Rămâi conectat

Actualitate

Iuliu Hossu, Episcopul Unirii, va fi beatificat de Papa Francisc, la Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii, un apărător neînduplecat al bisericii catolice, la liturghia pontificală din 2 iunie, de la Blaj. Iuliu Hossu a trăit decenii de suferințe în iadul comunist însoţit fiind în timpul detenţiei doar de puterea credinţei. Dar viața sa este strâns legată de momentul sublim al istoriei României, Rezoluția Unirii de la 1 Decembrie 1918.

După aproape șase decenii de la Marea Unire, sunetul vocii episcopului Hossu, cel care a rostit proclamația de la Alba Iulia, a fost înregistrat pe ascuns, în1969. Documentul audio a intrat în patrimoniul național datorită unui preot și a doua călugărițe. Aceștia au reușit să pătrundă fără știrea Securității comuniste care îl ținea sub arest pe episcopul Unirii în mănăstirea de la Caldărușani.

Înregistrarea a ajuns în mâinile unui trimis al Vaticanului în România venit să-l viziteze pe Iuliu Hossu.

Iuliu Hossu i-a transmis Sfântului Părinte că îi este imposibil să accepte această onoare cât timp biserica Sa este persecutată.

În aceste condiții, Papa l-a numit Cardinal în secret pentru a-l proteja de represaliile regimului comunist.

A murit la scurt timp după ce a lăsat posterității vocea care a răsunat în 1918 în fața mulțimii adunate la Alba Iulia. Alături de Vaida Voievod, Vasile Goldiș și Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, episcopul Hossu i-a înmânat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

A fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu a fost interzisă și Biserica Greco-Catolică. A fost torturat fizic și psihic în mai multe unități de arest, dar în ciuda regimului de exterminare la care fost supus nu a renunțat la credința sa.

În 1955, șeful Guvernului, Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă dar Iuliu Hossu nu s-a clintit. A fost nevoit să trăiască în izolare la Mănăstirea Căldăruşani, până la sfârşitul vieţii.

A murit la 85 ani. A fost îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autoritaților comuniste care se temeau să nu provoace revolta credincioșilor catolici. Rămășițele sale au fost exhumate și transferate la Cluj pentru beatificare.

Martiriul cardinalului secret al Romaniei a facut înconjurul lumii. Însuși Papa Ioan Paul al II-lea s-a recules la mormântul său din cimitirul Bellu Catolic, la vizita sa din 1999.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea