O inaugurare jalnică şi cu jale la Şcoala generală din Petreşti

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Printr-un complex de împrejurări am avut privilegiul de a participa la o inaugurare bizară! Bizară prin desfăşurare şi rezultatul ei final. Este vorba de inaugurarea corpului nou de clădire a Şcolii Generale din Petreşti. Buba a fost că inaugurarea cu pricina a coincis cu schimbarea din funcţia de director a prof. Vasile Bâtiu, schimbare care trebuia consumată cu mai mult timp în urmă când i s-a încheiat mandatul. Lume multă, „lumă bună”, primarul Sebeşului, Mugurel Sârbu, consilieri locali, membri importanţi din partidul din care face parte directorul schimbat, câţiva localnici în frunte cu vajnicul preot Coman.
A fost o inaugurare jalnică prin faptul că noua clădire nu poate fi folosită până nu se achită întreaga sumă constructorului. Pentru deblocarea banilor se opun unii consilieri locali invocându-se nereguli grave în derularea acestei investiţii, precum şi umflarea în stil românesc a valorii investiţiei faţă de cea iniţială. A fost o inaugurare cu multă jale pentru că fostul director Bâtiu nu poate concepe să nu mai fie director, să nu mai fie şef. El consideră că aceasta este meseria lui, menirea lui, cea de director, de şef pe viaţă.
Are sau nu spirit pedagogic, are sau nu tact, echilibru, vocabular, corectitudine, aptitudini de lucru în echipă, nu-l priveşte, el trebuie să fie! Ori nemaifiind, i s-a declanşat o mare tulburare, nemulţumire, ură, dramă şi altele la un loc. Pentru a crea atmosferă, pentru a încerca să caute revoltă şi susţinere în rândul celor prezenţi, profesori, localnici şi-a invitat nişte prieteni, familia, şi-a învoit copila de la Şcoala generală din Sebeş, dar mai ales pe „pitorescu” preot local Coman. Un slujbaş al bisericii, uneori scăpat de sub control. Scenariul a fost unul periculos, chiar grav.
S-a considerat că cei prezenţi vor sări în sprijinul directorului schimbat. Ori schimbarea o aşteptau mulţi, fiind, directorul, probabil, cu cele mai multe reclamaţii din învăţământ. Acest sărman preot a încercat în mod absolut oribil să creeze tensiune spunând printre altele: “Astăzi asistăm la un fel de masacru. Sabia coboară peste capul unui om valoros al comunităţii noastre, asupra celui mai valoros director pe care l-a avut această şcoală!!!”. Evident că unii din clasele mici se uitau îngroziţi cine şi de unde vine cu sabia să facă urgia, elevii mai mari se amuzau.
Scenariul penibil nu a dat rezultate. Nu avea însă ce căuta un astfel de spectacol în faţa sutelor de elevi. Este obligatoriu ca ISJ, protecţia copilului, poliţia să se autosesizeze şi să-i ia sub acuzare atât pe preotul Coman, cât şi pe prof. Bâtiu pentru instigare şi traume psihice aduse minorilor. Dacă cineva constată această realitate vom da imagini naţiunii, luate cu două camere de luat vederi din unghiuri diferite. Cu toată pledoaria preotului şi instigările făcute acţiunea nu şi-a atins scopul şi e normal să fie aşa. Singurul care a lăcrimat în mod lamentabil a fost Bâtiu. Mai degrabă este vorba de teama faţă de o eventuală şi necesară anchetă privind modul de derulare a investiţiei. Motivul invocat de primarul Sebeşului că la Petreşti este o comunitate unită nu are susţinere, mai ales că în ultimii douăzeci de ani localitatea a fost populată cu familii venite din alte părţi. Da, a fost cândva comunitate unită când la Petreşti era o comunitate germană numeroasă. Alte vremuri, alţi oameni, alt preot, alte obiceiuri, alte valori. Prof. Bâtiu însă în continuare cântă pe viaţă alături de preot în Biserica din Petreşti. „Spectacolul” s-a lăsat cu chef la care noua directoare nu a fost invitată. Ce mai unitate!
(M.C., Petreşti)

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

palmieru! 1 noiembrie 2010 at 20:22

minciuni, minciuni

nu conteaza! 1 noiembrie 2010 at 20:36

felicitari celui care, desi indirect a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Pr. Coman in ultimii ani a avut multe iesiri nepotrivite in predica, jignind anumite presoane din petresti. nu cred ca un preot trebuie sa faca altceva decat sa dea o vorba buna tuturor credinciosilor indiferent de confesiunea lor . pr coman il lauda mereu pe vasi batiu, si cu rost si fara rost, fara sa cunoasca anumite detalii esentiale despre acesta ba chiar in urma cu cativa ani il face cetatean de onoare al petrestiului.
Perinte, daca cetiti aceasta petitiune va rog reflectati asupra menirii d-voastra in lume si incercati sa va dati jos valul invrajbirii cu care in trei straturi v-ati invaluit caci e singurul lucru bun pe care oamenii il mai asteapta de la d-voastra. Asemanarea dintre d-voastra si batiu este ca ati facut ziduri, iar deosebirea e ca n-ati furat la fel.oricum plata este aceeasi!!!
PARINTE cu adevarat in petresti este NELUTU PATRUT care oricate neajunsuri a primit din partea pr coman n-a facut decat sa se roage pt el. ASA AR TREBUI SA FIE PREOTUL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

aurel 2 noiembrie 2010 at 18:12

Directorul Scolii din Petresti si merita cu prisosinta soarta pentru felul in care a tratat cadrele didactice si pentru felul in care si-a tratat colaboratorii care l-au sustinut cu buna credinta si pe care in stilul caracteristic i-a calcat in picioare pana la ultimul dar pentru exista un dar ,sa nu va ganditi ca se schimba ceva la aceasta scoala in viitor,eu cel putin am mari indoieli in aceasta privinta si in cele ce urmeaza am sa va spun si de ce .
Noua directoare a fost numita la presiuni politice deoarece este verisoara cu parlamentarul Clement Negrut ,mare parte din reclamatiile facute fostului director au fost facute de aceasta doamna pe numele ei Mihaela Fulea si de cateva alte persoane manipulate de ea. Vreau sa inteleaga clar ca pe fostul director nu il apar pentru ca ceea ce a patit a meritat .
poate ar fi interesant de stiut ca in noul consiliu de administratie al doamnei director Fulea exista doua persoane cu acest nume ,este vorba de Fulea Mihaela *Director* si Fulea Ioan *Lider sindical* sotie si sot cred ca desi liderul sindical nu are drept de vot nu are ce cauta in acest for de conducere a a scolii sau doamna Director demisoneaza si ramane domnul fiind vorba de incompatibilitate
cred ca era mult mai corect daca inspectoratul nu ar fi intrat in aceasta parodie de prost gust si ar fi numit un alt director ,.o sa vedeti ca ridicolul nu se va opri aici ,balamucul in acea scoala nu se va termina pentru ca cei care l-au creat au fost atat fostul director cat si actualul director ,ei au fost principalii protagonisti al tuturor reclamatiilor si scandalurilor .
o sa urmeze controale si tot felul pentru a putea plati polite unul altuia ,eu nu cred ca asa ceva ar trebui sa se intample intr-o scoala.au fost episoade in care diferende intre profesori se transau pe holuri in vazul copiilor.si cei doi nu sunt straini de aceste lucruri au facut-o si unul si celalalt .

aurel 2 noiembrie 2010 at 20:02

si inca ceva de comunitatea saseasca si de traditiile din petresti vb intotdeauna cei care habar nu au ce a insemnat asta pentru petresti de-a lungul timpului

vasi 4 noiembrie 2010 at 16:59

Din pacate politizarea e la ea acasa in invatamant, ati schimbat pe tanda cu manda.
Are cineva curajul sa-si asume toata porcaria creata la scoala Petresti de-a lungul timpului .Ati vazut asa ceva vreodata in acest invatamant?Ati vazut vreunul sa plece si sa spuna adio invatamantului pentru ca e prea prost platit si nu ma refer aici la profesorii cu vocatie ,cei de care avem nevoie,de ceilalti credeti-ma nu e nevoie de loc.
Sindicatale a u creat o planeta in care sa nu poata patrunde nimeni doar gibonii vorba lui mircea badea .
credeti ca la petresti e altfel. noul si vechiul director sunt persoane dependente de scandal ,nimic nu ii diferentiaza,niste comunisti pana la urma care nu se pot de dezbraca de haina asta chiar daca au vopsit-o in portocaliu sau galben,amenita in stanga si in dreapta de parca si-au cumparat tara asta .
nu stiu pana unde poata sa mai mearga nerusinarea asta.,nesimtirea acestor oameni a dus intr-o prapastie o scoala care ar fi avut multe de aratat comunitatii si chiar si natiunii
Clement Negrut poti fi mandru de verisoara ta o sa-ti faca tot atatea probleme cate meriti pentru ca daca erai corect lasa-i in liniste p[etrestiul si ai fi pus alt director de exemplu pe Bucur Simona,verisoara ta scumpa a mai fost director si cam acelasi lucru l-a facut si atunci.
sigur ca ne deranjeaza adevarul cand suntem invatati cu minciuna,sa fiti voi sanatosi dar Petrestiul nu va va ierta si vb aici de cei care sunt aici de o viata ci nu de acesti parasutati pe ultima suta de metri pentru a putea si ei sa roada un os.O sa incercam o aoutonomie fata de sebes ca asa nu se mai poate

faur 4 noiembrie 2010 at 20:55

nimeni nu se va potoli acolo probabil un singur lucru ii va potoli scoaterea la iveala a unor dovezi zdrobitoare si pentru unii si pentru altii si veti vedea atunci cum vor fi spulberati si unul si altul ,eu zic sa va potoliti

admin 4 noiembrie 2010 at 21:10

domnule faur, vasi si aurel (da, stiu ca sinteti unul si acelasi 🙂 )… apreciez ca nu recurgeti la stilul zeflemist si pe care l-au adoptat unele persoane aici pe forum, pina de curind. (stiu ei cine)… si nu am nimic impotriva sa postati de mai multe ori, la acelasi material.

dar… va rog sa trimiteti raspunsuri sub un singur nume. sa nu se creada ca scriu 3 persoane, cind de fapt e una singura. ca nu-i corect. sinteti de acord cu mine?

faur 7 noiembrie 2010 at 13:39

pentru admin ,si de ar fi asa cum presupui tu ,desi ar fi grav sa ai asemenea informatii si sa le dai frau liber ,dar nu ma mira nimic in tara asta ,incearca tottusi si contesta ceea ce scriu faur vasi si aurel ,una si aceeasi persoana asa cum spui tu , si s-ar putea sa ai o surpriza tare neplacuta ,cel mai bun lucru ar fi sa-si vada fiecare de ce trebuie sa faca ai cumva informatii ca cei ce fac subiectul disputei fac asa ceva , eu nu , ba din contra ,am informatii ca se vor reclama din nou si se vor face troaca de porci in vazul copiilor ,iar prin mesajul pe care l-ai scris nu ai facut altceva decat sa confirmi ceea ce au scris cei trei sau cum spui tu unul singur ,gandeste-te bine,sau poate e greu pentru tine .

admin 7 noiembrie 2010 at 17:13

da, am astfel de informatii si le folosesc doar pentru a face un pic de ordine aici, pe forum. stati linistit(a), nu va afecteaza intimitatea.
daca RECITITI CU ATENTIE raspunsul meu, o sa observati ca am avut o singura rugaminte. sa scrieti SUB UN SINGUR PSEUDONIM. se poate?

nu am obiectat in vreun fel vis-a-vis de calitatea/conceptia/cantitatea raspunsului. este opinia dvs. si v-o respect, atita vreme cit nu contravine in vreun fel minimului bun simt. dar va rog sa-mi respectati si dumneavoastra dorinta. multumesc!

apropo. acum tonul dvs. mi se pare zeflemitor. pacat. nu asta am asteptat…

faur 7 noiembrie 2010 at 18:56

de acord cu tine maestre doar ca eu cred ca e mai important continutul si ala crede-ma ca nu se poate contesta si chiar nu as vrea sa vin cu mai mult decat atat pentru ca a asa cum semnatarul articolului spune ca se fac lucruri in vazul copiilor vreau sa iti spun ca asa e si acum si de foarte multa vreme,in rest sunt de acord cu tine

Comentariile sunt oprite