Rămâi conectat

Cultură Educație

Guvernul Boc îşi bate joc de susţinerea familiilor românilor!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ordonanţa de Urgenţă nr. 105/24 octombrie 2003, privind alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, care prevede sprijinirea financiară a familiilor cu venituri mici şi a familiilor monoparentale, a fost un act normativ inaplicabil o lungă perioadă. Ţinând cont de salariul minim pe economie şi de cuantumul alocaţiei pentru copii, nici o familie potenţial beneficiară nu s-a mai putut încadra în venitul pe cap de membru de familie prevăzut de OUG 105/2003. În aceste condiţii, Ordonanţa nu a mai produs efectele pentru care a fost emisă, fiind practic un act normativ lovit de nulitate. Unele Primării chiar au încalcat Legea privind acordarea tichetelor de masă, care stipulează că respectivele drepturi nu se iau în calcul în raport cu venitul salarial şi adaugă acest venit la calcularea plafonului alocaţiei familiilor monoparentale. Odată cu creşterea salariului minim pe economie de la 330 la 370 RON, nici o familie nu s-a mai încadrat în suma de 168 RON prevăzută la un moment dat. Mai mult, după creşterea salariului minim pe economie la 370 RON nu s-a trecut şi la recalcularea plafonului alocaţiei acordate familiilor monoparentale, care trebuia să se majoreze procentual cu creşterea salariului minim. OUG 105 a fost abrogată la sfârşitul anului trecut prin Legea nr. 277/2010, apărută într-un fel pe „şestache” în Monitorul Oficial al României din 30 decembrie 2010, adică într-o zi în care oamenii aveau cu totul alte preocupări.
Deşi titlul legii suna promiţător, în realitate Guvernul a diminuat drepturile familiilor cu venituri reduse şi a celor monoparentale, drepturi reglementate prin OUG 105/2003 privind alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, modificată în sensul îmbunătăţirii ei prin Legea 236/2008. Cu toate că a avut raport de respingere, acest proiect de lege a trecut prin adoptare tacită în Senat în data de 29 noiembrie a.c., iar Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat în forma finală legea respectivă.
Doresc să atrag atenţia asuprea acestui subiect ignorat până acum de mass-media deoarece PDL e emis legea amintită pentru campaniile electorale din 2012, mizând pe faptul că majoritatea covârşitoare a familiilor cu venituri reduse nu cunosc reglementările în vigoare în acest moment şi nu beneficiază de drepturile lor. Sunt convins că după adoptarea noii legi, cu siguranţă cei din PDL nu îşi vor asuma diminuarea drepturilor familiilor cu venituri reduse şi că au modificat OUG 105/2003 şi abrogat Legea 236/2008, ci vor clama sus şi tare că noul act normativ este „opera” lor. Românii trebuie să nu se lase păcăliţi de PDL şi de Guvernul boc, cu b mic, al nu ştiu câtelea, ci trebuie să cunoască faptul că Executivul nu a sprijinit la modul real familiile, ci doar le-a diminuat veniturile.
Deputat PNL de Alba,
Călin POTOR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea