Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Sport

Metalurgistul Cugir – CSM Poli Iaşi, în Cupa României, evenimentul anului sub Drăgana! ”Veteranii” Iovănescu şi Itu, sau regretele ratării, în 2002, a unui duel cu Dinamo

Dan HENEGAR

Publicat

în

bogdan-petric-metalurgistul-cugirFără tăgadă că, partida din „16”-imile Cupei României, dintre Metalurgistul Cugir şi prim-divizionara CSM Poli Iaşi, este evenimentul anului sub Drăgana, interesul fiind enorm în jurul jocului.

Pentru meciul de miercuri, 26 octombrie, de la ora 14.30, deja s-au achiziţionat peste 500 de bilete, din totalul celor 1400 scoase la vânzare. Ultima dată când un joc de asemenea rang a fost găzduit la Cugir a fost în urmă cu 21 de ani, când Metalurgistul a eliminat Gloria Bistriţa, în „16”-imi, însă cugirenii s-au aflat foarte aproape de această fază a întrecerii „KO”, în 2002…

*Dinamo, ratată de… ratarea lui Itu, de la punctul cu var!

Acum 14 ani, la Cugir, în toamna anului 2002, în faza premergătoare intrării în cursă a prim divizionarelor, a poposit UM Timişoara. Partida are conotaţii aparte şi amintiri neplăcute, pentru localnicii Lucian Itu (38 de ani) – antrenorul secund şi „căpitanul” formaţiei actuale şi atacantul Ştefan Iovănescu (34 de ani), prezenţi în teren, la fel ca şi Cosmin Şuitu-metalurgistul-cugirvaina, în prezent antrenor la juniorii Cugirului, „supravieţuitorii” unui meci nebun. Bănăţenii s-au calificat dramatic, după loviturile de departajare, însă momentul cheie a fost ratarea unul penalty, în minutul 81, de către Lucian Itu, regretele fiind enorme, mai ales că în „16”-imi adversarul UMT-ului a fost Dinamo! „Întreaga mea carieră s-a identificat cu Metalurgistul Cugir. Am trait momente unice, dezamăgiri dar şi bucurii greu de descris în cuvinte. Eram copil când Cugirul a trecut de Bistriţa şi pe teren la meciul cu UMT, când am fost aproape de o mare surpriză. Nu credeam după anul 2004 că Metalurgistul va mai avea ocazia să joace un duel oficial , la un astfel de nivel, e o onoare şi o mare bucurie pentru mine şi, sunt sigur, pentru fiecare cugirean. Regretul meu este că nu am avut conducătorii de acum în timpurile de atunci. Cu siguranţă Cugirul ar fi evoluat într-unul din primele două eşaloane. Ceea ce s-a realizat astăzi la Cugir este ceva incredibil”, a explicat Ştefan Iovănescu.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Am trăit momente de vis de-a lungul carierei, am jucat la cel mai înalt nivel dar simt că meciul cu CSM Poli Iaşi este încununarea unei cariere la care orice junior visează când merge pentru prima dată la fotbal. O motivaţie aparte este faptul că în 2002 am ratat în Cupa României un penalty ce ducea Cugirul într-un duel cu Dinamo. Miercuri sper ca istoria să se schimbe”, a spus Lucian Itu, devenit “portstindardul” formaţiei locale, un model al ultimelor două decenii, la Cugir.

*Bogdan Petric, de la suporter… la finul celor doi “veterani”

Bogdan Petric, managerul general al “roş-albaştrilor” a trăit ca şi suporter, din tribune, confruntarea cu UM Timişoara, între iovanescu-metalurgistul-cugir-1timp s-a căsătorit, iar naşii săi sunt tocmai Itu şi Iovănescu, ajungând acum în faţa unei premiere, să abordeze un joc al Metalurgistului, în calitate de conducător al formaţiei sale de suflet, împotriva unei formaţii din prima ligă. “Acum 6 ani am ales să mă întorc acasă, la Cugir, pentru a realiza ceva pentru oraşul meu, iar astăzi trăiesc o mare bucurie şi împlinire sufletească. Este un meci la care visam de mic, este un meci cu totul special pentru mine. Acum 14 ani fugeam de la școală să văd un astfel de meci. Mi-am găsit cu greu loc în tribună şi am cântat cât am putut pentru oraşul meu şi pentru fotbaliștii mei preferați: Itu şi Iovănescu, fără să ştiu că mai târziu vom forma o familie. Astăzi luptam toţi trei, ei din iarbă, eu de pe bancă, pentru Cugir”, a povestit tânărul oficial cugirean. Petric consideră că întâlnirea cu CSM Poli Iaşi reprezintă un efect a ceea ce s-a construit în ultimii ani sub Drăgana.

Ceea ce trăim astăzi nu este un lucru întâmplător, este încununarea unei munci titanice de 6 ani de pasiune, ambiții şi nebunie, nopţi nedormite, dureri de cap şi stomac şi sacrificii mari. Acestea s-au materializat într-un centru de copii si juniori excelent, cu grupe la fiecare nivel de vârstă, formaţia de republicani, o echipă de top în fotbalul profesionist, o baza sportivă cum puţine sunt în ţară şi multe alte lucruri ce vor rămâne în istoria fotbalului cugirean. Totul însă a fost posibil cu sprijinul Consiliului Local, al Primăriei, al unor antreprenori locali şi al unor oameni care «şi-au dat viaţa» pentru echipa aceasta, unul dintre ei un om cu o inimă cum rar întâlnești, un prieten de nădejde care a făcut sacrificii mari ca Metalurgistul să fie astăzi ceea ce este: Ciprian Pahone!”, a încheiat Petric.

Imediat după evenimentele din Decembrie 1989, formaţia cugireană a jucat pe arena din localitate în trei rânduri în “16-imile” Cupei României, cu grupări din Divizia A. Mai întâi, în 1990, a eliminat Sportul Studenţesc (1-0, după prelungiri) şi a pierdut în optimi, la Făgărăş, 0-3, cu Petrolul Ploieşti. Trei ani mai târziu a fost eliminată în “16”-imi de către Progresul Bucureşti, iar lovitura de imagine a fost dată în 1995. Acum 21 de ani, Gloria Bistriţa lui Jean Pădureanu a fost învinsă sub Drăgana de Metalurgistul (1-0), o uriaşă surpriză, cugirenii au avansat în optimi, părăsind însă întrecerea la Deva, 0-2 cu UTA Arad.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț

Dan HENEGAR

Publicat

în

Dată drept sigură în urmă cu o săptămână, rămânerea în eșalonul terț a Sticlei Arieșul Turda, echipă ce a retrogradat la finele sezonului trecut, la fel ca Unirea Alba Iulia, fiind reprimită pentru a se completa locurile libere din Liga 3, nu mai este de actualitate.

Autoritățile turdene au considerat că timpul este prea scurt pentru a rezolva activitatea fotbalistică, startul stagiunii fiind în 27 august, și au spus “pas” preferând să evolueze în Liga 4. În consecință, Federația Română de Fotbal trebuie să găsească o altă soluție pentru configurarea celor 10 serii în ediția 2022/2023.

În ultimele zile a circulat o variantă conform căreia cele 4 reprezentante din Alba (Metalurgistul Cugir, CS Ocna Mureș, CSM Unirea Alba Iulia și nou-promovata CS Universitatea Alba Iulia) vor fi repartizate tot în Seria 9. În componența acesteia vor mai fi 3 echipe din Mureș (Unirea Ungheni, Avântul Reghin și ACS Tg. Mureș, nou-promovată), două din Bistrița-Năsăud (Gloria Bistrița și Silvicultoru Maieru, nou-promovată) și una din Harghita (AFC Odorheiu Secuiesc). Până la vestea renunțării formației turdene, Sticla Arieșul se regăsea, conform sursei respective în Seria 10 alături de Viitorul Cluj, Sănătatea Cluj, CFR Cluj 2, Minerul Ocna Dej, SCM Zalău, Sportul Șimleu Silvaniei, CSM Satu Mare, Victoria Carei și CSM Sighetu Marmației.

Elit - Gustul Desăvârșit

Alte formații vehiculate în lumea fotbalului susțin că echipele din Alba vor avea partenere, în Seria 9, pe cele 3 grupări din Mureș, plus alte trei din Cluj. Lucrurile se vor lămuri în mod oficial spre finele săptămânii viitoare, când este prevăzută o ședință de Comitet Executiv al FRF dar și o etapă în Cupa României, când intră în cursă și 68 de divizionare terțe, prilej potrivit pentru a se “lua pulsul”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CS Unirea Alba Iulia, mulțumiri Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinul financiar acordat

Dan HENEGAR

Publicat

în

Conducerea CS Unirea Alba Iulia, cel mai important club soportiv din Alba, cu performeri prezenți la Campionate Europene și Mondiale, la diverse ramuri sportive, mulțumește Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinulul financiar acordat recent.
Cooperarea și în acest an cu Primăria Alba Iulia a ajutat CS Unirea Alba Iulia să își construiască o proiecție bugetară clară pentru trimestrele lll și lV, care ne-a stabilizat poziția de a participa cu sportivii noștri la activitatea sportivă și a condus la o relație de colaborare între aceste două instituții ale statului. În numele echipei CS UNIREA Alba Iulia, domnule primar vă adresez mulțumirile noastre pentru sprijinul financiar acordat”, a transmis Daniela-Olivia Moșneag, directorul CS Unirea Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CS Unirea Alba Iulia, două reprezentante, Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, la Campionatul European de atletism

Dan HENEGAR

Publicat

în

Mărșăluitoarele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, sportive legitimate la CS Unirea Alba Iulia, vor concura la Munchen, în cadrul Campionatului European de atletism. E

Este o nouă reprezentare la nivel înalt pentru cel mai important club din Alba, după ce în 22 iulie cele două uniriste au concurat în USA, la Eugene/Oregon, la Campionatele Mondiale de atletism, competiția majoră a acestui an. La Munchen, proba de 35 kilometri marș va avea loc marți, 16 august, iar oboseala unui sezon extrem de istovitor este principalul obstacol pentru cele două sportive.

Multe nu sunt de spus, pentru că încă nu mă simt refăcută în totalitate după Mondiale. Aceasta o să fie a 5-a cursă de 35 de kilometri la nivel internațional în acest an. Am avut un sezon competițional foarte încărcat și sper doar să ajung la linia de finish cu un timp rezonabil și pe un loc cât mai onorabil”, a declarat Ana Rodean (38 de ani).

Elit - Gustul Desăvârșit

Rodean bifează a doua participare: precedenta fiind la Berlin, în 2018, cu o clasare pe locul 19, cu cel mai bun timp al carierei pe 20 kilometri (o oră 33 de minute și 39 secunde).A 25-a ediție a Campionatulul European de atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive și se va desfășura între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpic din München.

La Mondiale, Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28. Pentru Mihaela Acatrinei, debutul în arena mondială a însemnat o cursă cu probleme de sănătate, întreaga “aventură” spre USA fiind marcată de multe peripeții.

Am făcut o greșală, în timpul cursei am luat iarăși un supliment de geluri și activatori, după ce și înaintea startului am apelat la acele suplimente. Asta m-a terminat, începusem bine, eram pe record personal la kilometrul 20, însă ulterior mi-a fost foarte rău,  am vomat în câteva rânduri, am fost nevoită să renunț și mi-am revenit cât de cât abia după perfuzii”, a explicat Mihaela.

M-am întors obosită foc din America, o săptămână am dormit încontinuu. Sper ca în Germania să termin cursa, să nu pățesc ca în USA. Este clar că dacă nu abandonam la Mondiale acum eram mai relaxată”, a punctat Mihaela Acatrinei (27 de ani).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea