Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO:Brăţările dacice de la Sarmisegetusa Regia expuse la Muzeul Unirii

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Muzeul Unirii din Alba Iulia este expus în perioada 4 mai – 11 mai  un important tezaur dacic pentru recuperarea căruia statul român a cheltuit peste 300.000 de euro.

Este vorba despre cele 13 brăţări dacice, cărora li se alătură două perechi de scuturi din fier şi 229 monede antice din aur şi argint. Valorosul tezaur monetar expus este format din 27 de piese din aur de tip Lysimachos sau Pseudo-Lysimachos, 39 din argint de tipul Koson “clasic” şi 163 din argint.

Potrivit lui Liviu Zgîrciu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii, toate artefactele au fost sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic.

Pentru recuperarea lor statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933.4 grame. Pentru cele două scuturi au fost achitaţi 45.000 dolari, iar pentru tezaurul monetar 182.000 euro.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea