Rămâi conectat

Actualitate

ÎPS Irineu Bistriţeanul este noul Arhiepiscop al Alba Iuliei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a avut loc ieri şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Reuniunea a avut pe ordinea de zi mai multe teme: lalegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei; ls-a discutat despre atitudinea Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului; lalte teme de actualitate ale vieţii bisericeşti.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei pe Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu 29 de voturi. Preasfinţitul Părinte Irineu Pop – Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, primind la botez numele de Ionel. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în anul 1973. După terminarea studiilor teologice seminariale a făcut stagiul militar la o unitate de vânători de munte, la Sfântu Gheorghe.

În toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat un singur an, în perioada 1974-1975, continuând apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde în vara anului 1978 şi-a luat licenţa în Teologie. La 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mănăstirii Sinaia din judeţul Prahova, unde a fost primit ca frate de stareţul de atunci, protosinghelul Calinic Argatu, actualul Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. În acelaşi an, la 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, a primit la călugărie numele de Irineu. Peste doi ani, la aceeaşi sărbătoare a fost hirotonit ieromonah de Prea Sfinţitul Roman Ialomiţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pe lângă slujirea pastorală a fost şi ghid-muzeograf. A urmat cursurile de doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală. La 10 iunie 1984 i-a fost acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton – New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale. Reîntors în ţară, la 30 august 1988, a revenit la Sfânta Mănăstire Sinaia, unde şi-a reluat activitatea, finalizând redactarea tezei de doctorat. A fost numit, la 9 iunie 1989, preot slujitor la Catedrala patriarhală din Bucureşti şi a avut numeroase atribuţii de ordin administrativ-bisericesc. La data de 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, fiind numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. Reîntors în România, a slujit puţin timp la catedrala patriarhală. În 4 octombrie 1990 a susţinut teza de doctorat cu tema „Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului”, obţinând titlul de doctor în teologie, cu calificativul excepţional. La scurt timp, în 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfântul Sinod al BOR Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de „Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în Catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.

Adriana DURIGĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea