Rămâi conectat

Cultură Educație

Pensionarii din Alba merg până la capăt pentru recuperarea pensiilor ciuntite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

”Am chemat în urmă cu două săptămâni pensionarii din grupele I şi II de muncă pentru a-i ajuta să îşi obţină drepturile legale în instanţă. Sunt drepturi pe care le au prin lege, dar pe care autorităţile nu vor să le acorde în integralitatea lor, drepturi care le sunt refuzate de 2 ani de zile. Acum sunt amăgiţi cu o lună, iar cei care au ieşit la pensie la sfârşitul lui 2008 şi 2010 au primit drepturile integral. Unde este echitatea? De ce sunt discriminaţi peste 25.0000 de pensionari din Alba? Sunt drepturi pentru care au fost umiliţi, plimbaţi pe drumuri. O spun chiar ei, o spun reprezentanţii lor” a precizat în cadrul unei conferinţe de presă Florin Roman, vicepreşedintele PNL Alba. ”În urma valului de nemulţumire pe care l-am prezentat public am văzut că autorităţile s-au panicat şi au făcut unele gesturi faţă de aceşti pensionari, în condiţiile în care până atunci nu s-a înregistrat nicio reacţie, nici la nivel local, nici naţional. Doar sub presiune aceşti guvernanţi şi actuala conducere a judeţului şi oraşului mişcă ceva. Şi marea minciună a autorităţilor este că pensionarii îşi vor primi drepturile din luna februarie. Da, dar nu integral”, a precizat Roman.
Cei aproape 3000 de pensionari care s-au decis să-şi ceară drepturile în instanţă sprijiniţi de liberalii din Alba nu mai încredere în declaraţiile autorităţilor, într-o ţară unde, mai nou, garantarea unui drept prevăzut prin lege trebuie musai dublat şi de o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă. ” Vreau să transmitem un mesaj clar tuturor: vom merge până la capăt şi nu ne vom opri cu acţiunea în instanţă, chiar dacă în mod parţial, unele din aceste drepturi vor intra în plată. Nu ne vom opri până nu vedem banii în contul sau portofelul pensionarilor, banii care li se cuvin”, a spus Roman.
În cadrul conferinţei de presă, reprezentantul pensionarilor care au dat statul în judecată, Vasile Făgădar, a prezentat concret lista neajunsurilor cu care se confruntă pensionarii în ziua de azi: cum o parte esenţială din pensie se duce numai pe medicamente, cum factura la întreţinere, mai ales iarna, îi copleşeşte şi îi face să rabde frig în locuinţe, cum nu le ajung banii pentru hrană sau de haine, concluzionând cu tristeţe: ”Am ajuns, oameni buni, să mirosim cu toţii a second-hand!”.
”Înţelegem să facem în continuare o politică activă şi din opoziţie, în serviciul public, militând pentru cei ale căror drepturi sunt lezate sau pentru cei care merită o viaţă mai bună în Alba Iulia. Noi suntem cu faptele, alţii au rămas cu poveştile şi scandalul. Şi dacă autorităţile nu ne cred, le invităm să facă o ”baie de mulţime” cu pensionarii nemulţumiţi”, a completat Florin Roman. Acesta a lansat pe piaţă un nou proiect liberal pentru pensionari, respectiv o nouă mobilizare pentru acţionarea statului în instanţă în vederea recuperării celor 5,5% din pensie, bani luaţi de la cea mai săracă categorie socială din România, sume cu care mai nou autorităţile speră să ”umfle” bugetul pe 2011.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea