Lucrările de zidire a Bisericii Ortodoxe din Rădeşti bat pasul pe loc
În urmă cu exact doi ani, când la Rădeşti se punea piatra de temelie pentru zidirea unei biserici ortodoxe, în localitate se vorbea cu optimism despre ridicarea lăcaşului de cult într-un timp cât mai scurt şi mai puţin despre criză. Vremurile grele aveau să infirme însă starea de spirit de atunci atât a enoriaşilor cât şi a mai marilor bisericii ortodoxe care azi nu văd împlinindu-se speranţa prea curând a construirii unui loc de rugăciune şi de închinare care să fie numai al lor. Într-o discuţie purtată în cursul verii cu preotul paroh Ioan Ghibescu acesta se arăta încrezător în legătură cu avansarea lucrărilor la biserică, dar cu toate eforturile întreprinse, de luni de zile nu se mai face nimic. „S-a cerut sprijinul autorităţilor judeţene, a secretariatului pentru culte dar fără vreun rezultat. De bază rămâne tot comunitatea locală”, ne spunea cu amărăciune unul dintre enoriaşii ortodocşi, membru în comitetul bisericesc. Comunitatea locală este împărţită în ortodocşi, greco-catolici, catolici şi alte culte religioase iar interesul pentru o nouă biserică se arată a fi tot mai scăzut. Paradoxal este că la nici 200 de metri de noua construcţie dăinuie de 100 de ani o biserică cât o catedrală, ctitorie a episcopului greco-catolic Demetriu Radu, întemeietorul comunei Rădeşti şi a şcolii din localitate. O biserică unde s-au rugat şi închinat laolaltă timp de 60 de ani credincioşii ortodocşi şi greco-catolici iar acum se războiesc prin instanţe pentru o proprietate care incontestabil aparţine cultului greco-catolic. Un lăcaş unde din dragoste pentru Dumnezeu s-ar putea ruga din nou împreună sau l-ar putea folosi pe mai departe şi unii, şi alţii fără a lăsa loc dezbinării. Pentru că dacă ortodocşii se închină şi se roagă în biserica construită de Demetriu Radu, la nici 300 m de aceasta, greco-catolicii folosesc de peste 15 ani o clădire din sat pe care au transformat-o în lăcaş de cult şi pe care acum o reabilitează cu cheltuieli destul de mari.
Fie ca Domnul să le dea tuturor înţelepciune şi lumină în suflet spre înţelegere şi împăcare, barem acum când est atâta nevoie de unitate şi de iubire faţă de Dumnezeu. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Holcim România pregătește tineri absolvenți de liceu pentru industria construcțiilor în cadrul Școlii Tehnice Holcim, un program de școlarizare gratuit prin intermediul căruia vor deveni angajații companiei !(P)
Holcim România pregătește tineri absolvenți de liceu pentru industria construcțiilor în cadrul Școlii Tehnice Holcim, un program de școlarizare gratuit prin intermediul căruia vor deveni angajații companiei ! Programul educațional inițiat de Holcim România va începe în septembrie 2025 și are o durată de școlarizare de 2 ani. Toate costurile de școlarizare sunt suportate integral […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE haioase de SFANTUL NICOLAE. SMS-uri amuzante pe care le poți trimite prietenilor de MOȘ NICOLAE
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Cui îi spunem „La mulți ani” de Sfântul Nicolae: Câți români își serbează onomastica de Moș Nicolae
-
Curier Județeanacum 5 zile
Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Nicoale. La mulți ani Nicolae și Nicoleta!
-
Sportacum 5 zile
Liga 3, ultimele meciuri din 2024 pentru CSU Alba Iulia, Metalurgistul Cugir și CIL Blaj | Derby-ul Gloria Bistrița – CSM Unirea Alba Iulia, amânat pentru duminică
-
Actualitateacum o zi
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana