Rămâi conectat

Cultură Educație

Pădurile României amanetate pe termen lung

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Stimate Domnule Director General,
Secole de-a rândul Munţii Apuseni au fost deposedaţi de toate bogăţiile (aur, argint, minerale şi alte resurse naturale), locuitorii din această zonă trăind în continuare în sărăcie.
După ce în anii ’90 statul român a concesionat terenuri auro-argentifere unor companii străine, mai nou şi aurul verde al Apusenilor, respectiv pădurile moţilor, sunt oferite en-gros unor firme cu capital străin, nerespectându-se cele mai elementare reguli ale economiei de piaţă, respectiv Cererea şi Oferta.
Aş vrea să vă aduc la cunoştinţă domnule director general, faptul că în anul 2003, Regia Naţională a Pădurilor cu sprijinul tacit al Guvernului Năstase a încheiat pe termen lung, respectiv pentru 10 ani, un contract de furnizare masă lemnoasă, la nivel de ţară, prin direcţiile silvice judeţene.
În baza acestui contract în judeţul Alba peste 30.000 metri cubi masă lemnoasă merg anual spre firma SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL din Sebeş, fără a se organiza licitaţii publice aşa cum este firesc într-o economie de piaţă liberă. Ca urmare, atât în judeţul Alba cât şi în zonele limitrofe rezultă clar o politică de MONOPOL, a capitalului austriac în defavoarea celui românesc. Ca urmare a acestei politici de monopol în oraşul Câmpeni, fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL), cu peste 1.000 de angajaţi din zonă, a falimentat în urmă cu 2-3 ani (în timpul derulării acestui contract). În aceaşi situaţie sunt şi alte fabrici de prelucrare a lemnului (de mobilă) cu capital românesc, lăsând pe drumuri numeroase familii din aceste zone.
Tot în oraşul Câmpeni până în prezent au mai supravieţuit două societăţi comerciale de mobilă, respectiv Transilvania Câmpeni şi Montana SA, unde lucrează circa 500 de muncitori care actualmente întâmpină mari dificultăţi în aprovizionarea cu materie primă. Cele două firme din Câmpeni care produc mobilă adaugă plus-valoare pe metru cub de lemn până la 500 euro, comparativ cu SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL care valorifică doar cherestea, nu mobilă şi care are o valoare adăugată de doar 150-200 euro metru cub. Această politică de monopol dezavantajează şi alţi numeroşi agenţi economici şi persoane fizice autorizate, inclusiv proprietarii de păduri din zonă.
Faţă de cele prezentate vă solicit, domnule director, o analiză urgentă a acestui mod de contractare a masei lemnoase pe termen lung, respectiv rezilierea contractului dintre Regia Naţională a Pădurilor şi SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL.
Solicit răspuns scris.
Corneliu OLAR, deputat ales în colegiul uninominal nr. 5 Munţii Apuseni – Teiuş


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare