Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai.

Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământul primar în clasa pregătitoare.

Pentru motive întemeiate, cum ar fi: boala, lipsa infrastructurii la nivel local, domiciliul temporar în străinătate etc., se pot înscrie în clasa pregătitoare şi copiii menţionaţi care nu au urmat învăţământul preşcolar. Părinţii ai căror copii vor împlini această vârstă între 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, pot să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, dacă Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba confirmă că nivelul lor de dezvoltare este corespunzător, azi fiind ultima zi în care mai poate fi eliberată recomandarea din partea CJRAE Alba.

Citește și: Înscrieri la clasa pregatitoare pentru anul școlar 2024-2025, la școlile din județul Alba

clasa

Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată. Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor şi cu prevederile metodologiei aprobate prin Ordinul ME nr. 4.019/15.03.2024.

Dacă la o școală numărul copiilor care locuiesc în afara circumscripţiei şcolare este mai mare decât numărul de locuri libere se aplică criterii de departajare generale şi specifice. În ordinea aplicării criteriilor generale de departajare, care trebuie justificate cu acte, vor avea prioritate copiii încadrați în grad de handicap, orfanii de ambii părinți și cei dați în plasament, orfanii de un părinte și copiii care au un frate sau o soră la școala respectivă. Repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: la început copiii care îndeplinesc 3 criterii, apoi două și în final cei care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menţionate.

Citește și: Înscrieri pentru clasa pregătitoare la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia. Doar 25 de locuri disponibile

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare școală şi se aplică după epuizarea criteriilor generale, cu documente doveditoare, dacă numărul locurilor este mai mic decât numărul cererilor primite de la părinți din afara circumscripției școlare.

Criteriile specifice de departajare trebuie să ţină cont de faptul că toţi copiii au drepturi egale de acces la educaţie, indiferent de condiţia socială şi materială, de sex, rasă, naţionalitate, confesiune şi nu pot include existenţa unor liste de preînscrieri organizate în afara calendarului înscrierii sau orice alte proceduri care nu respectă prevăzute de metodologie, cum ar fi ca și unul dintre părinţi să aibă locul de muncă în circumscripţia şcolară. Dacă la o școală pe ultimul loc liber este înmatriculat un copil din altă circumscripţie şcolară, fratele sau sora sa geamănă va fi admis/admisă la aceeaşi unitate de învăţământ, peste numărul de locuri alocat.

În județul Alba, la clasa pregătitoare sunt 2.821 de locuri, din care în învățământul tradițional de masă în limba română vor fi 1.961 de locuri, în regim simultan 529 de locuri, iar la step by step sunt 154 de locuri. Ultima zi de înscriere este 14 mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea