Rămâi conectat

Actualitate

La Ocna Mureş, Zlatna şi Baia de Arieş spitalele s-au desfiinţat, reorganizarea continuă…

Publicat

în

La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, la conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Alba a venit un nou director. Este vorba despre dr. Horea Timiş, care, la cei doar 33 de ani, a reuşit să se remarce din punct de vedere profesional, realizând o serie de proiecte benefice pentru comunitatea în care îşi derulează activitatea. A trecut prin mai multe etape, funcţia de director al DSP Alba reprezentând în fapt o nouă provocare, mai ales dacă ţinem cont de schimbările care au loc în această perioadă în sistemul de sănătate. Am discutat cu domnia sa pentru a afla care sunt atribuţiile Direcţiei, după ce spitalele au fost trecute în ograda comunităţilor locale şi pentru a afla rolul jucat de instituţie în reprofilarea spitalelor.
– Domnule director, care este practic obiectul de activitate al Direcţiei de Sănătate Publică Alba (DSP) având în vedere că în subordinea instituţiei se mai află doar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Alba şi de unde provine finanţarea?
– Direcţia de Sănătate Publică Alba este un serviciu public deconcentrat, cu personalitate juridică, subordonat Ministerului Sănătăţii. Reprezintă practic autoritatea de sănătate publică la nivel local, care realizează şi implementează politicile şi programele naţionale de sănătate, elaborează programe locale, organizează evidenţele statistice pe probleme de sănătate, precum şi de planificare şi derulare a investiţiilor finanţate de la bugetul de stat pentru sectorul de sănătate, exercită atribuţii specifice de control în sănătatea publică. De asemenea noi suntem cei care evaluăm, coordonăm şi monitorizăm modul de asigurare a asistenţei medicale curative şi profilactice din unităţile sanitare de pe teritoriul arondat, luând măsuri pentru asigurarea accesului la asistenţa medicală a oricărei persoane de pe raza judeţului. În ceea ce priveşte finanţarea activităţilor desfăşurate de noi, banii vin de la Ministerul Sănătăţii, însă avem şi venituri proprii. Acestea din urmă le realizăm din taxele percepute pentru acordarea autorizaţiilor sanitare, analizele de laborator, inspecţia muncii etc.

– Unul dintre subiectele mult discutate, analizate şi combătute, care a dat mari dureri de cap unora şi i-au pus la muncă pe alţii a fost cel al reprofilării spitalelor. La noi în judeţ a fost vorba de 3 unităţi sanitare şi au fost mulţi cei care s-au opus însă care, într-un final au fost nevoiţi să accepte programul Ministerului Sănătăţii. Care a fost atribuţia DSP Alba în tot acest proces?
– Direcţia este un organ executiv, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu care, aşa cum am menţionat anterior, aplică politica acestui for. Metodologia de aplicare a programului de interes naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” a fost una clară, inclusiv în ceea ce priveşte termenele de derulare a acestuia. Noi am urmat, aşa cum era normal, paşii ceruţi şi, cu ajutor, cu muncă peste program am încercat să ne facem treaba. Pacienţii din cele trei unităţi spitaliceşti au fost fie externaţi, fie transferaţi. Datele statistice sunt următoarele: Centrul de Sănătate Baia de Arieş – 42, din care 21 externaţi şi 21 transferaţi; Spitalul orăşenesc Ocna Mureş – 71, din care 64 externaţi şi 7 transferaţi; Spitalul de boli cronice Zlatna – 41, din care 38 externaţi şi 3 transferaţi. În momentul de faţă realizăm redistribuirea personalului din cele trei spitale. Aş vrea pe această cale să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat activ, Prefecturii Alba, Consiliului Judeţean Alba, Serviciului de Ambulanţă Alba, Sindicatului Sanitas Alba, Jandarmeriei, ISU Alba, SMURD Tg. Mureş şi Cluj-Napoca care ne-au ajutat în problema transferului pacienţilor de la Baia de Arieş. Colaborare bună în aceste zile a fost şi cu Ministerul Sănătăţii, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat fiind găsit ori de câte ori a fost necesară intervenţia domniei sale. Vreau să menţionez că pentru a putea fi asigurată asistenţa medicală de urgenţă în cele trei localităţi, 24 de ore din 24, cu toate că bugetul Serviciului de Ambulanţă a fost redus cu 6%, la Ocna Mureş am dublat echipajele (n.r. – două echipaje pe timp de zi şi noapte), iar la Baia de Arieş am detaşat oameni de la Câmpeni.
– Părerile au fost împărţite legat de această reprofilare, de închidere a spitalelor şi transformare a lor în cămine pentru vârstnici. La noi în judeţ majoritatea s-a opus. În calitate de director al DSP Alba, care credeţi că au fost punctele slabe dar şi cele tari ale acestui program?
– Într-adevăr au fost mulţi care s-au opus, însă stau şi mă gândesc câţi dintre aceştia, în cazul unei probleme medicale s-ar fi internat în una din cele trei unităţi sanitare? Au existat atât puncte forte cât şi lacune. O să încep cu punctele slabe. Timpul de aplicare în teritoriu a ordinului ministrului Sănătăţii a fost mult prea scurt, pentru a se desfăşura în condiţii normale era nevoie de cel puţin o lună de zile. Ministerul Sănătăţii a aruncat problema în cârca autorităţilor locale şi a închis spitalele fără să pună deocamdată ceva în loc, lucru care se va răsfrânge asupra cetăţenilor din zonă. Timp scurt a fost şi pentru angajaţii unităţilor sanitare, oamenii trebuind să se adapteze la condiţiile impuse şi să îşi traseze un plan. Din păcate Ministerul Sănătăţii nu a ţinut seama de propunerile făcute din teritoriu, propuneri care nu au fost sterile ci argumentate şi făcute ţinându-se cont de organizarea medico-economică. DSP Alba susţine în continuare variantele înaintate ministerului, variante care sunt bune în ceea ce priveşte strategia de sănătate la nivelul judeţului nostru, sunt în avantajul pacientului şi care ar aduce un plus de performanţă Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (n.r. – realizarea în cele trei localităţi de secţii externe care să ţină de spitalul judeţean). Probabil că din cauza timpului restrâns cei din cadrul Ministerului Sănătăţii nu avut timp să studieze aceste propuneri. În ceea ce priveşte punctele tari este nevoie într-adevăr de reformă în Sănătate şi e bine că cineva se gândeşte la o strategie. Aveam spitale cu un singur medic, fără laborator de analize, spitale cu Chirugie fără secţie de ATI şi aşa mai departe. Odată cu reprofilarea şi comasarea spitalelor vom avea unităţi în care calitatea actului medical va creşte, vom avea un plus de medici de specialitate fără ca bugetul spitalelor să fie afectat. De asemenea şi banii asiguraţilor, contribuabililor vor fi cheltuiţi în unităţi în care serviciile medicale sunt la un nivel superior.
– Care este situaţia în ceea ce priveşte redistribuirea personalului din cele trei spitale?
– În cursul zilei de ieri am trimis către Ministerul Sănătăţii datele centralizate după prima etapă de redistribuire, după cum ştiţi acest proces realizându-se în trei etape. În prezent din totalul personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar (178), au depus cereri de redistribuire 159 angajaţi: Ocna Mureş – 87 (9 medici, 4 alt personal superior, 43 personal mediu sanitar, 31 personal auxiliar sanitar); Zlatna – 25 (3 medici, 13 personal mediu sanitar, 9 personal auxiliar sanitar) şi Baia de Arieş – 47 (5 medici, 1- alt personal superior, 23 personal mediu sanitar, 18 personal auxiliar sanitar). Dintre aceştia au fost redistribuiţi118 angajaţi după cum urmează: Ocna Mureş – 58 (8 medici, 4 alt personal sanitar superior, 32 personal mediu sanitar, 15 personal auxiliar sanitar); Zlatna – 19 (2 medici, 10 personal mediu sanitar, 7 personal auxiliar sanitar) şi Baia de Arieş – 41 (5 medici, 1 – alt personal sanitar superior, 20 personal mediu sanitar, 15 personal auxiliar sanitar). Cei care nu au fost redistribuiţi în această etapă vor fi repartizaţi în etapele următoare, ei putând opta pentru posturile rămase vacante la nivelul judeţeului nostru, al judeţelor limitrofe sau la nivel naţional. Vreau să menţionez că judeţul Alba are capacitatea de a absorbi tot personalul medical şi medical auxiliar de la cele trei spitale.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Lavinia IONAŞ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Publicat

în

INCENDIU în Ighiu: Un atelier de tâmplărie a luat foc. Pompierii au intervenit

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara, în jurul orei 21.00, în localitatea Ighiu. Din primele date, incendiul se manifestă la un atelier de tâmplărie.

Potrivit ISU Alba, la fața locului intervin pompierii din Alba Iulia alături de serviciul de voluntari din Ighiu.

La fața locului intervin pompierii cu trei autospeciale.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE 21.18: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta fără flacără, la panoul electric al atelierului. La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează la stingerea acestuia.

Fără alte probleme.

Misiunea este în dinamică, știre în curs de actualizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

Publicat

în

De 30 de ani ne chinuim să facem agricultură: În ce măsură își poate hrăni statul român propriul popor în cazul unei crize alimentare

România are toate datele pentru a deveni unul dintre marii producători de hrană ai Europei. Avem mult pământ roditor, cu ape din care putem iriga, cu o climă care încă ne ajută să facem agricultură.

O comoară care ar putea să hrănească peste 80 de milioane de oameni, dacă am înțelege cât de valoaroasă este și ce trebuie făcut. Duminică, la “România, te iubesc!”, aflăm în ce măsură țară noastră își poate hrăni propriul popor în cazul unei crize alimentare.

70% din toată suprafață agricolă este împărțită între micii fermieri, care fac o agricultură de subzistență și nu produc mare lucru. De 30 de ani ne chinuim fără succes să reparăm sistemele de irigații pe care tot noi le-am distrus. În 2020, an secetos, deficitul între importuri și exporturi a fost de aproape două miliarde de euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: “Copilul rade. Iubirea și înțelepciunea mea e jocul. Adolescentul cânta. Jocul și iubirea mea e înțelepciunea…”

Mai marele agriculturii românești e relexat, inspirat și optimist.

″…Dar eu sunt optimist”

Nu la fel de optimiști sunt, însă, agricultorii din Dobrogea și estul României, unde seceta bate la ușa.

Analizele arată că, anul acesta, vom recolta cu 10-20% mai puțin decât în 2021, când am produs de trei ori mai multe cereale decât am consumat. Din 11 milioane de tone de grâu, șapte au plecat peste graniță. Din 15 milioane de tone de porumb, nouă au luat calea exportului, pentru că industria procesatoare, care ar da plus valoare producției agricole, nu prea există. Avem un million 200 de mii de vaci de lapte, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul, în gospodării, iar țară noastră importă masiv carne și lapte.

Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro: Dacă în Ungaria subvenția primesc 800 euro pe animal, În România în cazul unor unor ferme industriașe, subvenția nu depășește 250 -300 de euro

Dr. Mihai Petcu, proprietar al unei ferme de vaci: “În jurul Bucureștiului au fost 42 de ferme care asigurau lapte”.

Duminică, la “România, te iubesc!” vedeți cât lapte poate asigura țara noastră pentru propriii locuitori. Tot atunci, vedem cum stăm și la capitolul carne.

Alexandru Baciu, proprietarul unei ferme de vaci: “Fermele tot noi le-am distrus, n-avem strategie”

Iar toate aceste probleme au un numitor comun: lipsa de viziune a autorităților și dispartitia specialiștilor din agricultură. România are 57 de licee cu profil agricol. Duminică, îl vizitam pe cel din Turnu Măgurele.

Cum putem să producem și să procesăm mai mult, cum ajută tehnologia de ultima generație agricultura, dar și câți bani vor ajunge în agricultara românească sunt întrebări la care răspundem duminică, la „România, te iubesc!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema „CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?”

Publicat

în

Tinerii din Lunca Mureșului s-au întâlnit azi, la o dezbatere pe tema CE IȚI DOREȘTI PENTRU COMUNITATEA TA?

Au venit cu multe idei și propuneri de îmbunătățire a vieții în comună, idei pe care le-au discutat și le-au trecut pe hârtie.

Unitate și solidaritate, egalitate între etnii, realizarea unui after school, construirea unei grădinițe cu program prelungit, asfaltarea tuturor străzilor, sprijinirea dezvoltării agriculturii, modernizarea căminului cultural, inițierea unor cursuri de prim ajutor, organizarea unor tabere de vară, dotarea bibliotecii comunale cu mai multe cărți, dezvoltarea unor cluburi (șah, sport, lectură), oferirea de informare pentru tinerii care vor să acceseze fonduri nerambursabile, informarea cetățenilor comunei în legătură cu importanța protejării mediului, asigurarea transportului școlar pentru liceeni…sunt doar câteva dintre dorințele tinerilor .

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a nu rămâne doar niște dorințe scrise pe hârtie, ideile vor fi prezentate primăriei comunei, sub forma unei scrisori deschise.

Cartoanele scrise vor fi afișate în centrul comunei, pentru a putea fi văzute de locuitori, care pot scrie, la rândul lor, ce își doresc pentru comunitatea lor.

Dezbaterea constituie prima activitate din cadrul proiectului Erasmus Plus KA 210 ” Involved young people-developed communities”

Concomitent, partenerii din proiect Koinokalo Aps- din Italia și Asociatia World of Change din Macedonia de Nord, derulează la rândul lor dezbatere stradală, pentru a afla ce își doresc tinerii pentru comunitățile lor.

Ideile tuturor participanților (din toate țările) se vor regăsi în grupul de Facebook al proiectului-https://www.facebook.com/Involved-young-people-developed-communities-101334545831556 astfel că tinerii vor putea vedea dacă problemele comunităților din tări diferite sunt aceleași sau s-aud sunt și ele diferite.

Este o primă interacțiune între participanți, urmând ca tinerii să se întâlnească în august, pentru prima mobilitate în România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare