Rămâi conectat

Sport

FOTO: Şurianu 1945 Sebeş, un club tânăr, bazat pe filonul local | Antrenorul Doru Oancea: „Ne dorim să facem pasul spre eşalonul superior”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Într-o urbe în care handbalul reprezintă iubirea sportivă, „sportul pe semicerc” fiind o adevărată religie, Şurianu 1945 Sebeş încearcă să reînvie tradiţia fotbalistică, bazându-se cu preponderenţă pe filonul local. Surianu Sebes 2Un club înfiinţat în vara anului 2014 speră să acceadă în eşalonul terţ, unde ultima dată Sebeşul a fost reprezentat în 2010 de CSM Sebeş. Formaţia „alb-albastră” este pregătită de antrenorul Doru Oancea şi momentan se poziţionează pe locul secund, la cinci puncte distanţă de Viitorul Sântimbru, liderul Ligii a IV-a, pe care o va întâlni în „Arini” în penultima etapă a turului. În prima stagiune petrecută pe a patra scenă, Şurianu s-a clasat pe locul patru în ierarhie.

*LPS Sebeş, filon pentru echipa de seniori

La mijlocul anului trecut, Doru Oancea, împreună cu Daniel Popa şi alţi câţiva prieteni (inclusiv Dan Comşa, actualmente adversar în lupta pentru promovare) au iniţiat un proiect fotbalistic generos, plecând de la „producţia” LPS Sebeş. „Acolo a fost baza de plecare. Am avut două generaţii foarte bune, 1995-1996 şi 1997-1998 şi ne-am zis că e păcat să se piardă jucătorii”, a povestit Doru Oancea. De altfel, în arealul judeţului Alba, atât la divizionarele terţe Industria Galda (Haiduc, Cr. Bodea) şi Metalurgistul Cugir (Şt. Radu, Afrapt), cât şi la alte 9 echipe din Liga a IV-a, există fotbalişti lansaţi de LPS Sebeş în diverse perioade.

*Vise de mărire

La Şurianu, majoritatea echipierilor sunt trecuţi pe la LPS Sebeş şi originari din localitate, fiind numai 5 „stranieri”: Val. Drăgan, Circov, Hundorfean, Ţili, M. Lupşan. De altfel, în intesezon, echipa din Sebeş a fost efectiv asaltată de oferte pentru juniorii din lot, dar a preferat să nu cedeze, tocmai pentru că se vizează performanţa. “Raportat la valoarea lotului de care dispunem, toată lumea îşi doreşte să facem pasul spre eşalonul superior. Vrem să ne batem pentru promovare! Viitorul Sântimbru este Surianu Sebes 1o surpriză pentru toată lumea, în condiţiile în care anticipam un sezon echilibrat, cu protagoniste precum ASC Pianu, Mureşul Vinţu sau Euro Şpring”, a mai menţionat Oancea.

*Antrenor fost internaţional de juniori şi coleg cu M. Niculae

Ca şi fotbalist, Doru Oancea a fost internaţional de juniori, component al lotului naţional UEFA 1999, unde „vârfurile” s-au numit M. Niculae, P. Codrea şi S. Paraschiv. Cariera sa de jucător a început în 1992, la LPS Sebeş, plecând peste 5 ani la FC Naţional. În curtea „bancarilor” a stat până în 2000, cu 4 meciuri în Cupa Ligii, un vestiar valoros (Caramarin, P. Marin, G. Coman, Ov. Petre, G. Popescu, M. Lăcătuş, Curt, Ad. Matei, M. Popa sau Vintilă) şi antrenori precum Mihai Stoichiţă sau Cosmin Olăroiu. A mai bifat prezenţe la Cimentul Fieni, Dunărea Giurgiu, Metalul Plopeni, Minaur Zlatna (2003-2004), ACU Arad, Metalul Aiud (2004-2005), CSM Sebeş (2005-2009), Cetatea Câlnic, Dalia Sport Daia Română şi Şurianu Sebeş (din 2014) – la ultimele două formaţii fiind şi antrenor principal.

*Oancea: ”Olăroiu este modelul meu”

«Oli» este cel mai bun antrenor cu care am lucrat, extraordinar din punct de vedere tactic, un adevărat model pentru mine”, afirmă Doru Oancea, antrenorul în vârstă de 34 de ani (născut în 3 mai 1981). Asupra meseriei de antrenor s-a aplecat acum un deceniu, acum are Licenţa B şi în curs de obţinere a Licenţei A. Oancea este cadru didactic la LPS Sebeş, unde se ocupă de diferite generaţii de juniori republicani, printre rezultatele notabile înregistrate fiind campion judeţean la juniori D (2011), calificarea la etapa de zonă a Cupei Federaţiei (2015) sau vicecampion judeţean la juniori C (2012). „După familie, fotbalul este cel mai important lucru din viaţa mea. Din fire sunt ambiţios, dacă îmi propun un lucru, nu dau înapoi, nu fac rabat, abordez problemele într-un mod foarte serios„, a mai dezvăluit Doru Oancea.

*Efectiv tânăr şi localnic

În efectivul Şurianu Sebeş se regăsesc fotbalişti foarte tineri şi promităţori precum R. Trif (n. 1995), Ludwig, Al. Suciu, Rahovean, I. Găldean (n. 1996), Fulea, D. Pop, A. Lăcătuş, Cl. Marcu (n. 1997). Jucătorii experimentaţi sunt reprezentaţi de Stănilă (“veteranul” de 35 de ani), E. Dragomir (32 de ani), Ad. Neag şi Circov (26 de ani), V. Morariu (29 de ani), Val. Drăgan (28 de ani) şi C. Diaconu (27 de ani). Lotul formaţiei din Sebeş este compus din Stănilă, D. Pop – Al. Suciu, Ad. Neag, V. Morariu, B. Muntean, R. Trif, Rahovean, Hundorfean – A. Lăcătuş, N. Găldean, Ludwig, Ad. Pîrvu, Fulea, I. Găldean, E. Dragomir, Ţili, M. Lupşan, Cl. Marcu, Circov – Val. Drăgan, C. Diaconu. În privinţa susţinerii financiare, primăria municipiului Sebeş pune la dispoziţie baza din “Arini”, bugetul fiind asigurat exclusiv din resursele sponsorilor, dar poate că, prin promovarea în Liga a 3-a lucrurile vor căpăta o altă turnură…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Faza finală a Cupei Satelor U13 la fotbal, duminică, la Daia Română: Elogii pentru organizatori

Dan HENEGAR

Publicat

în

Duminică, la Daia Română, faza finală a Cupei Satelor U13 la fotbal Duminică 31 martie, la Daia Română, se va desfășura faza finală a Cupei Satelor U13 la fotbal. Ziua de fotbal juvenil de la Daia Română va începe la ora 11.30 cu semifinala Crăciunelu de Jos – Ciugud, urmată, la ora 12.10, de semifinala […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea