Rămâi conectat

Sport

FOTO/ VIDEO: 2003 – anul magic al Unirii Alba Iulia: prima promovare în Divizia A, 2013 – umilinţa supremă a fotbalului!

Publicat

în

Până în 2003, anul primei promovări în elita fotbalului românesc, Unirea Alba Iulia avea la activ trei episoade în care a contat cu adevărat pe harta performanţei. Semifinala din 1991 în Cupa României, cu viitoarea campioană, Universitatea Craiova, o dublă memorabilă (0-4 la Craiova şi 3-0 la Alba Iulia, cu un senzaţional Neluţu Popa), după ce „alb-negrii” eliminaseră Steaua Bucureşti în „sferturi” era borna maximă. În „Cetate” se clădise o echipă foarte puternică, sub comanda lui Cornel Ţălnar regăsindu-se nume grele precum N. Popa, Mitracu, Ilie, I. Mărginean, Nichimiş, Corpodean, Căian, Uleşan etc. Unirea forţa imposibilul şi în două rânduri, 1991/ 1992 (celebrul caz „Haina de blană”) şi 1993/ 1994, uniriştii s-au bătut pentru promovarea în elită.

*Alin Paleacu şi Dan Găldean deplâng starea actuală a echipei fanion a judeţului Alba

2003 rămâne un an de referinţă pentru judeţul Alba în planul fotbalului. Pe „Cetate” s-au înregistrat câteva episoade memorabile… Mai întâi, în primăvară, meciul de poveste cu FC Bihor, câştigat cu 4-3 după ce vizitatorii conduceau cu 3-0 în minutul 70. A urmat jocul care a parafat promovarea, cel din 24 mai, cu Olimpia Satu Mare, iar două săptămâni mai târziu, după ultima rundă, pe arena albaiuliană a fost acel spectacol de neuitat, la care Talisman a lansat imnul Unirii, iar protagoniştii promovării au fost aclamaţi la scenă deschisă. Toamna în elită a adus alt moment unic: acea partidă incredibilă cu Steaua lui Piţurcă şi Gigi Becali (a escaladat gardul pentru a intra la meci), în septembrie, o remiză fabuloasă 0-0. Un record de asistenţă, circa 25.000 de spectatori, care au umplut arena cu 3 ore înainte de meci! Acum, după un deceniu, Unirea Alba Iulia nu mai există, s-a retras din campionat şi se pregăteşte de un faliment oficial.

Electrica Furnizare Discount

*”Mă simt onorat că am fost căpitanul acelei echipe de vis” – a declarat Alin Paleacu

Acum antrenor principal în Liga a 3-a la Autocatania Caransebeş, Alin Paleacu (38 de ani) a reprezentat opţiunea lui Şunda pentru banderola de căpitan al acelei echipe de temut. „Banderola a ajuns la mine după câteva etape din «B» şi m-am simţit onorat. Eram un «no name»  pe atunci şi am fost ales oarecum surprinzător, deşi în vestiar erau nume grele precum Maier, Jercălău sau Găldean. Recunosc că perioada de la Alba Iulia a fost cea mai bună din cariera mea ca jucător”, a declarat Alin Paleacu „şeptarul” Unirii de atunci. „Multe îmi amintesc, am trăit clipe unice, Unirea reprezintă echipa cu care am promovat în premieră în Divizia A. Atmosfera din jurul echipei era extraordinară, toată lumea credea în noi. Formam o echipă unită, nu ne era teamă de nimeni, inclusiv în elită”, a mai spus Paleacu, debutant pe prima scenă cu Apulum Unirea.

„Când o pun o pun  cu sacul, merge mintea la Paleacu”, sau „Haide, haide Maiere, du-ne spre victorie” erau versurile galeriei „Black Warriors” în acele vremuri de legendă. Timişoreanul condamnă în termeni duri faptul că în „Cetate” nu se mai joacă fotbal. „Măluşel şi Şunda şi-au pus fiecare amprenta pe echipă şi a rezultat ceva unic la Alba! Gândiţi-vă că am ajuns pe locul 6 în următorul an în Divizia A aproximativ cu aceeaşi echipă. Şi acum, este deranjant să nu mai fie echipă la Alba Iulia! Nu ştiu cauzele, dar este inadmisibil ca Unirea să nu mai existe deloc”, a încheiat Paleacu coleg de cameră în perioada Unirea cu Ovidiu Maier, cei doi înţelegându-se de minune şi în teren.

*Dan Găldean: ”Nu înţeleg cum e posibil să dispară Unirea, după ce a lansat atâtea talente”

Pe Dan Găldean l-am „prins” să discutăm  despre Unirea tocmai de ziua sa, în 18 mai, când a împlinit 39 de ani. Stabilit în Arad, ultima dată secund la Gloria Arad, micuţul mijlocaş originar din Sebeş este nostalgic când vorbeşte de Unirea Alba Iulia. „Sunt mândru că am jucat la Unirea şi am promovat cu Alba, judeţul meu! Am realizat o minune, eram acasă, în judeţul natal şi am trăit sentimente extraordinare. Am fost de nota 10 toţi cei de atunci, Ovidiu Maier, Paleacu  sau Iurişniţi, ca să amintesc numai câteva nume”, a afirmat Dan Găldean, declarat în stagiunea 2002-2003 cel mai bun jucător din Seria a 2-a din Divizia B! „Am spart toate barierele, am ajuns în Divizia A, unde am făcut furori în primul an ca şi debutanţi, mai ales în deplasare”, şi-a mai amintit, modest, Dan Găldean.

*15.000 de dolari de acasă pentru a juca la UNIREA!!!

Pentru a putea evolua la echipa din judeţul său, Găldean a plătit din propriul buzunar 15.000 de dolari, în 2002, în contul transferului din Ucraina, un gest incredibil de ataşament! Golgheterul Unirii în Divizia A, fotbalistul năşit, ca şi Ovidiu Maier de Ioan Vlad, oficial al „alb-negrilor” şi în 2003 şi în 2013, susţine că situaţia de acum a fotbalului albaiulian este ruşinoasă. „Sunt convins că oricine din judeţ care iubeşte fotbalul suferă din cauza Unirii. Ce să mai zic eu, care am şi jucat pentru Unirea… Îmi pare foarte rău! E un sentiment de dezamăgire, de frustrare, nu credeam că ajung să trăiesc aşa ceva. Eu nu înţeleg cum a putut să dispară Unirea, o echipă care în ultimii ani a dat fotbalului mare talente precum Gicu Grozav, Stanciu,  Cristea şi alţii”, a conchis „vizezistul” din urmă cu un deceniu.

Dan HENEGAR

 

Publicitate

Sport

Cu un lot întinerit forțat din cauza crizei financiare, Unirea Alba Iulia – “lanternă roșie” cu zero puncte în 4 meciuri

Publicat

în

Momente extrem de dificile pentru Unirea Alba Iulia în startul acestui sezon. Gruparea din Cetatea Marii Uniri este “lanterna roșie” a Seriei a 9-a din eșalonul terț, cu 4 înfrângeri din tot atâtea jocuri, ultimul rezultat însemnând o rușine, 0-5 pe “Cetate” cu CS Hunedoara.

O situație foarte complicată pentru antrenorul Valentin Sinescu, ce a riscat teribil asociindu-și notorietatea dobândită în fotbalul autohton în ultimele decenii de problemele actuale ale echipei albaiuliene. Iar pentru ultima clasată, măcinată de restanțe financiare, apare și criza rezultatelor, în condițiile în care lucrurile se complică, iar la rând sunt două deplasări, jocuri extrene cu Sănătatea Cluj (două puncte) și Sticla Arieșul Turda (un punct), formații ce au ratat și ele startul stagional, fiind fără victorie

“Principalul” divizionarei terțe a acceptat provocarea să vină la Alba Iulia, lucru pe care nu mulți l-ar fi făcut, ținând cont de circumstanțele existente (nemulțumiri, plecări în masă, efectiv diluat valoric), iar din acest punct de vedere antrenorul trebuie apreciat. Sinescu avea în preajma debutului stagional puțini jucători experimentați, dar, din păcate, din diverse motive, a pierdut și o parte dintre aceștia: F. Morar s-a accidentat grav, Selagea și Mardare au plecat, Fetița – indisponibil etapa trecută.

Electrica Furnizare Discount

După ultimele achiziții realizate de Viitorul Cluj (portarul L. Cebotari, Dan Roman) sau Sănătatea Cluj (Perde, G. Florescu, Lemnaru, D. Goga), Unirea Alba Iulia a devenit cea mai tânără distribuție a Seriei e 9-a (media de vârstă în ultimul meci fiind în jurul vârstei de 21 de ani). Obligată de împrejurări și mai mult de nevoie, echipa albaiuliană a mizat pe tinerii din propria pepinieră, majoritatea fragezi pentru debutul la acest nivel. Mai mult în intersezon, numeroși jucători curtați au refuzat propunerea tocmai din cauza incerititudinii financiare de la Alba Iulia, nereușindu-se întărirea dorită a lotului.

*Au pierdut o echipă întreagă!

Comparativ cu stagiunea trecută, terminată sub comanda lui Bicheși, Unirea a pierdut 13 jucători în intersezon, adică mai bine de o echipă! O formulă a celor plecați i-ar cuprinde pe Sporea (Flacăra Horezu) – Zsigmond (a renunțat), D. Lupșan (CS Ocna Mureș), Mardare, Ad. Matei (Industria Galda) – Adam, Joldeș (CSU Alba Iulia), Selagea (Metalurgistul Cugir), Bucurică (CS Universitatea Alba Iulia) – M. Codrea (FC Brașov), An. David (Industria Galda); plus Sîntoma, P. Dani. Nici nu are sens o comparație cu actuala distribuție, oricare dintre aceștia reprezentând o soluție viabilă pentru Sinescu.

O situație similară s-a mai petrecut în februarie 2019, când iarăși s-a înregistrat o plecare în masă, tot din motive de criză financiară, gen R. Ivan (UTA Arad), I. Grozav, P. Păcurar și Vitinha (Metalurgistul Cugir), S. Mureșan și Căt. Suciu (Industria Galda), F. Morar, Cl. Marcu, L. Dan, Goguța (CS Ocna Mureș), Cl. Oara (CS Universitatea Alba Iulia), E. Codrea (FCSB, juniori).

Lucrurile devin critice pentru Unirea Alba Iulia în privința amenințării serioase cu retrogradarea. Asta întrucât contându-se doar pe Al. Giurgiu sau Scrob la nivel de jucători maturi, în configurația actuală a efectivului și a coborârii ștachetei în privința valorii, nu se poate spera în minuni. Cel mult ca rușinea să nu capete cote greu de suportat…

Citește mai mult

Sport

FOTO: CS Hunedoara – FCSB 3-5 (3-3, 0-2), în Cupa României, după prelungiri | Sărbătoare, meci nebun și lecție!!!

Publicat

în

Hunedoara respiră iarăși fotbal, după ani de anonimat. Partida cu FCSB a însemnat o reconectare la istorie, lângă furnale disputându-se mai mult decât un simplu meci. A fost și o luptă cu trecutul recent chinuitor, cu anii de suferință, dar mai ales o întâlnire a aminirilor de poveste cu un prezent al renașterii.

O adevărată nebunie, o partidă în care amfitrionii au revenit incredibil de la 0-3 și au reușit să egaleze, trimițând meciul în prelungiri, deznodământ greu de anticipat.  A fost lecția Hunedoarei, a suporterilor rebeli și devotați ce înfruntă vremurile și merită altceva, lecția tradiției, modul în care fotbalul adevărat și-a găsit matca.

„Vulturii” și-au revenit din pumni și au declanșat o „remontada” de poveste, P. Simion (83) prinzând șutul vieții, însă în prelungiri Musi (95) și Val. Gheorghe (98) au parafat o calificare tremurată a „buturugii mari”, ce a suferit amarnic.  Concluzie: respect Hunedoara!!!

Electrica Furnizare Discount

A fost un spectacol total, prilej de nostalgii pentru cei ce i-au văzut pe Lucescu cu gașca sa nebună. „Corvinul” s-a reunit în tribună unde au fost Romică Gabor, Ioan Andone,  Ioan Petcu sau Mircea Rednic din generația lor „de aur” ce a dus Hunedoara la echipa Națională și a conectat-o la fotbalul european. Peste 13.000 de suflete au înfruntat ploaia pentru a trăi alături de elevii lui Maxim, antrenor ce nu mai pierduse de aproape doi ani, senzațiile ce nu credeau că le vor mai prinde vreodată, ținând cont de mediocritatea în care s-au zbătut „alb-albaștrii”.

„Vulturii” nu s-au predat și au revenit de la 0-3, golurile lui A. Vlad (58) și Hegheligiu (70) punând gaz pe focul unui stadion și așa fierbinte. Edi Iordănescu a început să tremure, dar tăvălugul „alb-albastru” a măturat diferența de valoare și eșaloane competiționale și de la 0-3, moment când puțini mai credeau în minune, s-a făcut 3-3!”!! Lejeritatea și autosuficiența dată de acea diferență de pe tabelă a fost pedepsită de revenirea halucinantă a Hunedoarei.

Primul meci din istoria Hunedoarei disputat la lumina reflectoarelor (o instalație mobilă pentru care s-a plătit suma de 60.000 de euro) a adus spectacol într-o arenă entuziastă. Un spectacol ce te ducea cu gândul la nebunia după care tânjeam la un meci de fotbal, tribunele fiind aproape pline de fani „alb-albaștri”, ceea ce a dus la un record al asistenței în aceasă fază a Cupei României, „16”-imile de finală.

La Hunedoara s-a respirat fotbal, s-a suferit pentru favoriți, iar liderul Seriei a 9-a a Ligii a 3-a s-a luptat „parte în parte” cu FCSB ce a aliniat o formulă decentă, pentru a evita umilințe trecute de genul Hermannstadt sau CS Mioveni.

La Hunedoara, divizionara terță s-a luat la trântă cu un oponent mult prea puternic, impresia fiind că vizitatorii au tranșat soarta calificării după o oră de joc (dublă I. Stoica 19 și 50, Oaidă – 31), însă reducerea ecartului a însemnat mult mai mult decât modificarea tabelei. A fost imboldul pentru ca în arenă să răsune, triumfal, tunetul „Corvinul, Corvinul”.

Și fotbalul din Alba a fost implicat în acest meci de poveste, respectiv Antonio Bradu, din Zlatna, împrumutat de la Rapid, titular la CS Hunedoara  (înlocuit în minutul 53), respectiv aiudeanul Andrei Cordea la FCSB (a intrat în minutul 56), observator fiind Mihai Țîra, din Alba Iulia, iar antrenor al gazdelor ex-uniristul Florin Maxim.

Lecția actuală a Hunedoarei fotbalistice trebuie să fie percepută și în Cetatea Marii Uniri, unde Unirea Alba Iulia a ajuns ciuca bătăilor și „lanterna roșie’ în seria condusă de hunedoreni. Camipionatul trecut CS Hunedoara a tremurat pentru retrogradare, luptându-se cu Industria Galda și CS Ocna Mureș. Autoritățile au luat însă taurul de coarne și au inițiat un proiect serios, viabil. Se investește masiv în fotbal, s-a cumpărat brandul „Corvinul”, se vrea performanță, se visează la evadarea din mocirlă și ridicarea privirii spre sferele înalte. Hunedoara a învățat umilința, a suferit, dar s-a trezit! Este o lecție! Ecoul se aude și la Alba Iulia????

Foto: Lucian DANCIU

Citește mai mult

Sport

FOTO: Nicolae Stanciu, hat-trick în Cupa Cehiei și evoluție magnifică pentru Slavia Praga

Publicat

în

Ex-uniristul Nicolae Stanciu s-a dezlănțuit și a marcat un hat-trick în Cupa Cehiei, în partida Velavary – Slavia Praga 2-4 (2-0). Divizionara terță a condus neverosimil la mijlocul meciului, 2-0, însă în actul secund a ieșit la rampă fotbalistul originar din Craiva.

Stanciu a fost vioara întâi pentru deținătoarea eventului în Cehia și a înscris în trei rânduri, în minutele 55, 60 – din penalty și 90+1, oferind și o pasdă de gol, la reușita egalizatoare a lui Traore (56).

Nicolae Stanciu a calificat-o pe Slavia Praga în „optimile” Cupei Cehiei. 3 goluri și o pasă de gol reușite de fotbalistul albaiulian

Electrica Furnizare Discount

Nicolae Stanciu a marcat 3 goluri și a dat o pasă de gol în meciul pe care Slavia Praga l-a câștigat în deplasare cu 4-2 (0-2) în fața echipei din eșalonul terț Slovan Velvary, în „16”-imile de finală ale Cupei Cehiei la fotbal. Fotbalistul albaiulian a contribuit decisiv la calificarea echipei sale de club în „optimi”, la pauză intrându-se cu un avantaj de 2 goluri în favoarea formației din eșalonul inferior. S

Nicolae Stanciu și-a dovedit clasa, asta după ce în etapa anterioară a spart gheața în campionat, în partida din etapa a 7-a, Bohemians – Slavia Praga 1-5 (1-0)

Sursa foto: Slavia Praga (facebook)

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare