Ziarul Unirea
 

În 2018 dobânda de la BNR poate urca la 2,5%-3%. Cursul va oscila între 4,6-4,75 lei/euro

Cei mai mulţi analişti anticipează că dobânda-cheie se va majorara cu un punct procentual, de la minimul istoric de 1,75%, unde staţionează din primăvara anului 2015. Estimările economiştilor indică o dobândă-cheie în intervalul 2,5%-3% la sfârşitul anului 2018.

Aşteptările de creştere a inflaţiei peste estimări şi amplificarea aversiunii investitorilor faţă de România din cauza incertitudinilor crescute privind politicile guverna­mentale şi majorarea deficitelor ar putea determina BNR să înăsprească politica monetară în acest an într-un ritm mai rapid decât aşteptările, după cum anticipează unii analişti. Însă, deciziile BNR vor fi corelate, cel mai probabil, şi cu politica Băncii Centrale Europene (BCE) şi cu măsurile adoptate de alte bănci centrale din regiune.

BNR anticipa încă de anul trecut un puseu al inflaţiei la începutul lui 2017, care poate să fie temporar, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a dat de înţeles că BNR nu va avea intervenţii care să ducă la „bruscarea economiei“, prin majorarea dobânzii-cheie, dacă este vorba doar de o creştere conjuncturală a preţurilor de consum. Dar, a susţinut că dacă este vorba despre o tendinţă de creştere a inflaţiei care tinde să dureze, banca centrală „va reacţiona“.

Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...