Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO Serviciul Stare Civilă Alba Iulia: Cuplurile de tineri merg cu noaptea-n cap pentru a-şi depune cererea de căsătorie

Publicat

în

Să depui o cerere de căsătorie la Serviciul Stare Civilă Alba, din cadrul Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba, înseamnă în primul rând să te înarmezi cu multă răbdare şi…tutun! Culmea este că, multe perechi de tineri se pun la coadă aici cu multe ore înainte şi petrec „nopţi albe”, pentru a prinde rândul şi ora favorabilă cununiei civile. Iată spre exemplu, aseară, în jurul orei 23.00, în faţa instituţiei mai sus menţionate stăteau cam 6 cupluri la coadă pentru a-şi depune actele pentru cununia civilă. Normal, programul acestei instituţii publice începe la ora 8.30, însă cei care vor să se programeze la o oră, cel puţin rezonabilă, pe care ei şi-au stabilit-o deja în programul lor de nuntă, trebuie să vină cu câteva ore bune înainte. Acest dosar trebuie depus de ambele persoane (mire şi mireasă) cu 10 zile înainte de ziua nunţii. Aşadar, cei care se căsătoresc sâmbăta aceasta, îşi pot depune cererea de căsătorie doar astăzi, joi, 23 august, între orele 8.30 -12.00 şi 14.00 -15.30.

Din cele ce  ne-au fost declarate de către cei prezenţi, „capul” de listă a fost Bogdan I. , care venise să îşi ocupe locul miercuri, la ora 14.00. Deci, dacă stăm să calculăm, acest tânăr a avut de aşteptat cam 18 ore şi jumătate!

Ştiind că îi aşteaptă o noapte lungă, tinerii au venit destul de pregătiţi, cu scaune, pături, termos pentru cafea, apă şi ceva de-ale gurii. S-au împrietenit între ei, şi revoltaţi oarecum, probabil şi din plictiseală, au ajuns chiar şi la discuţii pe teme politice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată ce ne-au declarat trei dintre cei prezenţi:

„Stau pentru că sistemul din Alba Iulia este foarte prost organizat şi  autorităţile nu iau niciun fel de măsuri în acest sens. Şi asta se întâmplă în rândul tinerilor care vor să se căsătoreasca de mai bine de 3 ani. Ştiu cu siguranţă acest lucru, deoarece l-am avut ca „exemplu” pe un prieten de-al meu”, ne-a declarat Bogdan I, care a stat la coadă de miercuri, de pe la ora 14.00.

„Auzisem din alte părţi că se stă la coadă. Nu am crezut până nu am ajuns şi eu în această situaţie. Nu credeam că într-un oraş, nu foarte mare, ca al nostru, se întâmplă asta”, ne-a declarat Teofil N.

„Eu cred că este poate şi un obicei prost al oamenilor. Normal, dacă veneam cu toţii dimineaţă la ora 8.30, când cei de aici îşi încep activitatea, se forma cam aceeaşi coadă”, ne-a declarat Ioana .R.

Poate pe viitor atât conducerea Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba, cât şi Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia se vor pune de acord şi vor reuşi să-i scutească pe tinerii care vor să-şi întemeieze o familie de o asemenea corvoadă. Ar fi un prim semn de încurajare a tinerelor familii din partea statului român, pentru că din alte puncte de vedere, cum ar fi un loc de muncă, locuinţă, etc. şi aşa nu-i mai prea ajută nimeni cu nimic. Trebuie să se descurce singuri…

Actele necesare pentru depunerea declaraţiei de căsătorie:

Cărţi/Buletine de identitate (original + xerox)
Paşaport cu viză/ Carte de rezidenţă/Permis de şedere (original + xerox)
Certificate naştere (original + xerox)
Certificate medicale (prenupţiale)
Extras de stare civilă cu apostilă de la  Haga + tradusă şi legalizată în limba română (pentru cetăţenii străini)
Dovadă ambasadă/Certificat de celibat( în funcţie de ţara de provenienţă)
1 timbru fiscal în valoare de 1RON
Persoanele care nu sunt la prima căsătorie mai au nevoie de: sentinţe de divorţ, definitive şi irevocabile (original + xerox).

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”

Publicat

în

Cum se băteau monedele de aur sau argint pe vremea romanilor, în vechiul oraș Apulum. Tânăr: „Valora în jur de cinci beri”

Ca parte a primei ediții a Festivalului Plutăritului de la Ciugud, eveniment ce are ca scop promovarea tradițiilor și valorile etnografice din Bazinul Râului Mureș, un atelier monetar care reconstituie modul în care se băteau monedele antice a fost amplasat de către organizatori, pentru a împărtăși curioșilor tainele acestei ocupații străvechi.

Un tânăr iubitor de istorie a recreat, pentru ziarulunirea.ro, pașii care alcătuiau bătutul unei monede de aur sau de argint.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aici este un atelier de monetărie, unde facem monede de pe vremea romanilor. Avem un model, Dacia Capta. Pe atunci se folosea aur și argint, însă pentru această demonstrație luăm o pastilă de plumb.

Punem pastila în interiorul matriței, avem o ștanță, pe care o punem deasupra și batem apoi moneda cu ciocanul.

La vremea respectivă, ea valora în jur de 20 de lei din prezent. Nu este greu de prelucrat, pentru că plumbul este un material moale.”, a povestit tânărul.

La rândul său, Liviu Zgârciu, istoric la Muzeul Unirii din Alba Iulia, a vorbit despre importanța deosebită pe care portul l-a avut în comerțul cu sare din vremurile de mult apuse

„Suntem în preajma unuia dintre cele mai mari porturi de pe Mureș, portul orașului Apulum-Partoș, un oraș care s-a dezvoltat foarte mult în perioada antică, sarea fiind principala marfă de transport pe Mureș. Foarte multe depozite și mari depozite au fost construite în zona aceasta. Această tradiție, a plutăritului, a continuat și în Evul Mediu.”, a transmis istoricul, pentru ziarulunirea.ro

Duminică, Festivalul Plutăritului continuă cu demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș, realizate de studenții și cadrele didactice de la Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Copiii vor participa la ateliere de artă și de confecționare a unor obiecte din materiale reciclate sau pe care le-au adunat din natură. Festivalul se va încheia cu Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș”, care va fi găzduită în perioada următoare în sediul Primăriei Ciugud.

Manifestările se vor desfășura în zona debarcaderului din satul Drâmbar (Comuna Ciugud), pe malul Râului Mureș (vis-a-vis de Zona Industrială Ciugud). Evenimentul este organizat de Primăria Comunei Ciugud, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba și Asociația Petro Aqua Petroșani.

„Festivalul Plutăritului” este organizat în cadrul proiectului „Valorificarea și promovarea identității locale specifică zonei bazinul Mureșului folosind tehnologii moderne”, finanțat prin Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime; Punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare – Proiecte sprijinite de FLAG Bazinul Mureșului pe Măsura 4 – Revitalizarea și valorificarea identității locale.

Duminică, 29 mai 2022

• 11:00​ Demonstrații de rafting și plimbări cu caiacul pe râul Mureș
Specializarea Educație Fizică și Sportivă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia
• 12:00​ Ateliere pentru copii
*Atelier hand-made pentru realizarea de obiecte din materiale naturale, găsite în natură
*Atelier de artă
*Eco-atelierul: „Cum protejăm râul Mureș?”
• 14:00​ Expoziție de artă fotografică – „Tradiții etnografice în zona Râului Mureș” (sediul Primăriei Ciugud).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 28 – 29 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 28 – 29 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 28 – 29 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare