Rămâi conectat

Cultură Educație

O mamă disperată aşteaptă răspunsuri

Publicat

în

Mă numesc Mircea Paraschiva, născută în 12.02.1955, cu domiciliul în Sântimbru, str. Crinului 153, jud. Alba cu B.I. seria AX nr. 223387, eliberat de Pol. Alba Iulia la data de 21.02.05. Prin această scrisoare vreau din tot sufletul să-i rog pe d-nii procurori, judecători şi chiar şi pe dl ministru sau dl. preşedinte să-mi dea câteva lămuriri şi totodată vreau să explic ce nu înţeleg, şi să descriu toată povestea mea la care până acum nu a avut cine să-mi dea răspunsul corect.
Sunt o mamă de 56 de ani care am muncit să-mi cresc doi copii, singură şi să-i educ, în acelaşi timp să mă mândresc cu ei şi să fiu mulţumită căci câte greutăţi am întâmpinat nu m-am dat bătută şi încerc în continuare să lupt pentru dreptate dar de data aceasta şi în acest sistem cred că orice pălmaş care caută dreptate, se luptă cu morile de vânt.
Poate vă întrebaţi de ce cred eu aşa dar vă explic: în 19 octombrie 2010 băiatul meu care era singurul meu sprijin care pe atunci muncea şi mă ajuta a fost arestat: motivul: că i-a fost ascultat telefonul şi că ar avea ceva probe căci este într-un grup care domnii procurori l-au numit grupul „prostituate pentru VIP-uri”. Am înţeles că în acest grup nici nu se cunoşteau toţi între ei în momentul arestării, dar li s-au construit nişte dosare şi cel puţin la fiul meu dacă nu s-au găsit probe pentru a-l inculpa cât de tare, s-au introdus în dosar inclusiv amenzile care le avea, pentru că a circulat cu un scuter ce nu necesita carnet doar că nu a fost înscris, sau că a cunoscut câteva fete care făceau pe animatoarele. De atunci şi până în data de 13.01.2011 a primit în fiecare lună mandate de 29 de zile. La această dată am sperat că au dreptul să li se schimbe şi lor încadrarea din arest preventiv în anchetarea în libertate cu condiţia de a nu părăsi localitatea dar, stimaţi domni, nu s-a întâmplat aşa deoarece, părerea mea, aceşti copii nu au părinţi parlamentari, nici părinţi cu bani şi influenţă. Vă întreb pe d-voastră cei ce puteţi să-mi daţi un răspuns: Legea nu este egală pentru toţi? Dacă da, vă întreb DE CE lipsesc din boxele acuzaţilor VIP-urile? DE CE fiul unei parlamentare care a fost acuzat pentru trei fapte care s-au văzut la televizor căci le-a comis grave şi s-au putut dovedi, a fost eliberat şi cercetat în libertate şi aceşti copii care nu sunt de bani gata şi nu au atâtea fapte comise grave trebuie să stea închişi? DE CE trebuie să-i ţineţi să-i demoralizaţi, să-i înrăiţi căci cred eu că nu devin mai educaţi şi mai buni în aresturi sau puşcării căci crime nu au făcut. Violuri nici atât: de furat nu au furat, de tâlhărit nu, de vândut ţara nu. S-a spus că au aruncat cu cocteiluri Molotov în curtea unui datornic dar de ce nu s-a spus că pagube nu s-au produs? DE CE? d-lor de ce? Am atâtea întrebări la care nu primesc niciun răspuns. Vă rog pe toţi cei ce citiţi această scrisoare, daţi-mi un răspuns sau cred că aş putea să mi-l dau singură. Ori să fac o cerere să intru în Parlament, ori să protestez prin faţa tuturor clădirilor, celor ce ar trebui să vadă purul adevăr din această oropsită ţară.
Credeţi că dacă ne-am duce toţi părinţii să ne strigăm durerea pe stradă ne-ar auzi cineva? daţi-mi răspuns vă rog, la toate întrebările d-lor cu legea-n faţă şi aplicată după cum vă convine sau după influenţă. Dacă eram şi noi Mazăre sau Negoiţă sau alte persoane cu influenţă credeţi că nu erau copiii noştri liberi? Nu doresc să se schimbe legea şi nu scriu să se înţeleagă că dacă sunt vinovaţi şi cu fapte grave aş dori să nu fie pedepsiţi; dar nu mai faceţi diferenţă dintre un copil de bani gata şi cu părinţi cu influenţă şi un amărât de copil din părinţi săraci şi care au muncit să-i crească, nu au dormit în Parlament. DE CE d-lor procurori, judecători şi toţi cei ce deţineţi legea, nu acordaţi şanse să se schimbe în bine cei ce nu au mai fost implicaţi în dosare şi nu au mai avut de-a face cu tribunalul, să se reabiliteze, nu să se înrăiască ţinându-i ca pe animale în boxe căci se spune că ţara este în criză şi se scumpesc toate. DE CE? nu-i lăsaţi să muncească liberi să-şi câştige pâinea, mă refer la cei ce nu au fapte atât de grave, cum ar fi aceşti copii care i-aţi caracterizat ca fiind pericole publice. DE CE consumaţi cu ei apa, lumina, mâncarea, atât cât sunt etc. de ce? Au voie 5 minute să dea un telefon pe săptămână şi o jumătate de oră la vorbitor „vizită” de nici nu mai ştiu vorbi civilizat, ei fiind închişi şi stresaţi neavând cu cine vorbi frumos, uită de respect şi de calmitate. De ce vreţi să-i înnebuniţi?
De ce vreţi domnilor să ne pierdem încrederea în justiţia română? În statul român? Şi în toţi cei ce ar trebui să ne conducă şi să ne apere drepturile şi la cei mai săraci şi mai puţin norocoşi. Vă rog daţi-mi răspunsuri şi ajutaţi-mă să înţeleg de ce? Toate aceste nedreptăţi ni se fac doar nouă „pălmaşilor”?
Sper că va citi aceste rânduri cineva cu suflet care va şti răspunsul la toate De CE-urile şi poate se va face lumină şi în acest „carambol” şi se va schimba „arestul preventiv cu audiere în libertate” căci nu sunt atât de periculoşi după cum sunt descrişi de procurori, majoritatea având familii şi copii.
Sper că această poveste a mea va fi citită de toţi cei în drept de a aplica legea corect pentru toţi, egal, adică şi pentru cei fără funcţii şi bani, cât şi pentru cei cu bani şi influenţă.
Vă mulţumesc.

Publicitate

Cultură Educație

FOTO| Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” Sebeș: Un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag, județul Alba

Publicat

în

FOTO| Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” Sebeș: Un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag, județul Alba

Exponatul lunii septembrie 2021 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un stâlp funerar confecționat din lemn de stejar, care provine din Jidoștina, comuna Șugag, județul Alba, folosit la începutul secolului XX, pentru a marca mormântul unui bărbat.

Stâlpul funerar, octogonal în secțiune, are înălțimea de 1,25 m. Suprafața acestuia este tratată distinct în succesiunea a 16 registre, fiind ornamentat doar în jumătatea superioară. Baza, de 48 cm, este prima parte, nedecorată, a stâlpului. Deasupra acesteia, urmează trei segmente de forma unor prisme, octogonale în secțiune, cu baza mică dispusă în jos.

Electrica Furnizare Discount

Stâlpul continuă cu o succesiune de 12 registre, tot octogonale în secțiune, cu lățimi ce variază între 4 și 9 cm, ale căror margini sunt decorate cu denticuli ciopliți. Cele mai late sunt ornamentate cu X-uri, mai mici sau mai mari, motive decorative interpretate de specialiștii ca fiind simboluri solare. În partea superioară a stâlpului este dispusă o învelitoare rotundă, cu diametrul de 15 cm, confecționată din lemn de brad, cu marginile dințate, care îndeplinește atât un rol funcțional, protejând stâlpul de apa provenind din precipitații, cât şi unul decorativ-simbolic, fiind o reprezentare a discului solar. Învelitoarea are două mici perforații, în care era fixată, cel mai probabil, „pasărea-suflet”, care însă nu s-a păstrat. Pe trei dintre laturile registrelor (7-9), se păstrează inscripția „1915 Iuan Lup”, orientată de sus în jos, care consemnează anul decesului şi numele celui pentru care a fost confecționat stâlpul funerar.

Cimitirele din satele de munte din Mărginimea Sebeșului mai păstrează, însă, din ce în ce mai rar, obiceiul de a pune stâlpi funerari la mormintele bărbaților, practică care la jumătatea secolului trecut era prezentă în cătunele Șugagului, Loman, Tonea, Răchita, Pianu de Sus, Strungari, Purcăreţi și Plaiuri. La începutul secolului XX, fenomenul a fost, însă, mult mai răspândit în zona submontană, ocupând o arie cuprinsă între Orăștie și Făgăraș, cu intruziuni sporadice la sud de Carpați, în aria actuală a județelor Gorj și Mehedinți.

În general, stâlpii funerari sunt ornamentați, de sus și până jos, cu motive geometrice și, mai rar, cu motive florale sau vegetale, de cele mai multe ori elementele decorative sculptate fiind pictate, culorile cele mai frecvent folosite fiind roșul, negrul, verdele, albastrul și, mai rar, albul. În secțiune, au formă patrulateră (Pianu de Sus, Purcăreţi, Plaiuri, Strungari, Răchita, Loman, Tonea și Pleși) sau hexagonală / octogonală (Căpâlna, Deal și Jidoștina), cu diametrul de 8-12 cm, în timp ce înălțimea lor variază între 1,20 și 2 m, în funcție de vârsta decedatului (la copii și bătrâni stâlpii folosiți erau mult mai mici). Un alt indiciu în stabilirea vârstei celui înmormântat este prezența păsării-suflet pe stâlp, ce apare exclusiv la tinerii necăsătoriți, situație în care, alături de stâlpul cu pasăre, se folosește și o „suliță de brad”, care trebuia să aibă o înălțime proporțională cu vârsta pe care o avusese decedatul. Ocupația celui înmormântat, în viața pe care tocmai o părăsise, este indicată uneori de diverse însemne funerare. La Purcăreţi, dacă cel decedat era cioban, se lega de un colț al stâlpului o batistă în care se introducea, alături de moneda pusă la toți morții (gest care ne amintește de „obolul lui Caron” din mitologia romană), și un smoc de lână, iar la Loman, Tonea şi Răchita, dacă decedatul a fost cioban, se atârna de stâlp un clopoțel.

În cazul exemplarului ales ca exponat al lunii la muzeul din Sebeş, înălțimea (1,25 m), precum şi cele două perforații ale discului din extremitatea superioară a stâlpului, unde cel mai probabil a fost fixată o pasăre-suflet, ne îndreptățesc să credem că el marca mormântul unui tânăr necăsătorit, decedat în anul 1915.

Citește mai mult

Cultură Educație

Sâmbătă, 28 august 2021: prof. univ. dr. Volker Wollmann va conferenția la Sebeș cu prilejul aniversării Muzeului „Ioan Raica”

Publicat

în

Sâmbătă, 28 august 2021: prof. univ. dr. Volker Wollmann va conferenția la Sebeș cu prilejul aniversării muzeului „Ioan Raica”

Distinsul profesor universitar dr. Volker Wollmann va fi prezent la Sebeș, cu prilejul „Zilelor Muzeului”, sâmbătă, 28 august 2021, cu începere de la ora 11.30, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, unde va susține conferinţa „Reconstituirea grafică – o soluţie de păstrare a memoriei patrimoniului tehnic al judeţului Alba”. Aceasta va fi urmată de prezentarea cărții „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. VIII, Sibiu, Editura Honterus, 2020.

Prof. univ. dr. Volker Wollmann este un reputat istoric, absolvent Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Cu toate că a contribuit la editarea mai multor volume din seria „Inscripţiile Daciei romane”, domeniul de suflet al profesorului Wollmann, cel în care s-a remarcat, este cercetarea mineritului din provincia Dacia, dar şi cel din perioada premodernă. Aceste activități l-au condus treptat pe Volker Wollmann spre un domeniu spectaculos, dar neglijat în comunitatea academică din România: arheologia industrială. Este, deopotrivă, un neobosit editor şi cercetător al documentelor Evului Mediu târziu şi epocii moderne.

Electrica Furnizare Discount

Din anul 2004, Volker Wollmann a devenit consilier ştiinţific al Fundaţiei Saşilor Ardeleni din München, iar în anul 2012, statul german i-a răsplătit eforturile acordându-i prestigioasa „Cruce Federală de Merit”. Între anii 2000 şi 2006, a fost profesor asociat al Universităţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, al cărui Doctor Honoris Causa a devenit, începând cu anul 2015. Pentru meritele sale ştiinţifice, în anul 2011 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Sebeş (localitate în care, de altfel, şi-a petrecut copilăria şi a absolvit liceul) şi al municipiului Brad. De-a lungul anilor, a publicat peste 20 de cărţi şi peste 250 de articole ştiinţifice în reviste de prestigiu din România şi din străinătate, fiind, totodată, membru fondator şi director al revistei „Terra Sebus. Acta Musei Sabesiensis”, anuarul ştiinţific al Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.

Conferința va fi urmată de lansarea cărții „Patrimoniu preindustrial și industrial în România”, vol. VIII, Sibiu, Editura Honterus, 2020, prezentată de dr. Ioan Alexandru Aldea, arheolog, specialist în arheologie pre- şi protoistorică, fost muzeograf al muzeelor din Sebeş şi Alba Iulia şi conferenţiar al Universitatăţii „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia.

Citește mai mult

Cultură Educație

Ultimele 5 locuri disponibile: Holcim Romania oferă tinerilor absolvenți de liceu pregătire gratuită în cadrul Școlii Tehnice Holcim de la Aleșd (P)

Publicat

în

 Ultimele 5 locuri disponibile: Holcim Romania oferă tinerilor absolvenți de liceu pregătire gratuită în cadrul Școlii Tehnice Holcim de la Aleșd; după absolvire, aceștia vor fi angajați în cadrul companiei

Programul educațional implementat de Holcim Romania, cu o durată de școlarizare de 2 ani, începe în septembrie 2021. La absolvire, tinerii vor primi o diplomă de calificare ca Tehnician în industria cimentului și vor avea posibilitatea de a face parte din echipa Grupului  Holcim Romania prin obținerea unui loc de muncă în apropierea zonei lor de reședință.

Programul de școlarizare gratuit propus de Holcim este recunoscut de către Ministerele Muncii și al Educației. Pe tot parcursul acestuia, Holcim Romania asigură pregătire teoretică și practică, burse de merit, transport, cazare și masă, toate materialele necesare studiului, echipament de protecție.

Electrica Furnizare Discount

Sesiunile practice sunt asigurate de specialiști în industria construcțiilor din cadrul Holcim și Somaco și includ: tehnologia de fabricare a cimentului, mentenanță mecanică, preventivă, electrică, calitate, tehnologia prefabricatelor, sănătate și securitate în muncă, protecția mediului.

Modulul general de educație va fi asigurat de către profesorii Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd pentru materii precum: matematică, fizică, chimie, engleză, germană, desen tehnic, IT.

Alături de membrii echipei Holcim Romania, tinerii se vor putea dezvolta pe plan profesional, dar și personal, fiind ghidați pe tot parcursul programului de către specialiști cu o vastă experiență în domeniu.

„Prin intermediul Școlii Tehnice, ne dorim să aducem alături de noi tineri dornici să descopere această industrie a construcțiilor, care contribuie semnificativ la dezvoltarea comunităților. În cadrul Școlii, elevii vor avea posibilitatea să se dezvolte învățând de la specialiști în domeniu. Suntem mândri că, prin intermediul acestui proiect, ne aducem aportul la formarea noilor generații de profesioniști și ducem mai departe angajamentul nostru de a construi o lume mai bună”, a declarat Florina Rusneac, Manager Resurse Umane, Holcim Aleșd și Turda.

Elevii vor avea posibilitatea să se înscrie în program până la data de 7 septembrie. Pentru a aplica este necesar să se completeze cererea de înscriere și să se atașeze copia cărții de identitate, a certificatului de naștere și a celui de căsătorie (dacă este cazul), diploma de bacalaureat sau certificatul de absolvire, foaia matricolă  și adeverință de la medicul de familie.

Ulterior, între 8 – 10 septembrie, aceștia vor susține o serie de testări la matematică, fizică, chimie, engleză, precum și o evaluare a profilului psihologic și un interviu cu un specialist Holcim Romania.

Informații suplimentare și înscrieri pe site-ul www.holcim.ro sau la numarul de telefon 0758 016 284.

•••

Despre Grupul Holcim

Holcim construiește progres pentru oameni și pentru planetă. În calitate de lider global în furnizarea de soluții de construcții, compania contribuie la dezvoltarea unui mediu construit mai verde și mai inteligent, îmbunătățind nivelul de trai al oamenilor din întreaga lume. 

Holcim este prezent în 70 de țări la nivel mondial, reunind unele dintre cele mai de succes companii din industria construcțiilor: ACC, Aggregate Industries, Ambuja Cement, Disensa, Firestone Building Products, Geocycle, Holcim și Lafarge, cu peste 70.000 de angajați.

Despre Holcim România

Holcim (Romania) S.A. activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România. Compania deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 18 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi 3 terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. Holcim are aproximativ 800 angajați în România.

Grupul de companii Holcim România include Somaco Grup Prefabricate (ce deține 5 fabrici de prefabricate și una de BCA) și Geocycle România (cu 3 puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor).

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare