Halloween – o sărbătoare controversată

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Aş dori să atrag atenţia asupra unui eveniment contrastant care captează viaţa copiilor, părinţilor şi bunicilor din România în data de 31 octombrie. Este vorba de sărbătoarea Haloween-ului, o sărbătoare occidentală care nu este specifică ţării noastre şi pe care noi românii am luat-o din zbor sub formă de divertisment, dar care este o veritabilă invocare a forţelor răului pe pământ. Ea este de origine celtică şi se spune că în noaptea de 31 octombrie spiritele celor care au murit în ultimul an se întorc pe pământ în căutarea unor corpuri vii pe care să le posede.
Americanii au luat această sărbătoare de la celţi şi au ridicat-o în valoare chiar mai sus decât Crăciunul şi fac o grămadă de bani pe lucrurile vândute în această perioadă. Care sunt aceste lucruri? Oameni şi copii deghizaţi cu măşi hidoase care împânzesc străzile oraşelor cu simboluri mai mult sau mai puţin demonice. Este specific şi dovleacul cioplit tot cu chipuri groteşti şi copii care bat la uşa unor oameni necunoscuţi pentru a li se da dulciuri. Din păcate am luat această sărbătoare de la americani ca şi alte branduri negative, ca şi McDonald, Malborro şi Coca Cola. Astăzi, în România anului 2010 se promovează această sărbătoare la grădiniţă, la şcoală, la radio, la televizor, iar profesorii, de engleză în special, fără să ştie sau să se gândească că vor forma gustul pentru violenţă pentru macabru, pentru sadism al copiilor, perpetuează acest lucru. Copiii nu au suficiente mecanisme psihice pentru a se apăra de această agresiune a răului. Copiii nu fac distincţie între real şi imaginar şi întodeauna se găseşte câte un copil extaziat de mătura lui Harry Potter sau de costumul lui Superman care să se arunce în gol crezând că pot zbura şi se termină totul cu o tragedie. Cu toate că vedem cu ochii noştri că gradul de agresivitate al copiilor noştri creşte, atât în şcoli cât şi în afara lor indirect prin această sărbătoare creştem acest grad de agresivitate.
Unde sunt basmele lui Ispirescu, unde sunt personajele lui, le-am aruncat la groapa de gunoi a istoriei contemporane odată cu această globalizare forţată a lumii.
A fi sau a nu fi o sărbătoare pentru copiii români – Halloween-ul numai dumneavoastră puteţi hotărî, stimaţi copii, părinţi şi bunici.
Dr. Mircea FRENŢIU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

toma 30 octombrie 2010 at 9:49

Perfect adevarat d-le Frentiu si binevenit articolul semnat de dv. As adauga celor spuse, si mascarada de Craciun cu acei mascarici imbracati in rosu, veniti tot de peste ocean. De altfel de ceva vreme in tarile din Vestul Europei, saturate de COMERCIALUL in care au fost transformate sarbatorile crestine sau laice, au luat fiinta grupuri de initiativa care militeaza pentru intoarcerea la valorile nationale, traditii, etc.

cazimir 30 octombrie 2010 at 13:47

perfecta dreptate aveti D/le Frentiu. as pune o intrebare si in acelasi timp as trage un semnal de alarma . cine este de vina ? oare parintii care se bucura ca si copii lor sunt implicati in asta sau oare jurnalistii si cei de diferitele ziare si radiouri care exalta toate aceste mascarade? probabil toti dar in general toti suntem de vina pt ca in loc sa imprumutam sau sa luam traditii frumoase care ne imbogatesc luam traditii care ne injosesc si ne saracesc de ce am avut noi mai bun si mai frumos. lasam traditiile noastre crestine si le inlocui cu alte bazaconii dar asta este nu ne dam seama inca… oare ne vom da seama vreodata?

bea 31 octombrie 2010 at 9:13

da sustin

tralala 5 noiembrie 2010 at 7:31

O tampenie de articol ,atat timp cat copii au o educatie buna nu o sa cada in extrema agresiva datorita acestei sarbatori .Sunt altele motivele care influentzeaza negativ carcaterul unui copil ,nu Haloween-ul .

Comentariile sunt oprite