Rămâi conectat

Actualitate

Mesajul de Paște 2019 al ÎPS Dr. Jakubinyi György: Lăudat să fie Isus Cristos!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mesajul de Paște 2019 al ÎPS Dr. Jakubinyi György: Lăudat să fie Isus Cristos!

Dragi frați întru Cristos, iubiți credincioși!

După legea lui Moise persoana decedată trebuie îngropată încă în ziua decesului. Deoarece Isus a murit în vinerea mare la ora trei, trebuiau să se grăbească cu înmormântarea, pentru ca seara – înainte de începerea Sabatului – să fie înmormântat. De aceea mironosițele s-au gândit să repete îmbălsămarea făcută în grabă duminică dimineața devreme. Când femeile au ajuns la mormânt l-au găsit deschis – piatra lângă mormânt, și mormântul gol. A apărut un înger care a spus: „Nu vă temeți! Voi îl căutați pe cel pe care l-ați răstignit. Nu este aici. A înviat, precum a spus.” Maria Magdalena duce vestea apostolilor. Sfântul Petru și Sfântul Ioan s-au grăbit la mormânt. Sfântul Ioan a ajuns mai repede, dar l-a așteptat pe Sfântul Petru, ca el să intre mai întâi în mormânt. Giulgiul cu care era acoperit capul, nu era printre celelalte giulgiuri, ci era pus deoparte împăturit. Apostolul „a văzut și a crezut”. În dimineața duminicii pascale Isus Cristos a înviat glorios din morți. Isus cel glorios înviat a ieșit din giulgiurile care îl acopereau. Apoi seara a apărut apostolilor.

Citește și: MESAJE de PASTE, URARI de PASTE, FELICITARI de PASTE

Învierea lui Isus Cristos este așa de importantă încât bucuria pascală este fundamentul principal al credinței noastre, certitudinea vieții cotidiene și speranța vieții veșnice. Sfântul Paul, „învățătorul păgânilor” (1Tim 2,7) spune deschis: „Căci dacă morții nu învie, nici Cristos nu a înviat, iar dacă Cristos nu a înviat, credința voastră este zadarnică și voi sunteți încă în păcatele voastre, iar cei care au adormit în Cristos au pierit. Și dacă ne-am pus speranța în Cristos numai în viața aceasta, suntem cei mai [vrednici] de milă dintre toți oamenii.” (1 Cor 15,16-20). Mai apoi enumeră martorii învierii, pe sine însuși pe ultimul loc, pentru că l-a văzut pe Domnul, deși înainte a persecutat Biserica.

La Cina cea de taină Isus a vorbit despre faptul că unul dintre ei îl va trăda. Sfântul Petru se încrede în așa fel în propria persoană încât  îndrăznește să spună: „Atunci, Petru, luând cuvântul, i-a zis: „Chiar dacă toți se vor scandaliza din cauza ta, eu nu mă voi scandaliza niciodată.”– Chiar dacă ar trebui să mor împreună cu tine, nu te voi renega (Mt 26, 33.35). Atunci profețește Isus tripla lepădare a Sfântului Petru.

După înviere Isus apare la lacul Tiberiadei și încredințează Biserica Sfântului Petru: „Paște oile mele!” Dar mai întâi Petru își repară greșeala prin tripla mărturisire de iubire. Atunci când Isus îl întreabă: „Simon, fiul lui Ioan, mă iubești mai mult decât aceștia?”(In 21,15), Sfântului Petru îi crește încrederea de sine, și nu se mai compară cu ceilalți. Se referă doar la Isus: „Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc.”

În ziua de Rusalii coboară Duhul Sfânt peste cei 120 de creștini și se naște Sfânta Biserică. Atunci începe Isus slujirea comunității, după cum i-a încredințat Isus. Își aduce aminte de cuvintele lui Isus: „Eu însă m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu, când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi!” (Lc 22,32) De atunci aceasta este unul dintre obligațiile papei, să îi întărească pe frați.

Răspunsul nostru la apelul sfântului părinte nu poate fi altul decât, mărturisirea conștientă a credinței catolice, exersând faptele de milostenie trupească și sufletească, devenind mărturisitori ai învierii.

Ne pregătim pentru vizita Sfântului Părinte. El își va vizita frații din Transilvania, și după cum ne rugăm: „Duhul Sfânt să ne călăuzească întâlnirea, pentru a ne întări în credința și virtuțile străbunilor, a ne încuraja în speranța stăruitoare, a ne reînnoi în iubirea lui Dumnezeu și a aproapelui”.

Cu aceste gânduri doresc tuturor credincioșilor, fraților mei în credință și oamenilor de bunăvoință sărbători pascale pline de har și de pace în suflet. Cristos a înviat!

Alba Iulia, la data de 21 aprilie 2019, în Sărbătoarea Învierii Domnului

† Jakubinyi György

arhiepiscop


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea