Rămâi conectat

Cultură Educație

O inaugurare jalnică şi cu jale la Şcoala generală din Petreşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Printr-un complex de împrejurări am avut privilegiul de a participa la o inaugurare bizară! Bizară prin desfăşurare şi rezultatul ei final. Este vorba de inaugurarea corpului nou de clădire a Şcolii Generale din Petreşti. Buba a fost că inaugurarea cu pricina a coincis cu schimbarea din funcţia de director a prof. Vasile Bâtiu, schimbare care trebuia consumată cu mai mult timp în urmă când i s-a încheiat mandatul. Lume multă, „lumă bună”, primarul Sebeşului, Mugurel Sârbu, consilieri locali, membri importanţi din partidul din care face parte directorul schimbat, câţiva localnici în frunte cu vajnicul preot Coman.
A fost o inaugurare jalnică prin faptul că noua clădire nu poate fi folosită până nu se achită întreaga sumă constructorului. Pentru deblocarea banilor se opun unii consilieri locali invocându-se nereguli grave în derularea acestei investiţii, precum şi umflarea în stil românesc a valorii investiţiei faţă de cea iniţială. A fost o inaugurare cu multă jale pentru că fostul director Bâtiu nu poate concepe să nu mai fie director, să nu mai fie şef. El consideră că aceasta este meseria lui, menirea lui, cea de director, de şef pe viaţă.
Are sau nu spirit pedagogic, are sau nu tact, echilibru, vocabular, corectitudine, aptitudini de lucru în echipă, nu-l priveşte, el trebuie să fie! Ori nemaifiind, i s-a declanşat o mare tulburare, nemulţumire, ură, dramă şi altele la un loc. Pentru a crea atmosferă, pentru a încerca să caute revoltă şi susţinere în rândul celor prezenţi, profesori, localnici şi-a invitat nişte prieteni, familia, şi-a învoit copila de la Şcoala generală din Sebeş, dar mai ales pe „pitorescu” preot local Coman. Un slujbaş al bisericii, uneori scăpat de sub control. Scenariul a fost unul periculos, chiar grav.
S-a considerat că cei prezenţi vor sări în sprijinul directorului schimbat. Ori schimbarea o aşteptau mulţi, fiind, directorul, probabil, cu cele mai multe reclamaţii din învăţământ. Acest sărman preot a încercat în mod absolut oribil să creeze tensiune spunând printre altele: “Astăzi asistăm la un fel de masacru. Sabia coboară peste capul unui om valoros al comunităţii noastre, asupra celui mai valoros director pe care l-a avut această şcoală!!!”. Evident că unii din clasele mici se uitau îngroziţi cine şi de unde vine cu sabia să facă urgia, elevii mai mari se amuzau.
Scenariul penibil nu a dat rezultate. Nu avea însă ce căuta un astfel de spectacol în faţa sutelor de elevi. Este obligatoriu ca ISJ, protecţia copilului, poliţia să se autosesizeze şi să-i ia sub acuzare atât pe preotul Coman, cât şi pe prof. Bâtiu pentru instigare şi traume psihice aduse minorilor. Dacă cineva constată această realitate vom da imagini naţiunii, luate cu două camere de luat vederi din unghiuri diferite. Cu toată pledoaria preotului şi instigările făcute acţiunea nu şi-a atins scopul şi e normal să fie aşa. Singurul care a lăcrimat în mod lamentabil a fost Bâtiu. Mai degrabă este vorba de teama faţă de o eventuală şi necesară anchetă privind modul de derulare a investiţiei. Motivul invocat de primarul Sebeşului că la Petreşti este o comunitate unită nu are susţinere, mai ales că în ultimii douăzeci de ani localitatea a fost populată cu familii venite din alte părţi. Da, a fost cândva comunitate unită când la Petreşti era o comunitate germană numeroasă. Alte vremuri, alţi oameni, alt preot, alte obiceiuri, alte valori. Prof. Bâtiu însă în continuare cântă pe viaţă alături de preot în Biserica din Petreşti. „Spectacolul” s-a lăsat cu chef la care noua directoare nu a fost invitată. Ce mai unitate!
(M.C., Petreşti)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie

Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.

Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024

Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.

Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.

Citește și: FOTO| Săli de clasă moderne pentru cei 240 de elevi ai ciclului gimnazial de la Colegiul „Lucian Blaga” din Sebeș: Finanțare prin PNRR

Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.

„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.

Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.

Citește și: FOTO: Elevii Școlii ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, vizită la Stația de tratare a apei Sebeșel și Stația de epurare a apelor uzate Alba Iulia

Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.

Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.

Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare