Rămâi conectat

Cultură Educație

O inaugurare jalnică şi cu jale la Şcoala generală din Petreşti

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Printr-un complex de împrejurări am avut privilegiul de a participa la o inaugurare bizară! Bizară prin desfăşurare şi rezultatul ei final. Este vorba de inaugurarea corpului nou de clădire a Şcolii Generale din Petreşti. Buba a fost că inaugurarea cu pricina a coincis cu schimbarea din funcţia de director a prof. Vasile Bâtiu, schimbare care trebuia consumată cu mai mult timp în urmă când i s-a încheiat mandatul. Lume multă, „lumă bună”, primarul Sebeşului, Mugurel Sârbu, consilieri locali, membri importanţi din partidul din care face parte directorul schimbat, câţiva localnici în frunte cu vajnicul preot Coman.
A fost o inaugurare jalnică prin faptul că noua clădire nu poate fi folosită până nu se achită întreaga sumă constructorului. Pentru deblocarea banilor se opun unii consilieri locali invocându-se nereguli grave în derularea acestei investiţii, precum şi umflarea în stil românesc a valorii investiţiei faţă de cea iniţială. A fost o inaugurare cu multă jale pentru că fostul director Bâtiu nu poate concepe să nu mai fie director, să nu mai fie şef. El consideră că aceasta este meseria lui, menirea lui, cea de director, de şef pe viaţă.
Are sau nu spirit pedagogic, are sau nu tact, echilibru, vocabular, corectitudine, aptitudini de lucru în echipă, nu-l priveşte, el trebuie să fie! Ori nemaifiind, i s-a declanşat o mare tulburare, nemulţumire, ură, dramă şi altele la un loc. Pentru a crea atmosferă, pentru a încerca să caute revoltă şi susţinere în rândul celor prezenţi, profesori, localnici şi-a invitat nişte prieteni, familia, şi-a învoit copila de la Şcoala generală din Sebeş, dar mai ales pe „pitorescu” preot local Coman. Un slujbaş al bisericii, uneori scăpat de sub control. Scenariul a fost unul periculos, chiar grav.
S-a considerat că cei prezenţi vor sări în sprijinul directorului schimbat. Ori schimbarea o aşteptau mulţi, fiind, directorul, probabil, cu cele mai multe reclamaţii din învăţământ. Acest sărman preot a încercat în mod absolut oribil să creeze tensiune spunând printre altele: “Astăzi asistăm la un fel de masacru. Sabia coboară peste capul unui om valoros al comunităţii noastre, asupra celui mai valoros director pe care l-a avut această şcoală!!!”. Evident că unii din clasele mici se uitau îngroziţi cine şi de unde vine cu sabia să facă urgia, elevii mai mari se amuzau.
Scenariul penibil nu a dat rezultate. Nu avea însă ce căuta un astfel de spectacol în faţa sutelor de elevi. Este obligatoriu ca ISJ, protecţia copilului, poliţia să se autosesizeze şi să-i ia sub acuzare atât pe preotul Coman, cât şi pe prof. Bâtiu pentru instigare şi traume psihice aduse minorilor. Dacă cineva constată această realitate vom da imagini naţiunii, luate cu două camere de luat vederi din unghiuri diferite. Cu toată pledoaria preotului şi instigările făcute acţiunea nu şi-a atins scopul şi e normal să fie aşa. Singurul care a lăcrimat în mod lamentabil a fost Bâtiu. Mai degrabă este vorba de teama faţă de o eventuală şi necesară anchetă privind modul de derulare a investiţiei. Motivul invocat de primarul Sebeşului că la Petreşti este o comunitate unită nu are susţinere, mai ales că în ultimii douăzeci de ani localitatea a fost populată cu familii venite din alte părţi. Da, a fost cândva comunitate unită când la Petreşti era o comunitate germană numeroasă. Alte vremuri, alţi oameni, alt preot, alte obiceiuri, alte valori. Prof. Bâtiu însă în continuare cântă pe viaţă alături de preot în Biserica din Petreşti. „Spectacolul” s-a lăsat cu chef la care noua directoare nu a fost invitată. Ce mai unitate!
(M.C., Petreşti)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea