Sport
Ovidiu Pănăzan la Campionatele Europene de Powerlifting din Ucraina: rezultate care deschid drumul spre un adevăr ce nu poate fi negat!
România a participat la cea de-a 35-a ediţie a Campionatului European de Powerlifting desfăşurată în Mariupol, Ucraina, realizând un rezultat considerat istoric la mai puţin de trei ani de la înfiinţarea federaţiei de profil, o performanţă remarcabilă obţinută de Ovidiu Pănăzan care a obţinut un meritoriu loc patru în cadrul probei de împins din culcat. Pentru mulţi era un rezultat imposibil de realizat, pentru cei puţini însă, acest rezultat e consecinţa firească a modului în care se dezvoltă acest sport în România. Ştim că obţinerea unui astfel de rezultat obligă această federaţie sportivă la menţinerea unui nivel pe care puţine ramuri sportive l-au atins în zeci de ani de activitate.
De cele mai multe ori, atunci când se obţine un astfel de rezultat lumina reflectoarelor este pusă doar pe acest aspect. Victoria însă ne îndreptăţeşte să vorbim şi despre drumul extrem de anevoios pe care l-am parcurs până în aceste zile de graţie pe care le trăim împreună. Am vorbit de atâtea ori despre performanţele acestui sport în competiţiile internaţionale încât am uitat sau nu am vrut să vorbim despre lucruri evidente, anume că deşi mulţi dintre performeri locuiesc în acest municipiu sunt legitimaţi şi sprijiniţi financiar de alte entităţi decât cele locale. Cum vi se pare ca acum când vorbim despre albaiulianul Ovidiu Pănăzan exprimăm doar un adevăr geografic căci restul meritelor aparţin primăriilor din Bacău şi Timişoara? Cum vi se pare faptul că performanţele powerliftingului românesc atrag atenţia unor cluburi sportive din străinătate şi că se fac oferte de transfer pentru sportivi cu care acum ne lăudăm?
Obţinerea unui loc patru la nivel continental este fără îndoială un moment de mare bucurie pentru cei implicaţi în acest fenomen, mai ales că nu este o întâmplare sau vreun rezultat al hazardului dar şi un moment de bilanţ al modului în care este de fapt sprijinit acest sport. Aici de fapt nu e vorba nici despre statistică, nici despre evaluarea unui moment sau altul ci despre gustul unei victorii care a pus sportivii pe drumuri pe care nu ar fi trebuit să le facă, care a pus această federaţie în situaţii despre care vom vorbi la momentul potrivit. Din contră, legitimitatea unor întrebări e oferită de o mare performanţă. Am dat acestui sport acum şi pentru anii care vor veni privilegiul de a fi la înălţime. Rămâne de văzut dacă performanţa va fi apreciată şi sprijinită sau invidiată şi minimalizată.
Biroul de presă F.R. Powerlifting

Sport
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei
În ultimele două jocuri ale etapei a 28-a a Ligii a 4-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj au câștigat în fața fanilor și continuă cursa pentru ocuparea ultimei trepte a podiumului, formația din Galtiu având 4 puncte în față cu două jocuri înainte de încheierea campionatului.
*Viitorul Sântimbru – Energia Săsciori 2-1 (1-0): Biro (34), Al. Stan (73, eurogol, șut în vinclu din lovitură liberă de la 30 de metri)/ N. Cristea (53, autogol, a scăpat mingea în plasă). Destulă tensiune la final, plus un incident ce era la un pas să degenereze, un conflict verbal între Ovidiu Hulea (vicepreședintele AJF Alba), antrenorul Mircea Țîrlea și Ilie Morariu (jucător ce fusese înlocuit) – de la Energia. Echipa din Galtiu a realizat al 3-lea succes la rând, iar săsciorenii au ieșit din calculele pentru locurile fruntașe.
*CIL Blaj – Voința Stremț 4-2 (2-0): Ursu (18, eurogol, șut de la 35 de metri; 22), Stoica (55), Macarie (90+3)/ Juncan (83), N. Muntean (85). Blăjenii, care veneau după eșecuri la limită împotriva primelor două clasate, au condus la un moment dat cu 3-0. La penultima reprezentație, Voința a înregistrat al 6-lea insucces consecutiv, o “bilă neagră” pentru echipa ce a cucerit ultimele două Cupe ale României și este calificată în a 3-a finală. Viitorul Sântimbru se situează pe locul 3, cu 51 de puncte (golaveraj 60-26), urmată de CIL Blaj, cu 47 de puncte (46-32) și Energia Săsciori, cu 42 de puncte (75-52), iar Voința a coborât pe poziția a 8-a (37 de puncte, 49-54 golaveraj).
Foto: CIL Blaj (facebook)
Sport
FOTO, VIDEO: Andrei Rațiu, fundașul din Alba, primul gol pentru Huesca SD, în Segunda División
Andrei Rațiu, fotbalistul originar din județul Alba (comuna Unirea, s-a născut la Aiud), a marcat primul său gol în Segunda División.
Fundașul lateral în vârstă de 23 de ani a înscris pe “El Alcoraz”, în partida Huesca SD – Real Sociedad B, scor 3-2 (2-0), contând pentru etapa a 41-a a ligii secunde din Spania (golul victoriei a venit în minutul 90+3). Reușita sa s-a produs în minutul 45+3, cu un șut din unghi, după o fază spectacoloasă și o pătrundere pe flancul drept.
Rațiu, convocat pentru partidele naționalei României din Liga Națiunilor în luna iunie, a fost integralist în penultima etapă. Acesta are 34 de prezențe în actuala stagiune, un gol și două pase decisive, după ce în vară a plecat de la Villlarreal la echipa din Aragon. Huesca se plasează pe poziția a 11-a, cu 54 de puncte, și venea după o serie nefastă (doar 3 puncte în 5 confruntări). Ultima rundă este duminică, în deplasare cu Valladolid (locul 3, 78 de puncte).
În La Liga, Deportivo Alaves a pierdut acasă cu Cadiz, scor 0-1 (0-0), cu acest rezultat oponenții evitând retrogradarea (locul 17, cu un punct mai mult decât Granada, ce a remizat acasă cu Espanyol Barcelona, scor 0-0). După 5 sezoane, echipa din Țara Bascilor a retrogradat, din postura de “lanternă roșie” (31 de puncte în 38 de etape). Alexandru Țîrlea (fiul antrenorului Mircea Țîrlea) nu a fost convocat în acest an, rămânând doar cu cele 15 minute din decembrie (la Vallecano), când s-a consemnat debutul în La Liga.
Sursa foto: Huesca SD, video: La Liga
Sport
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
Performanță de senzație reușită de antrenorul român Gianni Crețu (ocnamureșean de la finele anului trecut), acesta reușind să câștige Liga Campionilor la volei masculin, cu formația ZAKSA Kęddzierzyn-Koźle.
În ultimul act al celei mai importante competiții continentale, la Liublijana, ZAKSA a învins cu scorul de 3-0 (25-22, 25-22, 32-30) pe Itas Trentino, iar Crețu a devenit primul antrenor din istorie care realizează tripla cu o formație din Polonia (cupa, titlul și Liga Campionilor). Un rezultat fabulos, ce încheie un an perfect pentru Gianni Crețu, devenit al doilea român care cucerește Liga Campionilor de la introducerea acestui format, în 2000 (primul a fost Stelian Moculescu, care s-a impus în 2007 cu nemții de la VfB Friedrichshafen).
În luna octombrie a anului trecut, o familia de sportivi, Gianni Crețu (volei) și Angela Szeneș (baschet) și-au achiziționat o casă în orașul salin, își petrec vacanțele în Ocna Mureș și intenționează să se stabilească în localitatea din Alba. Gianni Crețu (52 de ani) este cel mai valoros antrenor român de voleiului al ultimului deceniu, vara trecută fiind numit antrenor principal la deținătoarea Ligii Campionilor, ZAKSA bifând astfel al doilea trofeu consecutiv! Crețu are o carieră prodigioasă, cu experiențe la echipe de club dn Polonia, Qatar sau Rusia. De asemenea a fost selecționerul României (2007-2008) și al Estoniei (2014-2019), cu această reprezentativă calificându-se la trei turnee finale ale Campionatului European și câștigând în două rânduri Golden League
-
Ştirea zileiacum 11 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Curier Județeanacum 16 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Actualitateacum 15 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Curier Județeanacum 14 ore
Primăria Alba Iulia alocă 629.554 lei pentru creșterea serviciilor de îngrijire, sănătate, protecție și educație în grădinițele din municipiu
-
Curier Județeanacum 10 ore
28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului
-
Sportacum 12 ore
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
-
Actualitateacum 15 ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui
-
Curier Județeanacum 13 ore
Acțiune a polițiștilor din Alba, pentru creșterea siguranței în trafic: Peste 1.000 de amenzi aplicate și 25 de infracțiuni constatate
-
Actualitateacum 17 ore
Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII
-
Curier Județeanacum 13 ore
1 iunie| Tombolă cu surprize, la Sebeș, pentru sărbătorirea prichindeilor cu ocazia Zilei Copilului. Cum pot fi înscriși micuții
-
Actualitateacum 17 ore
ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR
-
Sportacum 11 ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei