Rămâi conectat

Curier Județean

Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” de la Alba Iulia, un brand cultural de succes al județului

Publicat

în

Săptămâna 5-11 octombrie 2015 înseamnă, în teatrul românesc, Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti”, Alba Iulia. Este ediţia cu numărul X, o ediţie aniversară prin care vom celebra atât istoria de nouă ani şi zece ediţii a festivalului, cât mai ales succesul acestui eveniment dedicat exclusiv şi de la bun început publicului larg. Vor fi nu cinci zile de festival, ca de obicei, ci şapte zile. Prin urmare, a X-a ediţie aduce o structură extinsă a festivalului, astfel încât starea de sărbătoare să fie simţită pe deplin, de cât mai mulţi spectatori.

 

Luni, 28 septembrie, organizatorii evenimentului, în frunte cu directorul festivalului Ioana Bogățan și președintele Consiliului Județean Alba au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre cum s-a născut acest eveniment și cum a reușit să devină unul dintre cele mai de succes brand cultural al județului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Conferinta festival de teatru (2)

Succesul la public, în creștere de la an la an, este foarte mare, la spectacolele din acest an fiind deja vândute majoritatea biletelor. Asta în condițiile în care vor avea loc mai multe evenimente față de anii anteriori.

 

„Avem ajuns la zece ediții anul acesta, zece ediții de nota zece și sunt convins că nivelul festivalului va continua să crească, așa cum ne-am propus încă de la prima ediție. Am reușit să contribuim la formarea unui public pregătit și acest lucru se datorează atât colegilor noștri care muncit la organizarea acestui festival, cât și participării de-a lungul timpului a unor mari personalități ale teatrului românesc în cei zece ani (…)

Mă bucur că am crezut în acest festival, când, mai ales la început, mulți erau neîncrezători în viitorul său”, a declarat Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba.

 

Directorul festivalului, Ioana Bogățan, a explicat că această ediție aniversară a luat în calcul și mai mult față de alte ediții preferințele publicului din Alba, care își dorește actori și piese de teatru cunoscute.

 

“Publicul nu cere spectacole susținute de trupe din străinătate, reprezentații artistice valoroase de mare succes la aora actuală. Cred că ne sperie ideea de nou, suntem ingradiți de idea de cebritate. Am ramas la niște nume pe care le-am vazut candva la televizor și asta ne poate determina să evităm spectacole și actori de excepție, mai puțin cunoscute la noi”, a spus Ioana Bogățan.

 

Bugetul festivalului se ridică în acest an la circa 110.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Program FESTIVAL Internațional de TEATRU „Povești” de la ALBA IULIA, 5-11 octombrie

„Deşi structura bipartită a festivalului rămâne cea de până acum – cu teatru pentru copii, dimineaţa şi cu teatru pentru tineri şi adulţi, începând cu orele serii –, ediţia cu numărul X conţine un program mai dens şi divers, ca adresabilitate, decât în ceilalţi ani, selecţioner al spectacolelor fiind în continuare actriţa Ioana Bogăţan, director artistic al festivalului. Vor fi spectacole de teatru non-verbal, verbal sau intens verbal, de animaţie pentru adulţi, de teatru-dans, de coregrafie, de teatru cu elemente de clovnerie şi divertisment explicit, aşadar o paletă largă de nuanţe şi limbaje scenice, pentru cât mai multe gusturi. Amintim, în treacăt, Momento!, Adunarea păsărilor, Lo Esencial, Maitreyi, Dinte pentru dinte, Vocea umană. Spectacolele, în total 25, sunt producții atât din România (București, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Oradea, Ploiești, Târgu Mureș), cât și din străinătate (Belgia, Franţa, Republica Moldova). Cât despre numele mari care vor nuanţa afişul de festival şi, fireşte, vor umple sălile de spectatori, îi menţionăm aici pe Marcel Iureș, Pascal Bruckner, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Vlad Zamfirescu, Anca Sigartău şi Doru Ana.

 

Exceptând spectacolele propriu-zise, festivalul va conţine o serie de evenimente speciale, care vor garanta unicitatea acestei ediţii. Primul despre care vorbim va avea loc luni, 5 octombrie şi va fi dedicat în întregime marelui scriitor francez Pascal Bruckner, care ne va onora cu prezenţa în cadrul a trei momente. Primul va fi o conferinţă la Universitatea „1 Decembrie 1918”, celălalt va fi o lansare de carte la Biblioteca Batthyaneum iar al treilea va fi un spectacol-lectură, pe texte de Pascal Bruckner, care se va desfăşura într-una din sălile Centrului Cultural – Castel Sâncrai, de la Sâncrai (lângă Aiud). Un alt eveniment, semnificativ şi totodată emoţionant, va fi Duminică, 11 octombrie, şi anume lansarea de carte Să râdem cu nea Mărin, scrisă de Amza Pellea şi prezentată de însăşi fiica acestuia, Oana Pellea.

 

Ca în fiecare an, festivalul are propriul său ziar, intitulat „Poveşti”, în paginile căruia vor fi publicate cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. Ziarul va fi distribuit la fiecare locaţie de spectacol. De asemenea, fiecare zi va începe cu tradiționala „Cafea cu tâlc”, în Clubul festivalului (Art Cafe), unde presa se va putea întâlni cu artiștii din festival. Clubul festivalului e, de asemenea, spaţiul neconvenţional, „de culise” al evenimentului, în care jurnaliştii vor putea să-i intervieveze pe artişti. Festivalul conține, totodată, expoziţii foto, de caricatură, ateliere de scenografie, critică teatrală și mânuire marionete, care au suscitat, deja, interesul a zeci de tineri participanţi”, se prcizează într-un comunicat remis presei de organizatori.

 

*** Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia este organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia şi de Consiliul Judeţean Alba. Este o marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba, purtând cu mândrie numele „Poveşti”, un nume simplu și atrăgător ca eveniment, care să placă și, totodată, să exprime însăși ideea de teatru. Prin denumire şi conţinut, festivalul acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile adulţilor, cu deschidere simultană către canonic şi neconvenţional.

 

 

Info bilete:

 

Pentru ediţia cu numărul X a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 5-11 octombrie 2015, biletele s-su pus în vânzare în următoarele puncte:

– la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 10.00 – 17.00, L-V

– la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, L-V

– la Centrul Info (lângă Poarta a III-a a cetăţii), între orele 17.00 – 19.30, L-D

– pe biletemaster.ro

 

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, preț întreg: 18 lei

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Bilet spectacole pentru copii: 5 lei

 

Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.

B.P.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Primăria Alba Iulia organizează ”Nunta de Aur”, pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie în 2022. Înscrierile se fac până în 15 iulie

Publicat

în

Primăria Alba Iulia organizează ”Nunta de Aur”, pentru cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie în 2022. Înscrierile se fac până în 15 iulie

Primăria Alba Iulia, prin Direcția de Asistență Socială, organizează ”Nunta de Aur 2022”, un eveniment special pentru seniorii din municipiu. Prin acesta administrația dorește să-și arate respectul și grija față de cei care ne-au crescut și care reprezintă niște exemple pentru noi.

Părinții și bunicii noștri merită toată atenția și respectul nostru, iar un astfel de eveniment reprezintă o încununare a prețuirii pe care le-o purtăm pentru devotamentul și dragostea cu care ne-au crescut. Nunta de aur este asociată cu prosperitatea, afecțiunea și optimismul, iar legătura cu acest metal prețios este aceea ca o astfel de relație de lungă durată este puternică și rezistentă.

”De jumătate de secol trăiți unul alături de altul și împărțiți toate trăirile în doi! Ați dus cu brio iubirea voastră prin timp, provocări și rutină, iar astăzi sunteți aici și vă bucurați de reușitele dumneavoastră! Fie ca lecțiile învățate de-a lungul anilor să întărească relația dumneavoastră, iar anii ce vin să fie lipsiți de greutăți și momente neplăcute!” Gabriel Pleșa, Primarul Municipiului Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul de celebrare a cuplurilor care împlinesc 50 de ani de la căsătorie în acest an va avea loc în data de 28 iulie 2022 și este dedicat celor care locuiesc în Municipiul Alba Iulia. Înscrierea se va face pe baza actelor de identitate și a certificatului de căsătorie, la Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice, relocat la Academia Doamnelor, pe strada Gladiolelor nr. 3 A, până la data de 15 iulie 2022. Informații suplimentare se pot obține la telefon 0258- 810565.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și cu numere expirate, prinși de polițiștii din Alba

Publicat

în

Au pus în pericol siguranța în trafic: Șoferi beți și cu numere expirate, prinși de polițiștii din Alba

La data de 27 iunie 2022, în jurul orei 20.30, polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș, în timp ce acționau pe raza localității Gârbova, au depistat un tânăr de 27 de ani, din comuna Gârbova, în timp ce conducea un autoturism care avea autorizația de circulație provizorie expirată din luna martie 2022.

Față de tânăr, cercetările sun continuate pentru conducerea unui autoturism neînmatriculat.

Elit - Gustul Desăvârșit

La data de 27 iunie 2022, polițiștii din Baia de Arieș au depistat un bărbat, de 41 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Piața Băii din oraș, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

ANGAJĂRI la Jandarmeria Alba: 5 posturi de execuție vacante de subofițer, scoase la concurs. CALENDAR

Publicat

în

ANGAJĂRI la Jandarmeria Alba: 5 posturi de execuție vacante de subofițer, scoase la concurs. CALENDAR

Inspectoratul de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba scoate la concurs 5 posturi de execuție vacante de subofițer operativ principal- ordine publică

Înscrierile se realizează, exclusiv online, până în data de 8 iulie(inclusiv), ora 12.00, prin transmiterea cererii și a dosarului de recrutare la adresa de e-mail: [email protected]

Probele de concurs vor consta în:

Elit - Gustul Desăvârșit

-evaluarea performanțelor fizice – în perioada 19-24 iulie
-testul scris – în data de 29 iulie

Candidații care au promovat aceste probe vor susține, ulterior, evaluarea psihologică și examinarea medicală. Toate informațiile privind cerințele posturilor, condițiile de încadrare, calendarul concursului, formularele necesare, inclusiv tematica și bibliografia pot fi obținute accesând: www. jandarmeriaalba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare