Rămâi conectat

Curier Județean

LUNI: Începe Festivalul de Teatru ”Povești” la Alba Iulia. Ce spectacole puteți vedea la ediția din acest an și cât costă biletele

Ziarul Unirea

Publicat

în

afis festival teatru Povesti 2015Festivalul Internațional de Teatru „Povești” a ajuns la cea de a X-a ediție și îi așteaptă pe iubitorii de teatru să sărbătorească împreună, în perioada 5-11 octombrie, la spectacole. Actori precum Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele, Vlad Zamfirescu, Maia Morgenstern, Pavel Bartoș, Gheorghe Ifrim, Oana Pelea și muli alți artiști și trupe românești și străine vor urca pe scenă la Alba Iulia.

Prețul unui bilet pentru adulți este de 18 lei, iar pentru copii 5 lei. Acestea pot fi achiziționate atât online cât și de la sălile de spectacol.

Citește și Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia, un brand cultural de succes al județului

Biletele s-su pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 10.00 – 17.00, L-V

– la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, L-V

– la Centrul Info (lângă Poarta a III-a a cetăţii), între orele 17.00 – 19.30, L-D

– pe biletemaster.ro

Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.

Evenimentul este finanțat din bugetul public al județului Alba, de către Consiliul Județean Alba.

 

Program FESTIVAL Internațional de TEATRU „Povești” de la ALBA IULIA, 5-11 octombrie:

Luni, 5 octombrie

Ora 18.00, Castelul Kemény Sancrai

Paradoxul iubirii Eveniment cultural exclusivist în prezenţa celebrului scriitor francez Pascal Bruckner.

Maia Morgenstern, Marian Ralea, Ioana Bogatan, Laura Orian; dramatizarea şi regia: Chris Simon şi după discuţii cu autorul Pascal Bruckner, binecunoscut publicului larg prin numeroasele cărţi pe care le-a scris „Luni de fiere”, „Copilul Divin”, „Hoţii de frumuseţe”, „Noua dezordine amoroasă” şi multe altele.

Marți, 6 octombrie

Ora 17.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Maitreyi – Compania de Teatru „D’aya”, în colaborare cu Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

„Pentru mine, spectacolul MAITREYI reprezintă o experienţă personală, mai mult decât o experienţă scenică sau una literară. Prima întâlnire cu această poveste a fost în perioada adolescenţei, când era inclusă ca lectură obligatorie în programa de bac. A doua întâlnire a coincis cu deplasarea mea în India. Am recitit cartea şi abia atunci am înteles că este mai mult decât o frumoasă poveste de dragoste ce a marcat generaţii întregi. Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzică, ritualuri, un spectacol în care sufletul să poată să fie atins de fragilitatea şi cultura unei lumi total diferite de lumea noastră. Şi cred că am reuşit datorită unei distribuţii formidabile care a crezut în proiect şi a reuşit să scoată la lumină tot ceea ce India lui Eliade şi lui Maitreyi conţine”. – Chris Simion, regizor

Ora 20.30, Casa de Cultură a Studenților

Aici nu-i de joacă – Teatrul „Nottara” Bucureşti – dramă

Acţiunea are loc în perioada sărbătorilor de iarnă, când singurătatea nu prieşte nimănui. Este un moment cu o semnificaţie aparte, menit spre a fi petrecut împreună cu cei dragi. Isabelle, o doamnă rafinată, director de publicitate, cu o carieră de succes, îşi aşteaptă logodnicul, un distins diplomat, să petreacă împreună noaptea de Revelion. Dar o ţeavă buclucaşă, un instalator neobişnuit şi o veste neaşteptată îi încurcă planurile de petrecere. Spectacolul este o comedie lirică, ce are ca protagoniste două femei din clase sociale diferite. Deşi se întâlnesc întâmplător şi nu se aseamănă deloc la prima vedere, ele descoperă că au dorinţe, bucurii şi tristeţi comune. Două actriţe excepţionale aduc în prim-plan o poveste dulce-amăruie, de o inedită candoare, presărată cu surprinzătoare schimbări de situaţie şi cu mult umor.

Miercuri, 7 octombrie

Ora 18.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Frau Hess şi grădinile ei – Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Spectacolul regizat de Alexander Hausvater este un cabaret de teatru, dans, muzică, într-un amestec al stilurilor de joc, text, imagine, operă, comedie, frenezie, alcool, senzualitate, sexualitate. Prin grotesc, ironie, umor negru, macabru, magia cabaretului cristalizează relaţia imposibilă dintre Frau Hess – extremă, excentrică, aristocrată, membră a Partidului Naţional Socialist – şi Isaac Baum, evreul mândru, măcinat de conflictul renunţării la propria identitate, pentru a face parte din lumea ei. Cine e torţionarul? Cine e victima?!

Ora 20.00, Casa de Cultură a Studenților

Momento: ELASTIC Belgia

După răsunătorul succes internaţional, înregistrat cu show-ul „Aristo”, Elastic revine pe scenă cu un show de efecte vizuale complet nou: 100% unic cu reprezentaţii noi. „Momento!”, este o gură de aer proaspăt şi simplitate prin care Elastic, preschimbă în mod ingenios rolul unor obiecte simple, printr-o serie de evenimente comice, surprinzătoare şi de efect. Te va face să râzi cu lacrimi. Doreşti şi un moment încărcat cu vise şi fantezie? Atunci: „Memento!”

Joi, 8 octombrie

Ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților

Caramitru-Mălăele, Câte-n lună şi în stele – Teatrul Naţional Bucureşti

Caramitru recită răscolitor, imaginând, cu inteligenţă şi ingeniozitate, răspunsuri pe măsură unui Horaţiu Mălăele vulcanic, irezistibil şi plin de umor – demonstraţii de virtuozitate într-un duel de vorbe ai cărui martori sunt adesea Shakespeare, Topârceanu sau Nichita. Horaţiu Mălăele rămâne un geniu comic care a demonstrat din plin că are la îndemână toate subtilităţile minţii şi ale sufletului, pe care le atinge folosind toate mijloacele artei. Violoncelistul Adrian Naidin este cel care a acceptat invitaţia de a da ritm acestui spectacol neconvenţional de cuvinte.

Ora 21.00, Teatrul de Păpuși „Prichidel”

American Buffalo – Teatrul „Act” Bucureşti

Trei loser-i încearcă să dea o lovitură şi tergiversează pregătirile la nesfîrşit. Nu au vână de gangsteri, celulele cenuşii le sunt cam inerte, iar comunicarea dintre ei e opintită. Autorul mizează pe limbajul frust, chiar vulgar, care, dacă a putut cândva să şocheze, astăzi este acceptat cu indiferenţă. Surpriza spectacolului vine dintr-o neaşteptată convergenţă cu lumea lui Caragiale. Verbozitatea ineptă a personajelor este înrudită stilistic cu dialogurile din Momente. Regăsim absurdul din Căldură mare şi Petiţiune, suspiciunea şi agresivitatea din Amici. Ca şi la Caragiale, o undă de simpatie şi toleranţă subzistă, în pofida opoziţiilor manifestate cu violenţă. Eroii exhibă, fiecare, alt tip de prostie, se înţeleg cu dificultate, se suspectează reciproc, nu pot întreprinde nimic împreună, dar rămân alături, legaţi printr-o afecţiune indicibilă şi confuză.

Vineri, 9 octombrie

Ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Dinte pentru dinte – Teatrul Naţional Tg. Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Povestea scrisă de Yasmina Reza este simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii „agresorului” pentru a răspunde cei ai „victimei”. Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru. Ce urmează de aici, puteţi vedea în spectacolul Dinte pentru dinte, în regia lui Cristi Juncu şi scenografia lui Cosmin Ardeleanu, cu o distribuţie de excepţie: Nicu Mihoc, Elena Purea, Vlad Zamfirescu şi Roxana Marian.
Ora 21.00, Casa de Cultură a Studenților

Lo esencial – Compania „Flamenco Vivo” Franţa – spectacol de dans

Este o călătorie muzicală în inima Andaluziei. Condusă cu pasiune şi energie în ultimii 24 ani de către inegalabilul Luis de la Carrasca, Compagnie Flamenco Vivo vine la Festival cu intenţia de a lansa noua sa creaţie extraordinară: Lo Esencial, pus în scenă pentru prima dată anul trecut, la Festival d ‘Avignon. Lo Esencial reprezintă o reconectare specială cu însăşi esenţa artei andaluziene, aventurându-se în aria unui flamenco pur, autentic: cu muzicalitatea de la începuturile sale, atunci când aceste cântece populare transformau suferinţa în speranţă şi încurajau oamenii să râdă de asupritorii lor prin artă.

Sâmbătă, 10 octombrie

Ora 18.00, Casa de Cultură a Studenților

Adunarea păsărilor – Teatrul de animaţie „Ţăndărică” Bucureşti

Comparat cu poemul original (ori cu dramatizarea lui Peter Brook şi Jean-Claude Carriere din 1979), autorul prezentului text a ţinut cont, în primul rând de valoarea şi dimensiunea universal umană a gândirii poetului persan Farid Udin Attar, a filozofiei orientale, a gândirii înaintate şi a cunoaşterii de sine. Drumul lung şi dificil al „iniţierii” în „Adunarea păsărilor” al marii călătorii, se depărtează – la Attar – faţă de ceilalţi filozofi şi scriitori orientali – de „cer” şi devine demonstraţia adevărului de pe pământ, a adevărului din om – singur vinovat şi responsabil de destinul său. Tocmai această trăsătură fundamentală a literaturii lui Attar, această desprindere de religie, această deschidere larg umanistă a gândirii lui, ne-a făcut să optăm pentru transpunerea acestui text.

Ora 19.30, Teatruş de Păpuși „Prichindel”

Vocea umană – One man show Oana Pellea

Un singur personaj pe scenă şi un telefon care sună. O femeie care răspunde şi care e îndrăgostită. Nimic nu se aude dincolo de vocea ei. În jurul sonorităţii propriului corp, ea construieşte o lume. Totul pleacă de la această femeie desculţă într-o cameră însingurată, care aşteaptă un telefon de la un bărbat de care s-a despărţit. Aşteaptă ultimul lui apel, iar în gestul simplu prin care ridică receptorul năvălesc toate speranţele şi amintirile, laolaltă cu toate regretele şi spaimele pe care le lasă în urmă adjectivul „părăsită”. Pentru acest rol, Oana Pellea a fost nominalizată la premiul UNITER 2012 pentru cea mai bună actriţă.

Duminică, 11 octombrie

Ora 18.00, Teatru de Păpuși „Prichidel”

Moftul român – Teatrul „Mignion” Bucureşti

Moftul român descrie atitudini, comportamente şi scene ce se regăsesc şi în realitatea actuală, în stânga şi în dreapta noastră, de-a lungul şi de-a latul drumului. „Moftul” este şi nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureat, lanţuri de aur, zvonuri, averse de ploaie, reţete, vedete, marionete. Actorul Lari Giorgescu naşte un spectacol comic, o înşiruire de situaţii, ce vă va vrăji şi conduce într-o lume a râsului şi a gândului din spatele acestuia.

Ora 19.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Titanic Vals – Teatrul „Odeon” Bucureşti

Comedia Titanic vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acţiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale” şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, într-un spectacol-satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.

 

ATELIERE DE CREAȚIE 6 – 11 octombrie 2015

16.00 POVEȘTI CU MARIONETE Coordonatori: Nuți și Sorin Dorobanțu, actori mânuitori
Atelier de mânuire marionete / Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina

16.00 COSTUME – INSTALAȚIE Coordonator: Alina Herescu, scenograf
Atelier de scenografie / Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina

16.00 FESTIVALUL ÎN CUVINTE Coordonator: Adriana Teodorescu, teatrolog
Atelier de critică teatrală / Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina

 

Mai multe deatlii pe pagina oficială a festivalului www.fitab.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

28 martie COD GALBEN de vânt puternic în zona joasă a județului Alba: Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

28 martie COD GALBEN de vânt puternic în zona joasă a județului Alba: Localitățile vizate ANM a emis joi dimineața o avertizare Cod Galben de vânt puternic, valabil în zona joasă a județului Alba, în intervalul 9:35 până la ora 13:00. Citește și: Cum va fi VREMEA până în 7 aprilie 2024, în Transilvania și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea