Masca obligatorie pentru învățători și educatoare, părinții nu vor mai avea voie în curtea școlii: Scenariul propus de Ministerul Educației, pentru școala din toamnă

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Purtarea măștii reprezintă o altă noutate. Dacă la grădiniță și pentru elevii de cliclul primar nu este obligatorie, la liceu și gimnaziu nu este obligatorie pentru elevi doar „în timpul orelor de curs, atunci când se asigură distanța de 1 m între elevi”.

Reducerea distanței fizice între copii sau între elevi de la 2 metri, cât era până acum, la doar 1 metru, indiferent de ciclul de învățământ preuniversitar, este principala măsură nouă propusă de Ministerul Sănătății în scenariul hibrid din documentul pe care săptămâna aceasta îl discută cu partenerii sociali la Ministerul Educației, potrivit stiriedu.ro.

ELIT

În plus, deși pentru educatoare și învățătoare masca e obligatorie, regulamentul propus prevede că pentru profesorii de gimnaziu și liceu masca „nu este obligatorie pentru personalul didactic atunci când predă și este la 2 m de elevi”.

Setul de reguli ilustrează scenariul în care elevii ar veni 2 săptămâni dintr-o lună la școală, adică 10 zile lună, dar nu neapărat consecutive, ci existând posibilitatea să fie împărțite fie în reprize de o săptămână, fie câte două.

Scenariul hibrid este similar abordat asemănător pe trei ciclurile de învățământ, atât în grădinițe, cât și în primar, gimnazialul și liceul fiind puse împreună, din punctul de vedere al normelor propuse de către specialiștii de la Ministerul Sănătății.

Concret, deși ministrul Sănătății vorbea recent despre împărțirea elevilor dintr-o clasă în trei și doar o treime ar fi mers la școală, în timp ce două treimi continuau educația online, scenariul citat de stiriedu.ro arată o împărțire în două a claselor.

Intrarea și ieșirea din școală ar trebui să se facă pe trasee special semnalizate și delimitate, ca cele care au fost pentru examenele naționale. Triajul epidemiologic se permanentizează petnru elevi, iar pentru cadrele didactice apare și o declarație pe proprie răspundere.

Părinții sau alte persoane în afara de copii/elevi și de personalul școlii nu mai au voie în spațiul grădiniței sau al școlii.

Atât în pauze, cât și în tipul cursurilor distanțarea trebuie să fie de 1 metru. Până acum același minister al Sănătății a recomandat constant o distanțare de 2 metri.

Igiena mâinilor trebuie să fie „foarte frecventă”.

Ca si până acum, cei de la ministerul Sănătății propun să existe „o sală specială pentru izolarea copiilor care prezintă simptome pe durata programului, până la sosirea părinților”.

Pentru toate ciclurile de învățământ se vor putea juca „doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber”. Ghidul respectiv arată că „nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activități care implică schimbul de obiecte” și că „vor fi eliminate activități care implică formarea unor grupuri care duc la reducerea distanței între copii”.

Reamintim că prima propunere de scenarii a venit din partea Asociației Școlilor Particulare. Aceasta a prezentat Guvernului, în grupul interministerial pentru reluarea școlii un set de 3 scenarii.

Au urmat apoi scenariile Federației Asociațiilor de Părinți, iar ministrul Educației, Monica Anisie, a subliniat recent că ne îndreptăm spre un scenariu de învățământ hibrid, jumătate predare clasică, jumătate online. Dar a spus și că „Nu știm când putem să ne pronunțăm asupra scenariilor”.

În Parlament șefii camerelor Legislativului i-au adresat o scrisoare premierului Ludovic Orban în care îi cer să prezinte „planul de măsuri concrete” de începere a anului școlar 2020-2021.

Anul școlar ar trebui să înceapă pe 14 septembrie, conform calendarului oficial.

Sursa: edupedu.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Mara 30 iulie 2020 at 9:39

As vrea sa imi explice si mie autoritatile cum voi preda alfabetul la cl.I, daca voi avea masca! Cum voi pronunta sunetele, cum voi canta, cum… Ar fi ceva, daca as avea masca transparenta!

Comentariile sunt oprite