Rămâi conectat

Actualitate

Ioana Gârlea rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ioana Gârlea, fost director al SAPARD Alba, a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o durată de cinci ani. Aceasta a fost judecată pentru mai multe infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, în formă continuată, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, instanţa a interzis fostei directoare, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. „Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente prin lichidator, la plata despăgubirilor civile către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumelor de 5.000 lei şi 8.000 euro (în echivalent lei la data plăţii) către părţile civile, plus dobânda legală la zi. Obligă pe inculpată în solidar cu partea responsabil civilmente prin lichidator la plata cheltuielilor judiciare către stat, în cuantum de 3000 lei”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA.
lA deturnat sume de bani din fonduri europene
Ioana Gârlea a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia la data de 5 februarie 2007. În acest caz procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) au început ancheta în noiembrie 2005, în baza unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, referitoare la un proiect derulat la Zlatna cu fonduri PHARE şi de la bugetul de stat. Potrivit rechizitoriului, Ioana Gârlea ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna, a obţinut un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 65.803 euro. Suma reprezenta 59% din valoarea totală a proiectului, la care Ioana Gârlea s-a angajat să participe cu o contribuţie de 45.757 de euro. Investiţia, aşa cum era precizată în proiect, presupunea achiziţionarea unei linii automate de fabricat recipienţi din plastic. Pentru aceasta, inculpata a achiziţionat un utilaj despre care a spus că a costat 79.150 de euro. Procurorii au constatat, însă, că utilajul a fost achiziţionat cu doar 3.500 de euro. Pe baza declaraţiilor reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională VII Centru, procurorii au mai stabilit că Ioana Gârlea a încercat să-i inducă în eroare de mai multe ori şi să-i convingă ca la Zlatna se desfăşura o activitate de producţie. Au fost întocmite chiar şi acte de angajare pentru 11 persoane – cât se prevedea în proiect – chiar dacă acestea nu au lucrat niciodată la linia de producţie. De asemenea, la proiect erau anexate şi oferte din partea a două firme, pentru achiziţionarea produselor care ar fi rezultat de pe linia de la Zlatna. Administratorii celor două societăţi au dat, însă, declaraţii scrise în faţa procurorilor prin care au susţinut că nu au prezentat niciodată astfel de oferte. Pe tot parcursul procesului fostul director al SAPARD şi-a susţinut nevinovăţia.
Ioana Gârlea a ocupat funcţia de director al SAPARD Alba (transformat ulterior în Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) din partea PNL Alba, fiind considerată o apropiată a fostului prefect de Alba, Cosmin Covaciu. Ea a fost suspendată însă imediat după trimiterea în judecată, în februarie 2007.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea