Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO Serviciul Stare Civilă Alba Iulia: Cuplurile de tineri merg cu noaptea-n cap pentru a-şi depune cererea de căsătorie

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Să depui o cerere de căsătorie la Serviciul Stare Civilă Alba, din cadrul Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba, înseamnă în primul rând să te înarmezi cu multă răbdare şi…tutun! Culmea este că, multe perechi de tineri se pun la coadă aici cu multe ore înainte şi petrec „nopţi albe”, pentru a prinde rândul şi ora favorabilă cununiei civile. Iată spre exemplu, aseară, în jurul orei 23.00, în faţa instituţiei mai sus menţionate stăteau cam 6 cupluri la coadă pentru a-şi depune actele pentru cununia civilă. Normal, programul acestei instituţii publice începe la ora 8.30, însă cei care vor să se programeze la o oră, cel puţin rezonabilă, pe care ei şi-au stabilit-o deja în programul lor de nuntă, trebuie să vină cu câteva ore bune înainte. Acest dosar trebuie depus de ambele persoane (mire şi mireasă) cu 10 zile înainte de ziua nunţii. Aşadar, cei care se căsătoresc sâmbăta aceasta, îşi pot depune cererea de căsătorie doar astăzi, joi, 23 august, între orele 8.30 -12.00 şi 14.00 -15.30.

Din cele ce  ne-au fost declarate de către cei prezenţi, „capul” de listă a fost Bogdan I. , care venise să îşi ocupe locul miercuri, la ora 14.00. Deci, dacă stăm să calculăm, acest tânăr a avut de aşteptat cam 18 ore şi jumătate!

Ştiind că îi aşteaptă o noapte lungă, tinerii au venit destul de pregătiţi, cu scaune, pături, termos pentru cafea, apă şi ceva de-ale gurii. S-au împrietenit între ei, şi revoltaţi oarecum, probabil şi din plictiseală, au ajuns chiar şi la discuţii pe teme politice.

Iată ce ne-au declarat trei dintre cei prezenţi:

„Stau pentru că sistemul din Alba Iulia este foarte prost organizat şi  autorităţile nu iau niciun fel de măsuri în acest sens. Şi asta se întâmplă în rândul tinerilor care vor să se căsătoreasca de mai bine de 3 ani. Ştiu cu siguranţă acest lucru, deoarece l-am avut ca „exemplu” pe un prieten de-al meu”, ne-a declarat Bogdan I, care a stat la coadă de miercuri, de pe la ora 14.00.

„Auzisem din alte părţi că se stă la coadă. Nu am crezut până nu am ajuns şi eu în această situaţie. Nu credeam că într-un oraş, nu foarte mare, ca al nostru, se întâmplă asta”, ne-a declarat Teofil N.

„Eu cred că este poate şi un obicei prost al oamenilor. Normal, dacă veneam cu toţii dimineaţă la ora 8.30, când cei de aici îşi încep activitatea, se forma cam aceeaşi coadă”, ne-a declarat Ioana .R.

Poate pe viitor atât conducerea Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Alba, cât şi Serviciul de Stare Civilă din cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia se vor pune de acord şi vor reuşi să-i scutească pe tinerii care vor să-şi întemeieze o familie de o asemenea corvoadă. Ar fi un prim semn de încurajare a tinerelor familii din partea statului român, pentru că din alte puncte de vedere, cum ar fi un loc de muncă, locuinţă, etc. şi aşa nu-i mai prea ajută nimeni cu nimic. Trebuie să se descurce singuri…

Actele necesare pentru depunerea declaraţiei de căsătorie:

Cărţi/Buletine de identitate (original + xerox)
Paşaport cu viză/ Carte de rezidenţă/Permis de şedere (original + xerox)
Certificate naştere (original + xerox)
Certificate medicale (prenupţiale)
Extras de stare civilă cu apostilă de la  Haga + tradusă şi legalizată în limba română (pentru cetăţenii străini)
Dovadă ambasadă/Certificat de celibat( în funcţie de ţara de provenienţă)
1 timbru fiscal în valoare de 1RON
Persoanele care nu sunt la prima căsătorie mai au nevoie de: sentinţe de divorţ, definitive şi irevocabile (original + xerox).

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Retro Parada Primăverii 2024, în Cetatea Alba Carolina: Un Citroen fabricat în 1923, printre cele peste 80 de bijuterii de epocă Sâmbătă, 20 aprilie 2024 , între orele 10-14, Cetatea Alba Carolina a găzduit Retro Parada Primaverii 2024 cu participarea estimativă a 85 de vehicule de epocă. Bijuteriile pe patru roți au fost expuse în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea