Rămâi conectat

Actualitate

ITP-ul mașinilor înmatriculate în România se va putea face și în străinătate. Proiectul a fost adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui proiect de act normativ adoptat azi de Senat, cei ce dețin mașini înmatriculate în țara noastră vor putea să le facă inspecția tehnică periodică (ITP) și în străinătate. Dacă va ajunge să se aplice, această măsură le va fi de folos, spre exemplu, românilor care locuiesc într-o țară străină, aceștia nemaifiind nevoiți să revină în țară pentru a face ITP-ul mașinii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România a fost adoptat azi de Senat. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților.

Potrivit prevederilor cuprinse de inițiativa legislativă, persoanele care dețin mașini înmatriculate în România vor putea face ITP-ul și în străinătate. Totuși, ITP-ul mașinilor înmatriculate în țara noastră nu va putea fi făcut în orice țară străină, ci doar în Republica Moldova, Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și statele membre ale Uniunii Europene.

După cum se stipulează în propunerea legislativă, pe teritoriul acestor țări, “activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se face numai prin persoane autorizate în România.

Așadar, inspectorii ce vor lucra în stațiile ITP din străinătate vor trebui să se autorizeze, mai întâi, la Registrul Auto Român. Totodată, stațiile ITP vor trebui să funcționeze în condițiile stabilite de legislația din țara noastră privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor, dar și în acord cu legislația statului pentru care vor fi autorizate de către RAR.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că aceasta a fost “inspirată de solicitări ale unor cetățeni cu rezidență de medie și lungă durată în afara României și care dețin și utilizează vehicule înmatriculate în România. De asemenea, ei consideră că măsura nu va fi greu de implementat, deoarece, în prezent, activitatea de inspecție este deja monitorizată prin mijloace informatice, inclusiv video, ceea ce va permite efectuarea ITP-ului și în afara țării noastre.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea