Multe comune, oraşe şi municipii sug din bugetul tot mai sărac al statului
Proiectul de lege iniţiat de senatorul PDL de Alba, Nicolae Dobra, care propune desfiinţarea comunelor şi oraşelor cu mai puţin de 5.000, respectiv 10.000 de locuitori, a ajuns în dezbaterea Senatului României. Dacă proiectul va fi adoptat până în 2012 în România nu vor mai exista comune cu mai puţin de 4.000-5.000 de locuitori, oraşe cu mai puţin de 10.000 de locuitori şi municipii sub 50.000 de locuitori. Iniţiatorul proiectului, senatorul Dobra, a explicat că prin reaşezarea administrativ-teritorială propusă să aibă loc în cadrul judeţelor existente, se urmăreşte în primul rând eficientizarea administraţiilor locale. „La ora actuală, o comună care are sub 3.000-4.000 de locuitori de-abia dacă poate supravieţui singură şi nici nu se pune problema să facă afaceri şi să se dezvolte pe propriile-i forţe, fără ajutor. Ce să mai vorbim despre comunele cu 1.000-2.000 de locuitori, destul de numeroase şi în judeţul Alba, care nu pot supravieţui singure, fără ajutor de la centru. Oricâtă mândrie locală am avea, trebuie totuşi să fim realişti. O comună mare, cu circa 5.000 de locuitori, altfel se descurcă, este autonomă din punct de vedere financiar şi poate face afaceri. Pe de altă parte vorbim şi despre eficientizare, având în vedere că la ora actuală orice comună are minim 9 consilieri locali. Automat numărul acestora ar fi diminuat şi vom putea vorbi despre o operativitate a deciziei. Vor fi numiţi în schimb, în fiecare sat dintr-o comună, câte un reprezentant al primarului care, în afară de problemele financiare şi cele de proprietate, va fi învestit să rezolve orice fel de problemă”, a explicat Dobra, care a recunoscut că iniţiativa este una sensibilă pentru orgoliul multor politicieni dar care, spune parlamentarul PD-L, ar avea susţinerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, cel abilitat să o aplice.
l27 de comune şi 4 oraşe ar urma să fie desfiinţate în judeţul Alba
Dacă ar intra în vigoare, în judeţul Alba ar rămâne doar vreo 40 de comune din totalul de 67. Noile unităţi administrativ-teritoriale ar urma să se formeze prin unirea a două sau mai multe comune apropiate, cele mai mari urmând să le absoarbă pe cele mai mici, fiecare caz urmând să fie analizat în parte. „Spre exemplu, în Alba, se poate desfiinţa comuna Sâncel, care se poate alipi oraşului Blaj, iar satul Pănade, care aparţinea de comuna Sâncel, se va putea alipi comunei Şona”, a exemplificat Nicolae Dobra. Deşi una bună, propunerea este greu de realizat având în vedere că o mare parte dintre primari, consilieri locali şi funcţionari ai primăriilor ar rămâne fără un loc de muncă. În momentul de faţă judeţul Alba este împărţit în 78 de unităţi administrative, dintre care 11 oraşe şi municipii şi 67 de comune. Dintre oraşe, patru au mai puţin de 10.000 de locuitori – Abrud, Câmpeni, Baia de Arieş şi Teiuş. Majoritatea comunelor din judeţ numără între 1.000 şi 2.000 de locuitori. Sunt însă şi câteva care au sub 1.000 de locuitori, precum Ceru Băcăinţi – 294, Întregalde – 690, Cenade – 954. La polul opus se situează comunele mari, cu peste 5.000 de locuitori, în jur de 4: Ighiu – 6567, Vinţu de Jos – 5288, Jidvei – 5263, Unirea – 5186, Bistra – 5.000. Numărul consilierilor locali este în jur de 1.000 la nivelul întregului judeţ. Iniţiativa legislativă urmează să fie supusă dezbaterii publice. Senatorul Nicolae Dobra speră ca ea să intre în vigoare până în 2012, iar viitoarele alegeri să se desfăşoare pe noua structură administrativ-teritorială.
Știri recente din categoria Cultură Educație
FOTO| Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Distincția „Robert Schuman”, la Colegiul Militar din Alba Iulia: Elevii clasei cu cele mai bune rezultate la învățătură, premiați cu diplome și o excursie
Clasa a XI-a B este clasa care deține în acest an școlar distincția „Robert Schuman”, distincție care se oferă clasei cu cele mai bune rezultate la învăţătură. Elevii au reușit să obțină la finalul clasei a X-a, anul școlar 2022 – 2023, cea mai mare medie din colegiul militar, 8,94.
Citește și: Ce vacanțe vor mai avea în anul școlar 2023-2024
Performanțele școlare sunt mereu apreciate și recompensate, astfel că în tradiția colegiului, pe lângă diploma de merit oferită și premierea în cadru festiv a clasei, care obține cea mai mare medie generală, se regăsește și excursia recompensă, într-o destinație aleasă de către colectivul de elevi.
Astfel, în perioada 11 – 12 noiembrie, elevii clasei clasei a XI-a B împreună cu doamna dirigintă Anamaria Fuia au petrecut momente frumoase în excursie la Timișoara, ca răsplată pentru eforturile depuse în anul școlar precedent prin obținerea celei mai mari medii din colegiu.
Vorbind despre rezultatele școlare obținute, șeful clasei, elev caporal Flavius Taflan, mărturisește că totul se datorează colectivului unit, ambiției și efortului stăruitor depus de fiecare elev în parte.
„Noi, clasa a XI-a B, suntem un colectiv unit. Încă din momentul în care am pășit în acest colegiu militar și am intrat în sala de clasă, ne-am dat seama că avem în comun o mulțime de lucruri. În numeroasele dificultăți apărute pe parcurs, atât la nivel de clasă, cât și individuale, ne-am susținut unii pe ceilalți în mod necondiționat, știind că numai împreună vom putea reuși.
Am legat prietenii durabile și am ajuns să ne simțim ca într-o mare familie.
Obținerea celei mai mari medii din colegiu a fost mereu unul dintre obiectivele noastre principale. Indiferent de materia la care excelează, fiecare dintre noi a contribuit la atingerea lui, prin împărtășirea propriilor cunoștințe și deprinderi. Concurența nu a făcut decât să ne motiveze și mai mult, astfel că implicarea noastră a fost una deplină, iar odată obținută această performanță, ne dorim să ne menținem poziția de frunte în clasamentul colegiului și pe viitor.
Rezultatele muncii noastre nu s-au lăsat prea mult așteptate. Weekendul trecut am mers într-o bine-meritată excursie la Timișoara, ca răsplată pentru toate eforturile depuse. O plimbare prin centrul vechi al orașului și apoi prin parcul botanic, câteva ore de relaxare la Aqua Park și o cină într-o ambianță selectă, au fost momentele care ne-au adus bucurie și dorința de a mai organiza astfel de excursii. Amintirile pe care le-am creat cu această ocazie sunt dintre cele mai frumoase”, a spus elev caporal Flavius Taflan.
Excursia recompensă nu vine doar ca o apreciere a efortului depus ci și ca o încurajare de a continua performanțele școlare. Felicitări tuturor pentru reușită și mult succes în continuare!
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 2 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Ştirea zileiacum 16 ore
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!