Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO-VIDEO: Află povestea basoreliefului „Lupa Capitolină cu Romulus şi Remus”, exponatul lunii martie, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

în

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia deţine una dintre cele mai bogate colecţii de perioadă romană, lucru normal ţinând cont de faptul că actualul oraş Alba Iulia se suprapune peste anticul Apulum, unul dintre cele mai importante centre urbane din Dacia romană.

Una dintre valoroasele piese de această factură aflate în expoziţia de bază a muzeului a fost prezentată astăzi. Este vorba despre exponatul lunii martie,  o sculptură în relief ce prezintă un binecunoscut simbol al lumii romane: Lupoaica alăptând gemenii Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei.

Prezentarea artefactului  fost făcută într-un cadru excepţional, în prezenţa a doi soldaţi romani, iar povestea acestuia a fost spusă de arheologul Radu Ota, de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

 „Acest relief făcea parte din registrul inferior al unei stele funerare. Are o lungime de 68 cm şi o lăţime de 33 cm. Nu se cunoaşte exact unde a fost descoperit, ştiindu-se doar că provine din vechiile colecţii ale Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia. Relieful ne prezintă un simbol binecunoscut al lumii romane, şi anume Lupoaica alăptând gemenii Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei. În Dacia, asemenea reprezentări iconografice le întâlnim în special în mediul militar, dar nu numai. Amintim aici, că la Apulum au fost descoperite  două bazoreliefuri de pe monumente funerare. .

Referitor la provenienţa basoreliefului, Radu Ota a ţinut să menţioneze că în secolele XVI -XVII câţiva călători străini, care au trecut prin Transilvania, şi inclusiv prin Alba Iulia ne menţionează un basorelief roman care se păstra deasupra porţii Sf. Gheorghe a Cetăţii medievale, şi că îşi pune un semn de întrebare dacă nu cumva este practic vorba de acest monument.  „Nu ştim dacă vom putea găsi un răspuns concret, dacă acest monument este exact acelaşi pe care îl admirau cei din secolele XVI – XVII”, a explicat acesta.

De ce era reprezentată această lupoaică cu gemenii pe monumentele funerare romane?

Specialiştii nu au ajuns încă la un consens în acest sens. Practic unii au vorbit că aceste monumente, reprezentări pe stelele funerare ar simboliza practic calitatea de cetăţean a defuncţilor, dar eu personal sunt de acord cu interpretarea dată de cercetătoarea franceză Cecile Dulière care a spus că Lupa Capitolina, care ne aminteşte de originile Romei şi este un simbol al puterii romane proteja oamenii în timpul vieţii, şi aşa îi protejează şi de pericolele din viaţa de dincolo. Aceasta este o interpretare care cred eu că se aproprie cel mai mult de realitate, ceea ce reprezintă acest tip de reprezentare”, a spus Radu Ota.

În Legenda Întemeierii Romei, aşa cum ştiţi cu toţii,  gemenii Romulus şi Remus au fost născuţi de Rhea Silvia şi  zeul Marte, zeul războiului.  Romanii  au căutat foarte mult să găsească nişte origini extraordinare ale poporului lor, pentru că ei, prin legendele pe care le-au fabricat spun practic că se trag din Eneas, celebrul erou troian.

De unde a pornit această imagine, acest tip de reprezentare?

Amintim de exemplu de celebra lupoaică de pe Capitoliu, care este o operă etruscă de la mijlocul secolului V. Ea a fost aşezată pe colina Capitoliului, dar izvoarele scrise ne relatează că cea mai veche reprezentare a legendei întemeierii Romei este pe un basorelief pus pe colina Palatinului de către doi magistraţi ai Romei, fraţii Ogulnius, în anul 296. Vreau să menţionez că atunci când a fost turnată acea celebră lupoaică din bronz păstrată la Palatul Conservatorului din Roma, la mijlocul sec. V, această legendă a întemeierii Romei nu exista. Legenda s-a creat probabil undeva în secolele IV -III Î.H.

Sunt şi câteva copii moderne ale lupoaicei cu gemenii, păstrate în diverse ţări ale Euopei, dar şi în România, printre care amintim: cea de la Alba Iulia, cea păstrată la Blaj, la Braşov, la Satul Mare, la Constanţa, la Bucureşti sau la Chişinău. Acestea simbolizează practic latinitatea şi romanitatea poporului român.

Numeroasele reprezentări în arta funerară din provincia Dacia ne arată cât de repede şi cât de puternic a fost romanizat acest teritoriu după cucerirea sa de Împăratul Traian”, a explicat Radu Ota.

Potrivit muzeografului Tudor Roşu, România este ţara cu cele mai multe lupe capitoline moderne din lume, începând cu cele donate de Mussolini statului roman şi terminând cu cele turnate după Revoluţia din 1989.

Vă prezentăm mai jos o galerie foto – video din cadrul evenimentului:

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare