ITP-ul mașinilor înmatriculate în România se va putea face și în străinătate. Proiectul a fost adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de act normativ adoptat azi de Senat, cei ce dețin mașini înmatriculate în țara noastră vor putea să le facă inspecția tehnică periodică (ITP) și în străinătate. Dacă va ajunge să se aplice, această măsură le va fi de folos, spre exemplu, românilor care locuiesc într-o țară străină, aceștia nemaifiind nevoiți să revină în țară pentru a face ITP-ul mașinii.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România a fost adoptat azi de Senat. Pentru a se putea aplica, documentul are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților.

Potrivit prevederilor cuprinse de inițiativa legislativă, persoanele care dețin mașini înmatriculate în România vor putea face ITP-ul și în străinătate. Totuși, ITP-ul mașinilor înmatriculate în țara noastră nu va putea fi făcut în orice țară străină, ci doar în Republica Moldova, Elveția, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și statele membre ale Uniunii Europene.

După cum se stipulează în propunerea legislativă, pe teritoriul acestor țări, “activitatea de inspecție tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România se face numai prin persoane autorizate în România.

Așadar, inspectorii ce vor lucra în stațiile ITP din străinătate vor trebui să se autorizeze, mai întâi, la Registrul Auto Român. Totodată, stațiile ITP vor trebui să funcționeze în condițiile stabilite de legislația din țara noastră privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor, dar și în acord cu legislația statului pentru care vor fi autorizate de către RAR.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că aceasta a fost “inspirată de solicitări ale unor cetățeni cu rezidență de medie și lungă durată în afara României și care dețin și utilizează vehicule înmatriculate în România. De asemenea, ei consideră că măsura nu va fi greu de implementat, deoarece, în prezent, activitatea de inspecție este deja monitorizată prin mijloace informatice, inclusiv video, ceea ce va permite efectuarea ITP-ului și în afara țării noastre.

Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...