Actualitate
Iuliu Hossu, Episcopul Unirii, va fi beatificat de Papa Francisc, la Blaj
Papa Francisc îl va beatifica pe episcopul Unirii, un apărător neînduplecat al bisericii catolice, la liturghia pontificală din 2 iunie, de la Blaj. Iuliu Hossu a trăit decenii de suferințe în iadul comunist însoţit fiind în timpul detenţiei doar de puterea credinţei. Dar viața sa este strâns legată de momentul sublim al istoriei României, Rezoluția Unirii de la 1 Decembrie 1918.
După aproape șase decenii de la Marea Unire, sunetul vocii episcopului Hossu, cel care a rostit proclamația de la Alba Iulia, a fost înregistrat pe ascuns, în1969. Documentul audio a intrat în patrimoniul național datorită unui preot și a doua călugărițe. Aceștia au reușit să pătrundă fără știrea Securității comuniste care îl ținea sub arest pe episcopul Unirii în mănăstirea de la Caldărușani.
Înregistrarea a ajuns în mâinile unui trimis al Vaticanului în România venit să-l viziteze pe Iuliu Hossu.
Iuliu Hossu i-a transmis Sfântului Părinte că îi este imposibil să accepte această onoare cât timp biserica Sa este persecutată.
În aceste condiții, Papa l-a numit Cardinal în secret pentru a-l proteja de represaliile regimului comunist.
A murit la scurt timp după ce a lăsat posterității vocea care a răsunat în 1918 în fața mulțimii adunate la Alba Iulia. Alături de Vaida Voievod, Vasile Goldiș și Miron Cristea, viitorul Patriarh al României, episcopul Hossu i-a înmânat Regelui Ferdinand actul Unirii Transilvaniei cu Regatul României.
A fost arestat în 28 octombrie 1948, iar o lună mai târziu a fost interzisă și Biserica Greco-Catolică. A fost torturat fizic și psihic în mai multe unități de arest, dar în ciuda regimului de exterminare la care fost supus nu a renunțat la credința sa.
În 1955, șeful Guvernului, Petru Groza i-a oferit scaunul de mitropolit în biserica ortodoxă dar Iuliu Hossu nu s-a clintit. A fost nevoit să trăiască în izolare la Mănăstirea Căldăruşani, până la sfârşitul vieţii.
A murit la 85 ani. A fost îngropat în fugă, a doua zi, la ordinul autoritaților comuniste care se temeau să nu provoace revolta credincioșilor catolici. Rămășițele sale au fost exhumate și transferate la Cluj pentru beatificare.
Martiriul cardinalului secret al Romaniei a facut înconjurul lumii. Însuși Papa Ioan Paul al II-lea s-a recules la mormântul său din cimitirul Bellu Catolic, la vizita sa din 1999.
Sursa: stiritvr.ro

Actualitate
Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii
Echipamente militare în valoare de 100.000 de euro au fost furate din depozitele Armatei Republicii Moldova. Ministerul Apărării colaborează cu anchetatorii
Din luna noiembrie și până în prezent, din depozitele Armatei Republicii Moldova, de la Brigada de infanterie motorizată nr. 2 din Chișinău au dispărut echipamente militare în valoare de două milioane de lei moldovenești, adică aproape 100.000 de euro. În cursul zilei de vineri, informația a fost confirmată de către Ministerul Apărării de la Chișinău, care a precizat că instituția desfășoară propria anchetă și că a sesizat poliția pe acest caz.
„Pe acest caz a fost desfășurată o cercetare administrativă de către reprezentanții Comenduirii militare a Armatei Naționale. Toate materialele acumulate au fost transmise, ulterior, la Inspectoratul de Poliție Buiucani, care a intentat o cauză penală pe acest caz pe faptul comiterii infracțiunii cu referire la sustragerea patrimoniului militar.
Totodată, informăm că neajunsurile au fost depistate în timpul procesului de primire-predare a funcției de comandant de unitate. Despre acest caz a fost sesizată Procuratura mun. Chișinău, oficiul Buiucani”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.
Potrivit informațiilor echipamentul militar furat fusese donat de SUA și consta în uniforme militare, veste de protecție, veste tactice, căști de protecție, bocanci etc.
În prezent, Ministerul Apărării colaborează cu organele de anchetă şi va oferi sprijinul necesar pentru elucidarea circumstanţelor producerii acestor incidente semnalate și a condamnat astfel de acțiuni reprobabile. Procuratura Generală a pornit o cercetare pe acest caz.
Actualitate
Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
Ucraina a primit o nouă tranșă de bani din partea Comisiei Europene. A primit 600 de milioane de euro pentru asistență umanitară și apărare
Comisia Europeană, în numele Uniunii Europene, a plătit în cursul zilei de vineri 600 de milioane de euro pentru Ucraina, sub formă de asistență macrofinanciară. Conform Comisiei, în urma invaziei Rusiei, sprijinul financiar de urgență ajută Ucraina să aborrdeze deficitul acut de finanțare pentru nevoile umanitare și de apărare excepționale.
Prima tranșă, de 600 milioane de euro, din această operațiune de asistență macrofinanciară de urgență a fost plătită în două etape la 11 și 18 martie. Plata s-a efectuat în urma unei evaluări a progreselor înregistrate de autorități în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor de politică structurală convenite în memorandumul de înțelegere, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.
„Comisia a concluzionat că, în general, autoritățile au luat măsuri în vederea îndeplinirii condiționalității convenite. Cu toate acestea, circumstanțele actuale ale războiului constituie un eveniment de forță majoră care împiedică finalizarea efectivă a măsurilor de politică structurală. Ca răspuns excepțional la nevoile acute de finanțare ale Ucrainei și întrucât condiționalitatea nu poate fi îndeplinită, în acest stadiu, din motive de forță majoră, Comisia a decis să procedeze de urgență la plata celei de a doua tranșe.
De la începutul agresiunii ruse, UE și-a intensificat în mod semnificativ sprijinul, mobilizând aproximativ 4,1 miliarde de euro pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală ale Ucrainei.
La 18 mai, Comisia a prezentat planuri sub forma unei comunicări privind răspunsul imediat al UE la problema deficitului de finanțare al Ucrainei, precum și cadrul pentru reconstrucție pe termen mai lung, intenționând să propună acordarea, în 2022, a unei asistențe macrofinanciare suplimentare Ucrainei sub formă de împrumuturi în valoare de până la 9 miliarde de euro”, mai arată sursa citată.
Actualitate
FOTO| Podul de lemn de la poarta a VI-a a Cetății Alba Carolina a fost reparat și redeschis albaiulienilor și turiștilor: Lucrările efectuate
Podul de lemn de la poarta a VI-a a Cetății Alba Carolina a fost reparat și redeschis albaiulienilor și turiștilor: Lucrările efectuate
Lucrările la podul de lemn de la poarta a VI-a a Cetății Alba Carolina au fost finalizate, iar cetățenii și turiștii din Alba Iulia l-au putut utiliza din nou, în anticiparea sezonului estival.
În acest scop, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a scris un mesaj în mediul online.
Au fost finalizate lucrările la podul de la poarta a VI-a, în apropierea Arhivelor Naționale.
Părțile din lemn care erau deteriorate au fost reparate, și a fost aplicat un strat de protecție a lemnului.
Astăzi au fost făcute ultimele retușuri, iar traficului pietonal a fost redeschis!”, a scris primarul Gabriel Pleșa, într-un mesaj postat în mediul online.
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de SFINŢII CONSTANTIN şi ELENA 2022. Ce SMS-uri, felicitări, urări puteţi trimite celor dragi cu ocazia zilei de nume
-
Actualitateacum 10 ore
Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Dan Buda, directorul național de vânzări Elit: „Pentru Elit, grija pentru clienți nu este doar un mod de lucru uzual, ci este una dintre valorile de bază a companiei”
-
Actualitateacum 23 de ore
Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan
-
Sportacum 11 ore
Astăzi, ora 18.00, Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia | Toate punctele, sau… retrogradare, pentru “alb-negri”!
-
Sportacum 11 ore
Sâmbătă, ora 18.00, Metalurgistul Cugir – Viitorul Cluj | Cu gândul la barajul de miercuri, cu Minaur Baia Mare!
-
Curier Județeanacum 10 ore
FOTO| Primarul orașului Alba Iulia, ales membru mirean al Adunării Eparhiale a Bisericii Ortodoxe Române pentru un mandat de patru ani
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Președintele Academiei Regale Belgiene, Yves Namur, a vizitat Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm. Pasiunea pentru „poetul luminii”
-
Sportacum 11 ore
Sâmbătă, ora 18.00, Sănătatea Cluj – CS Ocna Mureș | Emoții pentru “Soda dragă”