Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Ministerul Sănătăţii ieftineşte peste 1.400 de medicamente

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu data de 1 august 2011 preţurile de decontare a peste 1.400 de medicamente care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate vor scădea. Astfel, Ministerul Sănătăţii (M.S.) va reduce cu 10 lei cota de adaos a distribuitorului, respectiv a farmaciilor pentru medicamente. În acest sens MS a elaborat proiectul de ordin privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei şi preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de guvern, în condiţiile legii. Actul normativ prevede modificarea metodologiei de calcul al preţurilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel încât decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi să poată fi susţinută, în continuare, de către autorităţile sanitare. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a precizat că „medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie sau transplant. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% faţă de 2008, iar în 2010 cu 26% faţă de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi”.
Începând cu data de 1 august a acestui an, preţul de decontare a medicamentelor din lista C2 porneşte de la preţul de producător aprobat conform Ordinului nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, diminuat cu 15%, la care se adaugă adaosul de distribuţie. Conform noului mod de calcul, vor fi reduse adaosul pentru preţul cu ridicată, reprezentând adaosul distribuitorului, şi cel de desfacere cu amănuntul, reprezentând adaosul pentru farmacii. Cota de adaos a distribuitorului va varia între 4 – 8 % şi suma fixă de 20 lei. În sistemul vechi, cota putea varia între 14% şi 30 lei. Farmaciile vor avea dreptul la un adaos comercial între 6 -15% şi suma fixă de 25 lei, faţă de procentele vechi cuprinse între 24% şi suma de 35 lei. Ministerul Sănătăţii estimează că noul sistem de calcul al preţului de decontare pentru medicamentele din Lista C2 va duce la o economie de peste 66 de milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite ministerului să poată susţine costurile necesare asigurării, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienţi. În Lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale.
Ordinul privind aprobarea metodologiei de calcul, a listei şi preţurilor de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate nominalizate prin hotărâre de guvern, în condiţiile legii, acesta aflându-se în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătăţii la adresa www.ms.ro, secţiunea transparenţă decizională.(L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea