

Cei 15 elevi care au obținut „Bursa de Excelență Kronospan” învață la Colegiul Național Lucian Blaga Sebeș, Liceul German Sebeș, Școala Gimnazială Mihail Kogălniceanu Sebeș, Liceul Tehnologic Sebeș, Școala Gimnazială nr. 2 Sebeș și la Școala Gimnazială Petrești.

Kronospan felicita pe aceasta cale toti elevii inscrisi in program si, de asemenea, mulțumește cadrelor didactice implicate, asigurandu-i de întregul suport în ceea ce privește oportunitățile de practica in cadrul companiei sau dotarea bazei materiale a școlilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer

Dan HENEGAR

Publicat

în

Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.

Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.

Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare