Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO-VIDEO: Senzațional, albaiulianul Dan Ileană – aur la Campionatele Europenele de înot în ape înghețate și alte două medalii de argint!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senzațional, albaiulianul Dan Ileană – a devenit campion continental la Campionatele Europenele de înot în ape înghețate și a cucerit alte două medalii de argint la competiția majoră de la Oradea

Performanță extraordinară realizată de înotătorul Dan Ileană (CSM Unirea Alba Iulia) care la Oradea, la Campionatul European de înot în ape înghețate, a devenit campion european și a mai cucerit alte două medalii de argint, urcând pe podium în toate probele la care a luat startul!

Cu toate că sunt campion național la înot, în apă înghețată e cu totul altceva. A fost greu, la limită, dar este un sentiment aparte când se intonează Imnul Național”, a spus campionul european.

YouTube video

Dar, la urma urmei, povestea este despre depășirea limitelor, despre perseverență, și nu despre culoarea distincției.

Dan Ileană a concurat în limitele categoriei 40-45 de ani și a cucerit medalia de aur în proba de 100 metri fluture (depășindu-l pe francezul Francois Xavier Philias, care l-a întrecut în probele precedente) și a mai luat medalii de argint în probele de 50 metri bras și 250 metri liber.

La înotul clasic m-am pregătit în permanență, iar pentru aceste Europene m-am antrenat special în ultimele două luni. Am folosit un butoi lăsat în aer liber, intram seara pentru a mă acomoda cu temperaturile scăzute, și am înotat la Tarnița alături de colegii din Cluj”, a spus Dan Ileană (41 de ani).

*Experiență extremă

Ca să se poată desfășura un concurs de ape înghețate, temperatura apei trebuie să fie cel mult 5 grade Celsius. La Oradea, în bazinul descoperit, au fost 3,7 grade Celsius. Pentru organism este un șoc, dar mai mare este șocul psihic. Trebuie multă pregătire, rezistență, acomodare, tu încerci să înoți, organismul încearcă să supraviețuiască. Nimeni nu a intrat în apă fără acte medicale și am înotat cu centură de siguranță pentru a putea fi scoși mai ușor, în caz de hipotermie sau atac de cord”, a explicat înotătorul din Cetatea Marii Uniri.

*Hipotermia, principalul pericol!

La aceste tipuri de concurs este interzisă săritura „cap” de pe blocstart și rostogolirea, înotătorii intră pe scară și întorc cu mâna pe perete.

Mulțumesc fiicei Ilinca și soției Daniela, care m-au încurajat și după fiecare probă m-au ajutat să mă îmbrac, eu nefiind în stare să fac acest lucru din cauza membrelor înghețate, la un pas de hipotermie. De asemenea, transmit mulțumiri instructorului Attila Palfi și fratelui meu Radu pentru susținere și ajutor în antrenamente”, a mai adăugat merituosul campion.

Ileană și-a făcut „încălzirea” anul trecut, în Franța, la ediția a 5-a a Campionatul Mondial, la  Samoëns, unde s-a clasat pe locul al 5-lea și este recunoscut pentru că a câștigat în 2022 și 2023 competiția extremă de înot „Traversarea Tarniței”. Albaiulianul își propune să participe anul viitor la Campionatul Mondial, ce se va disputa în Italia.

La Oradea, România a găzduit pentru prima dată Campionatul European de înot în ape înghețate, eveniment disputat în bazinul olimpic în aer liber din parcul Brătianu la care au fost 322 de concurenți din 27 de țări participante, printre care și „legende” ale acestui sport. România a avut un lot de 35 de înotători, coordonați de Paul Georgescu. Evenimentul a fost organizat de IISA (International Ice Swimming Association), Asociaţia Sportivă Ice Swimming and Open Water, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR – Visit Oradea) şi Clubul Sportiv Municipal Oradea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Unirea Ungheni – CS Universitar Alba Iulia 2-3 (0-0), în play-off-ul eșalonului terț!!! Studenții au dat lovitura

Dan HENEGAR

Publicat

în

CS Universitar Alba Iulia a dat lovitura la Ungheni, la primul joc după despărțirea de antrenorul Bruno Vienescu! Formația din Cetatea Marii Uniri au învins 3-2 (0-0), după un al doilea act de senzație, în care au revenit de la 0-1. Interimatul asigurat de Nicolae Ghișa a adus și prima victorie din play-off, după 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea