Rămâi conectat

Oameni şi locuri

Limbenii s-au distrat la cea de-a VI-a ediție a ”Nopții Pricolicilor”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Locuitorii satului Limba au participat, vineri seara, la cea de-a VI-a ediţie a serbării câmpenești „Noaptea Pricolicilor”, ocazionată de sărbătorirea Sf. Petru, stăpânitorul pricolicilor, eveniment ce scoate în evidență originile dacice ale limbenilor și bucuria păstrării unor obiceiuri stravechi.

După participarea la o slujbă de priveghere și mulțumire la biserica satului, alaiul participanţilor s-a deplsat pe malul Mureşului unde s-a desfășurat carnavalul „pricolicilor“ și premierea copiilor costumați în indian, soldat, Albă ca Zăpada, prințesă, Zorro și Batman, care au defilat printre torţe.

Pe scena amenajată pe malul Mureșului au evoluat și dansatorii de la Ansamblul folcloric ”Cununa Ighiului”, coordonat de Gabriela Călin, după care petrecerea a continuat cu discoteca în aer liber, în jurul unui foc de tabără.

Limbenii sunt cunoscuți, din superstiție, sub denumirea de pricolici. Legenda spune că pricoliciul are puteri depline, la sfarsitul lunii iunie, cu ocazia zilei lui Sf. Petru de vară sau a „soborului pricolicilor” (29 iunie). Acum, se crede, pricolicii se adună într-un loc anume hotărât, la urlătoare, la o răscruce.

”La baza acestei legende se află realitatea istorică. Pe vatra satului nostru au trăit dacii. Aceștia erau organizați într-o confrerie războinică al cărei simbol era lupul. Legenda ”Pricolicilor” este, de fapt, amintirea, deformată și reinterpretată, a unor ritualuri de inițiere a tinerilor “lupi”, adică a tinerilor daci organizați în asociații bărbătești închise.

În cadrul acestor asociații, membrii erau supuși unor teste cu scopul de a-i face să semene cu carnasiera pe care și-au ales-o ca emblemă. Aceste ritualuri au durat destul de mult în timp, astfel încât limbenii au ajuns să fie cunoscuți sub denumirea de oameni-lup sau, din superstiție, pricolici. Noi astăzi ne bucurăm de aceste origini și încercăm să transmitem copiilor această parte de istorie”, a explicat Dorin Bucur, președintele Asociației Limbenii.

”Este vorba despre o sărbătoare precreștină. Noi am căutat în ultimii ani să o transcedem, având în vedere că aici se află situl de la Bordan, cu rămășițe de pe vremea dacilor. Noi am încercat să dăm acestei sărbători și o tentă creștină și tocmai de aceea am început-o cu o slujbă de mulțumire în biserică după care evenimentul să continue pe locul acesta dacic unde în viitor vrem să ridicăm o piatră frumoasă pe care să inscripționăm tot ce s-a descoperit aici”, a spus, la rândul său, părintele Marius Pistănilă, preotul paroh din Limba.

Evenimentul a fost organizat de Primăria comunei Ciugud, în colaborare cu Parohia ortodoxă Limba şi Asociaţia Limbenii. (I.S.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea