Rămâi conectat

Cultură Educație

La împlinirea a 92 de ani de existenţă, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, la ceas de mare sărbătoare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Sâmbătă, 29 octombrie, Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a îmbrăcat straie de sărbătoare pentru a marca 92 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ militar preuniversitar la Târgu Mureş şi 36 de ani de când funcţionează la Alba Iulia. Au ţinut să fie prezenţi la această aniversare, pe lângă colectivul de elevi cadre didactice şi militare ale liceului, în frunte cu col. Marcel Domşa – comandant, col. Gheorghe Urian – locţiitor şi prof. Dorina Trifon – director adjunct, absolvenţi ai promoţiilor din perioada Târgu Mureş – Timişoara, precum şi ai primelor promoţii 1978 şi 1979 de la Alba Iulia, veterani de război, în frunte cu g-ral. bg. (r) Ion Radu, foşti elevi ai colegiului, actualmente cadeţi ai şcolilor de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari, reprezentanţii unor instituţii publice civile şi militare (IŞJ, STS, CMJ, ISU, IJJ etc.) şi alţi invitaţi. Nu au lipsit nici doi dintre foştii comandanţi ai liceului militar, g-ral. bg. (r) Gheorghe Răbăcel şi col. (r) Voicu Cioară. Dintre oficialităţile judeţene şi locale au participat prefectul Ştefan Bardan, vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, primarul Mircea Hava şi viceprimarul Ioan Bogăţan, senatorul Nicolae Dobra. Din partea eşaloanelor superioare a participat col. Nicolae Mitu, şeful Secţiei Învăţământ din Statul Major al Forţelor Terestre, care a primit raportul din partea col. Marcel Domşa, cei doi ofiţeri trecând în revistă efectivele.
După intonarea Imnului României, col. Marcel Domşa a prezentat mesajul dedicat zilei Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, care a inclus istoricul instituţiei de la înfiinţare până în prezent. În cei 92 de ani de existenţă au absolvit liceul militar, care din 1999 poartă actuala titulatură, 60 de promoţii, cu peste 6200 de tineri. El i-a felicitat pe elevi pentru promovabilitatea de 100% la examenul de bacalaureat şi pentru rezultatele deosebite obţinute de liceeni pe toate planurile, majoritatea absolvenţilor fiind admişi în învăţământul militar superior şi postliceal. Col. Nicolae Mitu a citit mesajul ministrului Apărării Naţionale, cu prilejul acestui fericit eveniment.
Apoi, un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor absolvenţi, la Monumentul lui Mihai Viteazul, ridicat la 1 noiembrie 1990 în memoria celor 84 de absolvenţi căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. În acordurile Imnului Eroilor, au depus coroane de flori Instituţia Prefectului, CJ Alba, Primăria Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean, absolvenţii veterani şi Colegiul Militar „Mihai Viteazul”.  După festivitatea de premiere a câştigătorilor activităţilor educativ-culturale şi sportive desfăşurate în cadrul manifestărilor aniversare, au urmat alocuţiunile şi mesajele de felicitare ale invitaţilor.
Prefectul Ştefan Bardan a spus că toţi suntem mândri de existenţa unei instituţii de un asemenea prestigiu la Alba Iulia, mulţumindu-le elevilor pentru ajutorul oferit autorităţilor prin prezenţa lor la toate manifestările. Şi vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, le-a mulţumit liceenilor militari pentru implicarea în toate proiectele CJ Alba, după proiectul „Pro Natura”, încheiat zilele trecute, urmând să fie lansat proiectul „Şcoala de 10”. Primarul Mircea Hava a spus că elevii militari fac foarte mult bine pentru oraş, prin modul cum arată, cum se comportă şi prin ceea ce fac, accentuând că toate programele derulate de Primăria Alba Iulia sunt pentru ei şi pentru oraş, îndreptându-şi atenţia spre cei doi tineri îmbrăcaţi în costume medievale, care au străjuit tribuna oficială. Gânduri frumoase a exprimat şi col. (r) ing. Grigore Toropu (promoţia 1946), care a citit mesajul absolvenţilor veterani ai Liceului Militar „Mihai Viteazul” din perioada Târgu Mureş – Timişoara.
La final, elevii au intonat imnul colegiului, evenimentul încheindu-se cu defilarea subunităţilor Colegiului Militar „Mihai Viteazul'”, sub comanda col. Marcel Domşa, şi cu un exerciţiu demonstrativ cu arme prezentat pe platoul liceului de către clasa a XII-a D, proaspătă câştigătoare a concursului „Instrucţie cu cântec”. Vivat Colegiul Militar „Mihai Viteazul”!

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea