Ioana Gârlea rămâne cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare

Ioana Gârlea, fost director al SAPARD Alba, a fost condamnată definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o durată de cinci ani. Aceasta a fost judecată pentru mai multe infracţiuni: folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, în formă continuată, schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, instanţa a interzis fostei directoare, timp de 3 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. „Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente prin lichidator, la plata despăgubirilor civile către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Obligă pe inculpată, în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata sumelor de 5.000 lei şi 8.000 euro (în echivalent lei la data plăţii) către părţile civile, plus dobânda legală la zi. Obligă pe inculpată în solidar cu partea responsabil civilmente prin lichidator la plata cheltuielilor judiciare către stat, în cuantum de 3000 lei”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA.
lA deturnat sume de bani din fonduri europene
Ioana Gârlea a fost trimisă în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia la data de 5 februarie 2007. În acest caz procurorii Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) au început ancheta în noiembrie 2005, în baza unei sesizări a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, referitoare la un proiect derulat la Zlatna cu fonduri PHARE şi de la bugetul de stat. Potrivit rechizitoriului, Ioana Gârlea ca administrator la SC P&G Production SRL Zlatna, a obţinut un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 65.803 euro. Suma reprezenta 59% din valoarea totală a proiectului, la care Ioana Gârlea s-a angajat să participe cu o contribuţie de 45.757 de euro. Investiţia, aşa cum era precizată în proiect, presupunea achiziţionarea unei linii automate de fabricat recipienţi din plastic. Pentru aceasta, inculpata a achiziţionat un utilaj despre care a spus că a costat 79.150 de euro. Procurorii au constatat, însă, că utilajul a fost achiziţionat cu doar 3.500 de euro. Pe baza declaraţiilor reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională VII Centru, procurorii au mai stabilit că Ioana Gârlea a încercat să-i inducă în eroare de mai multe ori şi să-i convingă ca la Zlatna se desfăşura o activitate de producţie. Au fost întocmite chiar şi acte de angajare pentru 11 persoane – cât se prevedea în proiect – chiar dacă acestea nu au lucrat niciodată la linia de producţie. De asemenea, la proiect erau anexate şi oferte din partea a două firme, pentru achiziţionarea produselor care ar fi rezultat de pe linia de la Zlatna. Administratorii celor două societăţi au dat, însă, declaraţii scrise în faţa procurorilor prin care au susţinut că nu au prezentat niciodată astfel de oferte. Pe tot parcursul procesului fostul director al SAPARD şi-a susţinut nevinovăţia.
Ioana Gârlea a ocupat funcţia de director al SAPARD Alba (transformat ulterior în Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit) din partea PNL Alba, fiind considerată o apropiată a fostului prefect de Alba, Cosmin Covaciu. Ea a fost suspendată însă imediat după trimiterea în judecată, în februarie 2007.

Ioana PITICARIU

INFORMARE COVID-19

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

adi 26 octombrie 2011 at 20:43

Un sfert din cele 760 companii de stat, precum RADET, CFR, Oltchim, sunt neperformante, cu active neviabile şi intrate „de facto” în faliment, astfel că aproape 100.000 angajaţi ar putea rămâne fără un loc de muncă dacă aceste unităţi s-ar închide, rezultă dintr-un studiu al Băncii Mondiale

ida 26 octombrie 2011 at 22:14

Pacat ,tare pacat .Aceasta pitipoanca analfabeta profesional ,trebuia sa stea macar un an dupa gratii sa vada ca viata poate fi si altfel decat in chiolhanuri (pe vremea cand era sefa),cu amantii (la care le-a dat de la stat-de la noi-),prin hotelurile de la Sinaia, Predeal si Busteni.Nu vreau raul nimanui ,dar ea este un exemplu de incompetenta „proptita „de mai marii zilei (de atunci).

dolfi 27 octombrie 2011 at 10:10

si sa ai incredere in Statul Roman? Asta-i justitie? Unii fura o paine de foame si-i mananca puscaria si cate-un/o imbuibat/a traieste bine mersi.
La ocna cu ei, sa scoata sare pentru popor!

vigilante 27 octombrie 2011 at 10:16

Statul roman a fost si e condus de hoti de 20 de ani..asa ca unde mai putem cauta dreptate. Stim atatea cazuri in care dupa fapte penale, delapidari, dare de mita, deturnari de fonduri s-a dat cu suspendare conditionata. Normal ca cei mici fac puscarie pentru nimic. Cei cu „spate” fura miliarde din condei si nu patesc nimic..si fura in continuare stiind ca nu o sa pateasca nimic pt ca ei fac legea in tara asta.

Badia 27 octombrie 2011 at 12:08

„Prin hotelurile de la Sinaia, Predeal si Busteni”? Cine dracu se incurca cu o femmeie barbat? Asta pute a Transpiratie de o mirosi in Sinaia desi ea este in Ocna Mures. Prblema mare nu este ea ci modul in care fdunctioneaza justitia. Se pare ca totul este controlat de mai marii zilei, indiferen ca sunt sau nu la putere. Ia priviti in jurul vostru, analizati cateva cazuri din judet sau din tara si o sa-mi dati dreptate.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...