Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Indemnizația pentru creșterea copilului 2015: Cum se calculează, cine beneficiază și ce acte sunt necesare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului 2015: acte necesare, cum se impozitează, modul de calcul, cine beneficiază de ea. Indemnizația de crestere a copilului reprezinta 85 la sută din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, aceasta valoare fiind stabilita la finalul anului 2012 de Legea nr.166/2012. De asemenea, conform prevederilor instituite atunci, concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor se acorda pentru fiecare dintre nasteri. Aceasta in conditiile in care, pana in octombrie 2012, legea limita acordarea concediului si a indemnizatiei la 3 nasteri.

Modul de calcul a indemnizaţiei pentru creşterea copilului

Potrivit OUG nr. 111/2010, actul normativ care reglementeaza regimul de acordare a indemnizatiei lunare, parintii pot alege intre un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si un concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. In ambele situatii, legislatia reglementeaza cuantumul minim si cuantumul maxim al indemnizatiei lunare.

Prin urmare, in cazul in care opteaza pentru concediu pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, cea mai mica valoare a indemnizatiei va fi 600 de lei, iar cea mai mare poate fi de maxim 3400 lei.

In schimb, pentru parintii care aleg un concediu de 2 ani, indemnizatia va fi cuprinsa intre 600 de lei si maxim 1200 lei.

Optiunea beneficiarului referitoare la durata concediului de crestere a copilului se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

Conform dispozitiilor, nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.

Cine poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?

Potrivit dispozitiilor legale, indemnizatia lunara se cuvine doar solicitantilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • sunt cetateni romani, straini sau apatrizi;
  • au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
  • locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Mai mult decat atat, incepand cu anul 2012, pentru mentinerea dreptului la concediu si indemnizatie, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel putin 6 luni au obligatia sa isi achite impozitele si taxele locale fata de bugetul local pentru bunurile pe care le detin in proprietate. In caz contra, ei risca sa le fie suspendata indemnizatia. Totusi, de la aceasta regula sunt exceptate persoanele singure care se ocupa de cresterea si ingrijirea unuia sau a mai multor copii.

Conform prevederilor, agentiile pentru plati si inspectie sociala verifica indeplinirea acestei obligatii pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, pentru obligatiile de plata catre bugetul local aferente anului anterior. In acest sens, ei transmit primariilor un tabel centralizator ce cuprinde beneficiarii indemnizatiei existenti in plata si ale caror drepturi sunt stabilite de cel putin 6 luni. Primarii verifica daca beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligatiile de plata catre bugetul local si intocmesc situatia centralizatoare cu persoanele care nu au respectat aceasta conditie, pe care o transmit agentiilor teritoriale.

Normele legale stabilesc, insa, si o perioada de gratie de 60 de zile pentru cei care nu si-au achitat impozitele locale aferente anului precedent, timp in care pot achita aceasta datorie si astfel se poate evita suspendarea platii indemnizatiei. Astfel, acestia isi pot achita impozitele pana la data de 31 martie a fiecarui an.

In cazul in care nici pana la aceasta data beneficiarii nu si-au platit datoriile, dreptul lor la indemnizatia de crestere a copilului se suspenda pe o perioada de 5 luni, incepand cu drepturile aferente lunii aprilie.

Pe de alta parte, daca beneficiarii isi achita obligatiile legale fata de bugetul local in timpul celor 5 luni de suspendare, plata indemnizatiei se reia incepand cu luna urmatoare celei in care s-a achitat obligatia, inclusiv pentru drepturile cuvenite in perioada suspendarii. In schimb, daca in cursul acestor 5 luni nu sunt achitate datoriile, dreptul la indemnizatie inceteaza.

Actele ce trebuie depuse pentru a primi indemnizatie

Indemnizatia se acorda pe baza de cerere, insotita in mod obligatoriu de:

  • copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele;
  • actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, dupa caz;
  • actele doveditoare care sa ateste ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului au realizat  venituri timp de 12 luni;
  • dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
  • dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
  • orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Cererile pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acesteia se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti. Cererile se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau de respingere.

Decizia se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.

Cand inceteaza dreptul la indemnizatie?

Dreptul la plata indemnizatiei de crestere a copilului inceteaza definitiv incepand cu ziua urmatoare celei in care:

  • copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
  • a avut loc decesul copilului;
  • beneficiarul nu si-a achitat obligatiile fata de bugetul local in termenul prevazut de lege.

Pe de alta parte, plata indemnizatiei poate fi doar suspendata pe o anumita perioada timp. Astfel, conform OUG nr. 111/2010, dreptul la acest ajutor se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:

  • beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
  • beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
  • beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
  • beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
  • beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
  • copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
  • beneficiarul a decedat;
  • in situatia in care beneficiarul isi schimba cetatenia sau nu mai locuieste in Romania;
  • beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
  • se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
  • beneficiarul nu si-a achitat impozitele si taxele locale in termenul prevazut de lege.

Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu. Prevederile se aplica si in cazul consilierilor locali.

Conform dispozitiilor, in situatiile de suspendare a dreptului la indemnizatie, platile pot fi reluate daca beneficiarul isi „achita” obligatiile si depune o cerere prin care demonstreaza acest lucru. In plus, reluarea platilor se poate face chiar si catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute de lege. Astfel, dreptul se cuvine si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea