Cultură Educație
Noutăţi privind manifestările de 1 Decembrie prilejuite de ”Ziua Naţională a României
Defilare militară a trupelor M.A.I. de Ziua Naţională a României.Manifestări organizate în premieră de 1 Decembrie .Din program lipsesc acţiunile pro Basarabia.
Instituţia Prefectului, Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba au finalizat în aceste zile programul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. Programul cuprinde evenimente în care se vor regăsi toţi cei care vor dori să sărbătorească la Alba Iulia, alături de cetăţenii municipiului, împlinirea a 93 de ani de la Marea Unire. Vor fi, ca în fiecare an, acţiuni şi evenimente culturale, sportive, ştiinţifice, dar şi concerte care vor acoperi toate gusturile: pop, rock, muzică clasică, jazz, colinde şi folclor. Programul se întinde pe parcursul a 10 zile (23 noiembrie – 2 decembrie), iar dintre zecile de acţiuni şi evenimente care vor fi realizate în perioada menţionată (cu excepţia zilei de 1 Decembrie) se disting: Congresul Spiritualităţii Româneşti, Festivalul Naţional Studenţesc „Serbările Unirii”, Salonul Naţional de Artă, Concursul Internaţional de Modelism, Salonul Internaţional de Machete, recitalul extraordinar susţinut de actriţa Adela Mărculescu şi soprana Bianca Ionescu, inaugurarea Centrului Cultural „Poarta VII”, Festivalul Naţional „Unitate şi Prietenie” organizat de Cercetaşii României, Campionatul Naţional de Powerlifting, premierea unor sportivi merituoşi, spectacole pentru copii realizate de Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, „Ambasadorii Unirii” – primirea delegaţiilor de elevi din ţară, spectacolul de operă „Opera Group Project”, concertul cu artiştii locali, deschiderea Centrului Naţional de Presă, concertul susţinut de Alexandrina Hristov, Gala Transilvania, concertul „Opera Mozart Rocks”.
Şi în acest an, organizatorii ne surprind cu o serie de manifestări deosebite organizate în premieră pentru cel mai important eveniment al românilor: Ziua Naţională. Dar iată programul zilei de 1 Decembrie: ora 9.00: depuneri de jerbe şi coroane la Statuia lui I.I.C. Brătianu, ora 9.30: depuneri de jerbe şi coroane la Statuia lui Iuliu Maniu, ora 10.00: depuneri de jerbe şi coroane la Busturile regelui Ferdinand şi reginei Maria, ora 10.30: depuneri de jerbe şi coroane la Statuia lui Mihai Viteazul şi la Busturile făuritorilor Unirii, ora 11.00: primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii – Sala Unirii, ora 12.00: Te Deum – Catedrala Reîntregirii, ora 12.30: vernisajul expoziţiei de caricaturi Ştefan Popa Popa’s – spaţiile R.Y.M.A., ora 12.45: ceremonialul schimbării Gărzii Cetăţii – Poarta a III-a, ora 13.00: Povestea Oraşului Marii Uniri spusă de personaje istorice. Dansuri medievale – Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, ora 13.30: defilare organizată de Ministerul Administraţiei şi Internelor – Bulevardul 1 Decembrie 1918, ora 14.00: „Suflet românesc” – spectacol de muzică populară – scena din zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, ora 18.00: Hora Unirii – zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, ora 18.30: concert Zdob şi Zdub – scena din zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, ora 20.00: concert Holograf – scena din zona Universităţii „1 Decembrie 1918”, ora 21.00: „Călătorie prin istorie” – proiecţie 3D pe clădirea Universităţii „1 Decembrie 1918”, foc de artificii, ora 22.00: after party – concert Jurjak în spaţiile R.Y.M.A. Programul complet al manifestărilor va fi publicat în zilele următoare în presa locală şi va fi afişat pe site-urile instituţiilor organizatoare.
Robert GHERGU

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Sportacum 10 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate
-
Actualitateacum 21 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Actualitateacum 7 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 24 de ore
Daniel Breaz, rectorul UAB: „Se fac afirmaţii că România are prea multe universităţi. Dimpotrivă, e loc pentru mai bine”
-
Sportacum 10 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 11 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat
-
Actualitateacum 22 de ore
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
-
Actualitateacum 21 de ore
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea