Rămâi conectat

Actualitate

ÎPS Irineu Bistriţeanul este noul Arhiepiscop al Alba Iuliei

Publicat

în

La Reşedinţa Patriarhală din Bucureşti a avut loc ieri şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Reuniunea a avut pe ordinea de zi mai multe teme: lalegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Alba Iuliei; ls-a discutat despre atitudinea Patriarhiei Ierusalimului faţă de Aşezământul românesc de la Ierihon şi relaţiile Patriarhiei Române cu Patriarhia Ierusalimului; lalte teme de actualitate ale vieţii bisericeşti.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales în demnitatea de Arhiepiscop al Alba Iuliei pe Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu 29 de voturi. Preasfinţitul Părinte Irineu Pop – Bistriţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, primind la botez numele de Ionel. Şcoala elementară a urmat-o în comuna natală, între anii 1960-1968. A absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în anul 1973. După terminarea studiilor teologice seminariale a făcut stagiul militar la o unitate de vânători de munte, la Sfântu Gheorghe.

În toamna anului 1974 a fost admis la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a frecventat un singur an, în perioada 1974-1975, continuând apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, unde în vara anului 1978 şi-a luat licenţa în Teologie. La 1 august 1978, la vârsta de 25 de ani, a intrat în obştea Mănăstirii Sinaia din judeţul Prahova, unde a fost primit ca frate de stareţul de atunci, protosinghelul Calinic Argatu, actualul Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. În acelaşi an, la 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, a primit la călugărie numele de Irineu. Peste doi ani, la aceeaşi sărbătoare a fost hirotonit ieromonah de Prea Sfinţitul Roman Ialomiţeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor; pe lângă slujirea pastorală a fost şi ghid-muzeograf. A urmat cursurile de doctorat din cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, între anii 1981-1984, având ca specializare principală disciplina Teologia Morală. La 10 iunie 1984 i-a fost acordat rangul de protosinghel. Între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii în America, la Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton – New Jersey, unde s-a specializat în cadrul Eticii sociale. Reîntors în ţară, la 30 august 1988, a revenit la Sfânta Mănăstire Sinaia, unde şi-a reluat activitatea, finalizând redactarea tezei de doctorat. A fost numit, la 9 iunie 1989, preot slujitor la Catedrala patriarhală din Bucureşti şi a avut numeroase atribuţii de ordin administrativ-bisericesc. La data de 26 octombrie 1989 a primit şi rangul de arhimandrit, fiind numit în funcţia de superior al Aşezămintelor ortodoxe româneşti de la Ierusalim şi Iordan şi de reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. Reîntors în România, a slujit puţin timp la catedrala patriarhală. În 4 octombrie 1990 a susţinut teza de doctorat cu tema „Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului”, obţinând titlul de doctor în teologie, cu calificativul excepţional. La scurt timp, în 30 octombrie 1990, în urma recomandării Arhiepiscopului Teofil Herineanu şi la propunerea Sinodului Permanent al Mitropoliei Ardealului, Prea Cuviosul Arhimandrit Irineu Pop a fost numit de Sfântul Sinod al BOR Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. A primit titlul de „Bistriţeanul” şi a fost hirotonit şi instalat în Catedrala eparhială din Cluj-Napoca, la 21 noiembrie 1990.

Adriana DURIGĂ

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul

Publicat

în

La ei se poate: Benzina la pompă se ieftinește în Germania pe timpul verii, la fel și călătoriile cu autobuzul și trenul

Călătoria prin Germania va fi mai ieftină pe timpul verii, potrivit celor două rezoluții adoptate joi seara în Bundestag. Nu doar alimentarea cu combustibil devine mai ieftină pentru o perioadă de trei luni, ci și călătoriile cu autobuzul și trenul.

Prima rezoluție se refera la reducerea taxei pe carburanți în iunie, iulie și august, la minimul permis în Uniunea Europeană. Decizia urmează să fie confirmată în Bundesrat (Consiliul Federal), care votează vineri și în privința rezoluției care vizează biletul paușal de tren, de 9 euro, ca si finanțarea acestuia.

În cazul benzinei, prețul plătit de client este redus temporar cu 29,55 cenți pe litru – inclusiv TVA ajungând la 35,2 cenți. La motorină economia e de 14 cenți pe litru sau 16,7 cenți cu TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu toate acestea, măsura este parțial controversată: deși prețurile la benzinării au explodat după atacul rusesc asupra Ucrainei, de atunci acestea au scăzut din nou.

Beneficii directe

Cancelarul federal, Olaf Scholz (SPD), a subliniat că aceste măsuri ar aduce beneficii cetățenilor în mod „direct, rapid și țintit”. El a menționat „creșterea de preț cauzată de Rusia”, dupa cum citează televiziunea ZDF.

Mai ales cetățenii cu venituri mici și medii au simțit, în fiecare zi „că războiul nu numai că a scumpit combustibilul la pompă, ci și mâncarea – de la pâine, la ulei de gătit”, a adăugat Scholz.

Deputatul liberal, Till Mansmann (FDP), a explicat că, prin această măsură, persoanele dependente de mobilitate vor face economii în valoare totală de peste un miliard de euro pe lună.

De acord, dar prea scurt

Legea a trecut prin Camera inferioară a Parlamentului german fără voturi contra, dat fiindcă facțiunile partidelor de opoziție s-au abținut de la vot.

Din partea acestora, deputatul CDU, Johannes Steiniger, a admis că instrumentul legislativ este corect, dar a criticat aplicabilitatea lui doar pe o perioadă de trei luni, care ar fi prea scurtă. El prezumă ca la sfârșitul lunii august, când măsura expiră, criza din Ucraina și prețurile ridicate asociate combustibililor vor continua.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Președintele ANAF vrea bani mai mulți pentru angajații cu rezultate bune. „Banul contează pentru fiecare dintre noi”

Publicat

în

Președintele ANAF vrea bani mai mulți pentru angajații cu rezultate bune. „Banul contează pentru fiecare dintre noi”

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că salariul net maxim pe care îl poate obţine un inspector ANAF este de 6.200 de lei, menţionând că doreşte că existe o bază legală pentru care cei care obţin rezultate extraordinare să fie recompensaţi suplimentar.

“Ştiţi care e salariul maxim pe care poate să îl ia în ANAF un inspector, net, astăzi? 6.200 de lei. Atâta primesc toţi care ajung consilieri superiori la ultima treaptă. Şi aceşti oameni, cu 6.200 de lei, se duc şi stabilesc decizii de impunere poate de miiloane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi.

Contribuabilul trebuie să se apere şi să îşi susţină cu multă tenacitate cauza, noi trebuie să fim foarte profesionişti încât să identificăm ceea nu a făcut corect şi să dovedim, să încadrăm în lege, să punctăm exact ceea ce trebuie să fie scris ca nimeni niciodată să nu poată să spună că nu este corect ceea ce a scris inspectorul”, a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, vineri, într-o conferinţă de presă.

Elit - Gustul Desăvârșit

El a precizat că îşi doreşte să existe o modalitate de recompensare a angajaţilor ANAF care obţin rezultate bune.

“Mulţi oameni din ANAF sunt dedicaţi muncii lor. Banul contează pentru fiecare dintre noi, dar de multe ori oamenii îşi fac meseria cu dăruire pentru că le place ceea ce fac. Da, eu îmi doresc, să existe, şi am discutat şi cu domnul ministru şi cu premierul, nu ştiu sub ce formă, un fond de premiere, o posibilitate ca cei care într-adevăr obţin nişte rezultate extraordinare, cei care aduc şi încasează sume spectaculoase, să poată să fie cumva recompensaţi suplimentar. Astăzi nu există o formă legală să se întâmple acest lucru”, a transmis preşedintele ANAF.

El a precizat că ar fi normal ca salariul unui funcţionar să aibă o cotă variabilă în funcţie de performanţa avută în activitatea desfăşurată.

“Nu ştiu dacă va fi mâine, dar într-o anumită perioadă de timp rezonabilă cred că se poate ajunge şi poate chiar este normal ca salariul unui funcţionar, nu neapărat din ANAF, să aibă o cotă fixă, dar şi o cotă variabilă, în funcţie de performanţa pe care o are în activitatea desfăşurată. Astăzi, lucrezi mult, lucrezi puţin, într-un serviciu sunt şapte oameni, nu toţi sunt de aceeaşi valoare, dar toţi pot să fie la maxim şi toţi iau aceeaşi bani”, a explicat Lucian Ovidiu Heiuş.

Preşedintele ANAF a mai anunţat că un asistent în cadrul instituţiei are un salariu de 3.600 de lei net, iar un director – 9.600 de lei net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare

Publicat

în

Salarii medici 2022: Câți bani încasează fiecare categorie în parte. Grila de salarizare

Câți bani încasează fiecare categorie de medici? De la 1 ianuarie 2022 salariile medicilor s-au majorat cu un sfert din salariul de bază, așa cum era prevăzut în Legea salarizării.

Salariile medicilor diferă în funcție de secția de specialitate, de gradul de încadrare (medic, rezident, specialist și primar) și la salariul de bază se adaugă sporuri care pot duce la creșteri consistente.

Salariile medicilor care lucrează în spitale

Medicii fără încadrare au un salariu de bază de 7.971 lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Medicii dentiști au un salariu de 3.887 lei

Medicii primari au un salariu de 15.567 lei

Medicii specialiști au un salariu de 12.230 lei

Ce salarii au medicii rezidenți

Medicii rezidenți din anul I au un salariu de 5.700 lei

Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 7.564 lei

Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV au un salariu de 7.848 lei

Salariile medicilor de la UPU

Fiecare spital are o unitate de primiri urgențe care este destinată evaluări stării de sănătate a pacienților, care se prezintă singuri la spital sau sunt transportanți de ambulanță.

Secția este deschisă 24 din 24 și personalul medical este format din medici primari, medici specialiști și medici dentiști, iar la salariile de bază se adaugă sporuri speciale pentru munca în unități de primire-urgențe.

Medicii primari specialiști au un salariu de 13.338 lei

Medicii dentiști primari au un salariu de 13.388 lei

Medicii specialiști au un salariu de 10.563 lei

Medici dentiști specialiști au un salariu de 10.563 lei

Medicii rezidenți din anul I au un salariu 5.700 lei

Medicii rezidenți din anul II au un salariu de 6.100 lei

Medicii rezidenți din anul III au un salariu de 6.700 lei

Medicii rezidenți din anul IV-V au un salariu de 7.300 lei

Medicii fără încadrare au un salariu de 6.509 lei

Medicii dentiști fără încadrare au un salariu de 6.082 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare