Rămâi conectat

Cultură Educație

Multe comune, oraşe şi municipii sug din bugetul tot mai sărac al statului

Publicat

în

Proiectul de lege iniţiat de senatorul PDL de Alba, Nicolae Dobra, care propune desfiinţarea comunelor şi oraşelor cu mai puţin de 5.000, respectiv 10.000 de locuitori, a ajuns în dezbaterea Senatului României. Dacă proiectul va fi adoptat până în 2012 în România nu vor mai exista comune cu mai puţin de 4.000-5.000 de locuitori, oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori şi municipii sub 50.000 de locuitori. Iniţiatorul proiectului, senatorul Dobra, a explicat că prin reaşezarea administrativ-teritorială propusă să aibă loc în cadrul judeţelor existente, se urmăreşte în primul rând eficientizarea administraţiilor locale. „La ora actuală, o comună care are sub 3.000-4.000 de locuitori de-abia dacă poate supravieţui singură şi nici nu se pune problema să facă afaceri şi să se dezvolte pe propriile-i forţe, fără ajutor. Ce să mai vorbim despre comunele cu 1.000-2.000 de locuitori, destul de numeroase şi în judeţul Alba, care nu pot supravieţui singure, fără ajutor de la centru. Oricâtă mândrie locală am avea, trebuie totuşi să fim realişti. O comună mare, cu circa 5.000 de locuitori, altfel se descurcă, este autonomă din punct de vedere financiar şi poate face afaceri. Pe de altă parte vorbim şi despre eficientizare, având în vedere că la ora actuală orice comună are minim 9 consilieri locali. Automat numărul acestora ar fi diminuat şi vom putea vorbi despre o operativitate a deciziei. Vor fi numiţi în schimb, în fiecare sat dintr-o comună, câte un reprezentant al primarului care, în afară de problemele financiare şi cele de proprietate, va fi învestit să rezolve orice fel de problemă”, a explicat Dobra, care a recunoscut că iniţiativa este una sensibilă pentru orgoliul multor politicieni dar care, spune parlamentarul PD-L, ar avea susţinerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, cel abilitat să o aplice.
l27 de comune şi 4 oraşe ar urma să fie desfiinţate în judeţul Alba
Dacă ar intra în vigoare, în judeţul Alba ar rămâne doar vreo 40 de comune din totalul de 67. Noile unităţi administrativ-teritoriale ar urma să se formeze prin unirea a două sau mai multe comune apropiate, cele mai mari urmând să le absoarbă pe cele mai mici, fiecare caz urmând să fie analizat în parte. „Spre exemplu, în Alba, se poate desfiinţa comuna Sâncel, care se poate alipi oraşului Blaj, iar satul Pănade, care aparţinea de comuna Sâncel, se va putea alipi comunei Şona”, a exemplificat Nicolae Dobra. Deşi una bună, propunerea este greu de realizat având în vedere că o mare parte dintre primari, consilieri locali şi funcţionari ai primăriilor ar rămâne fără un loc de muncă. În momentul de faţă judeţul Alba este împărţit în 78 de unităţi administrative, dintre care 11 oraşe şi municipii şi 67 de comune. Dintre oraşe, patru au mai puţin de 10.000 de locuitori – Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş şi Teiuş. Majoritatea comunelor din judeţ numără între 1.000 şi 2.000 de locuitori. Sunt însă şi câteva care au sub 1.000 de locuitori, precum Ceru Băcăinţi – 294, Întregalde – 690, Cenade – 954. La polul opus se situează comunele mari, cu peste 5.000 de locuitori, în jur de 4: Ighiu – 6567, Vinţu de Jos – 5288, Jidvei – 5263, Unirea – 5186, Bistra – 5.000. Numărul consilierilor locali este în jur de 1.000 la nivelul întregului judeţ. Iniţiativa legislativă urmează să fie supusă dezbaterii publice. Senatorul Nicolae Dobra speră ca ea să intre în vigoare până în 2012, iar viitoarele alegeri să se desfăşoare pe noua structură administrativ-teritorială.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare