Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO-VIDEO: Află povestea basoreliefului „Lupa Capitolină cu Romulus şi Remus”, exponatul lunii martie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia deţine una dintre cele mai bogate colecţii de perioadă romană, lucru normal ţinând cont de faptul că actualul oraş Alba Iulia se suprapune peste anticul Apulum, unul dintre cele mai importante centre urbane din Dacia romană.

Una dintre valoroasele piese de această factură aflate în expoziţia de bază a muzeului a fost prezentată astăzi. Este vorba despre exponatul lunii martie,  o sculptură în relief ce prezintă un binecunoscut simbol al lumii romane: Lupoaica alăptând gemenii Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei.

Prezentarea artefactului  fost făcută într-un cadru excepţional, în prezenţa a doi soldaţi romani, iar povestea acestuia a fost spusă de arheologul Radu Ota, de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 „Acest relief făcea parte din registrul inferior al unei stele funerare. Are o lungime de 68 cm şi o lăţime de 33 cm. Nu se cunoaşte exact unde a fost descoperit, ştiindu-se doar că provine din vechiile colecţii ale Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Relieful ne prezintă un simbol binecunoscut al lumii romane, şi anume Lupoaica alăptând gemenii Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei. În Dacia, asemenea reprezentări iconografice le întâlnim în special în mediul militar, dar nu numai. Amintim aici, că la Apulum au fost descoperite  două bazoreliefuri de pe monumente funerare. .

Referitor la provenienţa basoreliefului, Radu Ota a ţinut să menţioneze că în secolele XVI -XVII câţiva călători străini, care au trecut prin Transilvania, şi inclusiv prin Alba Iulia ne menţionează un basorelief roman care se păstra deasupra porţii Sf. Gheorghe a Cetăţii medievale, şi că îşi pune un semn de întrebare dacă nu cumva este practic vorba de acest monument.  „Nu ştim dacă vom putea găsi un răspuns concret, dacă acest monument este exact acelaşi pe care îl admirau cei din secolele XVI – XVII”, a explicat acesta.

De ce era reprezentată această lupoaică cu gemenii pe monumentele funerare romane?

Specialiştii nu au ajuns încă la un consens în acest sens. Practic unii au vorbit că aceste monumente, reprezentări pe stelele funerare ar simboliza practic calitatea de cetăţean a defuncţilor, dar eu personal sunt de acord cu interpretarea dată de cercetătoarea franceză Cecile Dulière care a spus că Lupa Capitolina, care ne aminteşte de originile Romei şi este un simbol al puterii romane proteja oamenii în timpul vieţii, şi aşa îi protejează şi de pericolele din viaţa de dincolo. Aceasta este o interpretare care cred eu că se aproprie cel mai mult de realitate, ceea ce reprezintă acest tip de reprezentare”, a spus Radu Ota.

În Legenda Întemeierii Romei, aşa cum ştiţi cu toţii,  gemenii Romulus şi Remus au fost născuţi de Rhea Silvia şi  zeul Marte, zeul războiului.  Romanii  au căutat foarte mult să găsească nişte origini extraordinare ale poporului lor, pentru că ei, prin legendele pe care le-au fabricat spun practic că se trag din Eneas, celebrul erou troian.

De unde a pornit această imagine, acest tip de reprezentare?

Amintim de exemplu de celebra lupoaică de pe Capitoliu, care este o operă etruscă de la mijlocul secolului V. Ea a fost aşezată pe colina Capitoliului, dar izvoarele scrise ne relatează că cea mai veche reprezentare a legendei întemeierii Romei este pe un basorelief pus pe colina Palatinului de către doi magistraţi ai Romei, fraţii Ogulnius, în anul 296. Vreau să menţionez că atunci când a fost turnată acea celebră lupoaică din bronz păstrată la Palatul Conservatorului din Roma, la mijlocul sec. V, această legendă a întemeierii Romei nu exista. Legenda s-a creat probabil undeva în secolele IV -III Î.H.

Sunt şi câteva copii moderne ale lupoaicei cu gemenii, păstrate în diverse ţări ale Euopei, dar şi în România, printre care amintim: cea de la Alba Iulia, cea păstrată la Blaj, la Braşov, la Satul Mare, la Constanţa, la Bucureşti sau la Chişinău. Acestea simbolizează practic latinitatea şi romanitatea poporului român.

Numeroasele reprezentări în arta funerară din provincia Dacia ne arată cât de repede şi cât de puternic a fost romanizat acest teritoriu după cucerirea sa de Împăratul Traian”, a explicat Radu Ota.

Potrivit muzeografului Tudor Roşu, România este ţara cu cele mai multe lupe capitoline moderne din lume, începând cu cele donate de Mussolini statului roman şi terminând cu cele turnate după Revoluţia din 1989.

Vă prezentăm mai jos o galerie foto – video din cadrul evenimentului:

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea