Rămâi conectat

Cultură Educație

Judeţul Alba are spitale în categoriile inferioare, o singură unitate e în categoria a III-a

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat în proporţie de 99% procesul de calificare a unităţilor spitaliceşti cu paturi, în funcţie de competenţă, de la noi din judeţ. Direcţia de Sănătate Publică Alba (DSP), a fost institituţia care, în urma analizei documentelor transmise de către conducerea spitalelor din Alba, a propus M.S. clasificarea în categoriile III, IV şi V. Clasificarea făcută de către DSP Alba a fost una obiectivă, conformă cu realitatea, dovada în acest sens fiind dată de acceptarea de către ministerul de resort a propunerilor înaintate. Astfel, judeţul Alba are spitale în categoriile III, IV şi V. Singura unitate sanitară încadrată în categoria a III-a (spitalele care au nivel de competenţă mediu, adică deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate) este Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. În categoria a IV -a (nivel de competenţă bazal, un spital care deserveşte populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate) se regăsesc Spitalul orăşenesc Cugir, Spitalul municipal Blaj, Spitalul municipal Aiud, Spitalul municipal Sebeş şi Spitalul orăşenesc Câmpeni. Aşa cum ne-a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiş, la Cugir situaţia e specială, în sensul că aici s-a stabilit un plan de conformare, plan ce presupune crearea unei linii de ATI. Data limită pentru realizarea acestui plan este 31 decembrie 2011, în cazul în care termenul nu va fi respectat spitalul din Cugir va fi declasificat şi va trece într-o categorie inferioară. În categoria a V-a, în care se află spitale cu nivel de competenţă limitat, care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative, judeţul nostru are două unităţi, respectiv Spitalul de boli cronice Câmpeni şi Spitalul TBC Aiud. Singura unitate sanitară despre care încă nu s-a primit niciun răspuns este cea din Abrud, DSP Alba aştepând să vadă care va fi verdictul dat de MS. Trebuie specificat că Spitalul orăşenesc Abrud se află pe lista unităţilor propuse de Ministerul Sănătăţii pentru comasare, acesta urmând să fie preluat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba.
Clasificarea realizată la nivel naţional a intrat în vigoare începând cu 1 iunie, însă procesul nu este închis. Dacă unităţile sanitare au luat măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară, pot să revină cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sănătăţii va reanaliza dosarul de clasificare. România are doar 7 unităţi în categoria I de competenţă, iar în I M, 21 unităţi, restul fiind clasificate astfel: 14 spitale în categoria a II-a, 43 în categoria II M, 53 în categoria a III-a, 124 de unităţi sanitare în categoria a-IV-a şi 96 în categoria a-V-a.
lClasificarea spitalelor atrage după sine modificarea finanţării acestora
Începând de la 1 iunie, se schimbă şi modul de finanţare a spitalelor, în funcţie de clasificarea acestora. În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a specificat că prin introducerea clasificării, diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie vor fi eliminate. De asemenea, a menţionat că schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante. Astfel, prin aplicarea noilor reguli de finanţare, 36% dintre spitalele publice, adică 125 de unităţi sanitare, vor înregistra creşteri bugetare comparativ cu anul trecut, un număr de 84 unităţi sanitare îşi vor menţine aceeaşi finanţare faţă de anul trecut, iar 138 unităţi sanitare (39%) vor înregistra scăderi de buget faţă de anul trecut. Cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul acesta se află în categoriile I, II şi III. „Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea