Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Sport

Patru dintre şefii echipei Unirea Alba Iulia învinuiţi pentru înşelăciune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

„Atunci în 2005, când echipa a fost lăsată în paragină de Viorel Măluşel, domnul Mircea Hava şi domnul Dumitrel, reprezentanţii autorităţilor ne-au solicitat să ne implicăm”, a menţionat consilierul local albaiulian, ce a arătat cu degetul înspre anumite compartimente din primăria municipiului Alba Iulia. „Nu noi, cei de la club am făcut strategia, una bazată pe contracte de finanţare şi prestări servicii. Există controale, în timp,de la finanţe, care nu spun că s-ar fi făcut o finanţare ilegală”, a explicat Bărdaş. Reprezentantul Unirii susţine că în repetate rânduri a atras atenţia Consiliului Judeţean Alba, pentru a-l înlocui din structurile echipei de fotbal pe Oliviu Feneşan întrucât nu mai avea calitatea de consilier judeţean, fiind şi în conflict de interese prin deţinerea de acţiuni la FC Unirea 2006 SA. „Rapoartele de audit de la primărie au fost foarte bine făcute, dar cei de la Consiliul Judeţean n-au venit cu propriul audit. Vorbeam pe această temă cu fostul preşedinte Nicu Lupu şi mi-a transmis că dl. Marian Aitai (nr – directorul executiv al CJ Alba) ne-a explicat modalitatea şi documentaţia aferentă pentru a primi finanţare. Eu consider că suntem în această ipostază din cauza rapoartelor superficiale ale celor abilitaţi. În primărie există secretar, există jurişti…”, a mai punctat Bărdaş.
lPresiunea DNA şi paralela cu baschetul
Bărdaş nu-şi explică decât în mică măsură situaţia creată, afirmând cert că vina nu aparţine celor de la echipa de fotbal, existând însă o serie de „ciudăţenii” în raportul juridic privind circuitul banilor către fosta prim-divizionară. Acesta a reiterat ideea că raportat la banii investiţi, Unirea a realizat performanţe notabile, mândrindu-se cu o promovare în Liga 1 şi foarte mulţi jucători localnici convocaţi la loturile naţionale de juniori şi tineret. „Dumitrel şi Hava ne-au solicitat în 2005 să ţinem echipa în «B» şi apoi să o ducem în «A». Recunoaştem că în perioada din Liga 1 s-au făcut greşeli foarte mari, managerial vorbind”, a spus Bărdaş. Acum însă se iscă o întrebare rămasă fără răspuns: de ce au închis în 2010 robinetul autorităţile locale şi judeţene, care este motivaţia reală pentru abandonarea fotbalului, deşi există acte în vigoare încheiate între cele trei părţi???
„Probabil există o amnezie colectivă când cineva pune presiune pe tine. Există teama de DNA în consiliul local, iar acum este problema cu constituirea în parte civilă”, a încercat să explice Horia Bărdaş. „Ştiţi cum este, anul acesta e anul fotbalului şi peste unul-doi ani vine rândul baschetului. Tot în acelaşi mod ca şi la FC Unirea Alba Iulia se finanţează de la bugetul local şi activitatea CSU Alba Iulia. Probabil că la baschet sunt mai bine puşi la punct, juridic vorbind. Acum sincer, ca şi consilier local nici nu-mi vine să mai votez vreun ban pentru sportul din Alba Iulia. Cum să mai ridic mâna când văd în ce sunt târât?”, a anunţat Bărdaş.
*Proces cu finanţele publice, pentru datoria de 5,2 milioane de lei
Cu conturile blocate de peste doi ani, FC Unirea Alba Iulia a dat în judecată DGFP Alba, primul termen fiind în 18 ianuarie. Inspectorii financiari au finalizat în luna decembrie un control la club pentru perioada 2005-2008 şi din calculul restanţelor înregistrate la bugetul de stat reiese că FC Unirea are o datorie totală cifrată la 5,2 milioane de lei (2,4 milioane de lei suma de bază, respectiv 2,8 milioane de lei penalităţi). „Finanţele consideră că toate convenţiile civile încheiate cu jucători sunt venituri salariale şi trebuie impozitate în alt mod. Noi nu recunoaştem o asemenea sumă. Astra Ploieşti a contestat o asemenea decizie şi în instanţă i s-a dat dreptate”, a precizat Mihai Dăscălescu, preşedinte executiv al FC Unirea Alba Iulia. Oficialul unirist a mai specificat că la 31 decembrie 2011 divizionara secundă a acumulat datorii către bugetul de stat în valoare de 7,6 miliarde de lei vechi, după ce pe parcursul anului precedent a efectuat plăţi de 5,8 miliarde de lei către finanţe şi încă 5,7 miliarde de lei însemnând litigii cu foştii jucători din Liga 1 şi din ediţia trecută de campionat. Deocamdată, FC Unirea Alba Iulia este părăsită total de Consiliul local şi Consiliul Judeţean Alba şi trăieşte o incertitudine totală, mai ales din vară, întrucât nu are la îndemână pentru a exista şi a continua activitatea, decât un contract de sponsorizare cu RMGC şi eventualele cedări de jucători. „S-ar putea să ne retragem şi cine vrea să vină să preia echipa. Ne-am săturat să ni se spună că suntem hoţi”, a concluzionat Bărdaş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Liga 3, etapa a 9-a, se apropie vacanța: jocuri interne pentru Metalurgistul Cugir și Industria Galda, deplasări pentru albaiuliene

Dan HENEGAR

Publicat

în

Liga 3, etapa a 9-a, se apropie vacanța: jocuri interne pentru Metalurgistul Cugir și Industria Galda, ultimele apariții în fața fanilor, și deplasări pentru albaiuliene. CSU Alba Iulia va intra în vacanță după acest duel de la Mediaș. Se apropie vacanța pentru conjudețenele care activează în Seria 9 din eșalonul terț. În etapa a 9-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea