Rămâi conectat

Cultură Educație

Judeţul Alba are spitale în categoriile inferioare, o singură unitate e în categoria a III-a

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministerul Sănătăţii (MS) a finalizat în proporţie de 99% procesul de calificare a unităţilor spitaliceşti cu paturi, în funcţie de competenţă, de la noi din judeţ. Direcţia de Sănătate Publică Alba (DSP), a fost institituţia care, în urma analizei documentelor transmise de către conducerea spitalelor din Alba, a propus M.S. clasificarea în categoriile III, IV şi V. Clasificarea făcută de către DSP Alba a fost una obiectivă, conformă cu realitatea, dovada în acest sens fiind dată de acceptarea de către ministerul de resort a propunerilor înaintate. Astfel, judeţul Alba are spitale în categoriile III, IV şi V. Singura unitate sanitară încadrată în categoria a III-a (spitalele care au nivel de competenţă mediu, adică deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate) este Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba. În categoria a IV -a (nivel de competenţă bazal, un spital care deserveşte populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate) se regăsesc Spitalul orăşenesc Cugir, Spitalul municipal Blaj, Spitalul municipal Aiud, Spitalul municipal Sebeş şi Spitalul orăşenesc Câmpeni. Aşa cum ne-a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, dr. Horea Timiş, la Cugir situaţia e specială, în sensul că aici s-a stabilit un plan de conformare, plan ce presupune crearea unei linii de ATI. Data limită pentru realizarea acestui plan este 31 decembrie 2011, în cazul în care termenul nu va fi respectat spitalul din Cugir va fi declasificat şi va trece într-o categorie inferioară. În categoria a V-a, în care se află spitale cu nivel de competenţă limitat, care asigură, după caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative, judeţul nostru are două unităţi, respectiv Spitalul de boli cronice Câmpeni şi Spitalul TBC Aiud. Singura unitate sanitară despre care încă nu s-a primit niciun răspuns este cea din Abrud, DSP Alba aştepând să vadă care va fi verdictul dat de MS. Trebuie specificat că Spitalul orăşenesc Abrud se află pe lista unităţilor propuse de Ministerul Sănătăţii pentru comasare, acesta urmând să fie preluat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba.
Clasificarea realizată la nivel naţional a intrat în vigoare începând cu 1 iunie, însă procesul nu este închis. Dacă unităţile sanitare au luat măsuri care le pot clasifica într-o categorie superioară, pot să revină cu o cerere de reclasificare, iar Ministerul Sănătăţii va reanaliza dosarul de clasificare. România are doar 7 unităţi în categoria I de competenţă, iar în I M, 21 unităţi, restul fiind clasificate astfel: 14 spitale în categoria a II-a, 43 în categoria II M, 53 în categoria a III-a, 124 de unităţi sanitare în categoria a-IV-a şi 96 în categoria a-V-a.
lClasificarea spitalelor atrage după sine modificarea finanţării acestora
Începând de la 1 iunie, se schimbă şi modul de finanţare a spitalelor, în funcţie de clasificarea acestora. În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a specificat că prin introducerea clasificării, diferenţele de finanţare pentru spitalele din aceeaşi categorie vor fi eliminate. De asemenea, a menţionat că schimbarea modului de finanţare va aduce creşteri de buget importante pentru unele spitale, pentru spitalele mari, cu performanţă, dar şi scăderi acolo unde nu există servicii medicale performante. Astfel, prin aplicarea noilor reguli de finanţare, 36% dintre spitalele publice, adică 125 de unităţi sanitare, vor înregistra creşteri bugetare comparativ cu anul trecut, un număr de 84 unităţi sanitare îşi vor menţine aceeaşi finanţare faţă de anul trecut, iar 138 unităţi sanitare (39%) vor înregistra scăderi de buget faţă de anul trecut. Cele mai multe spitale care au înregistrat creşteri de buget pentru anul acesta se află în categoriile I, II şi III. „Noile reguli de finanţare în funcţie de clasificare înseamnă predictibilitate şi echitate în sistem. Vor exista creşteri de finanţare la spitale cu grad de competenţe ridicat, cele care pornesc de la nivelul spitalelor judeţene. Nu vor mai exista diferenţe aşa de mari de buget între spitale de aceeaşi categorie”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea