FOTO Știrea ta| Români blocați la frontiera dintre Austria şi Ungaria: Coadă de mașini și TIR-uri, pe kilometri întregi

Români blocați la frontiera dintre Austria şi Ungaria: Coadă de mașini și TIR-uri, pe kilometri întregi

Se pare că situația celor care vor să revină în țară prin Ungaria rămâne critică, pentru că numeroși români nu au reușit să plece noaptea trecută prin coridorul deschis temporar. Cei care nu au reușit noaptea trecută să tranziteze coridorul temporar, continuă să aștepte la graniță și să genereze blocaje.

Un român care se află în acest moment în blocajul dintre Ungaria și Austria ne-a transmis:

ELIT

„În acest moment accesul e restricționat pe ambele sensuri de circulație. Se pare că, în răspuns la măsură aplicată de maghiari, de la ora 4 dimineața austriecii au închis și ei vama.

Detaliile din zona menționează că pe teritoriul Ungariei, foarte aproape de vamă, triștii bulgari și-au abandonat camioanele într-un giratoriu formând o blocadă și pentru cei care vor să circule spre Austria.

În prezent, coada de mașini mici este până la Parndorf, iar tirurile sunt înșirate până la aeroportul Viena”.

Un alt cititor al ziarulunirea.ro ne-a transmis că și între Slovacia și Ungaria sunt cozi de kilometrii întregi pentru că mulți vor să intre în Ungaria prin vama Raika.

„11 km era coada azi dimineață, la ora 07:30 spre Kuty, la granița cu Slovenia. Intre Slovacia si Ungaria azi dimineață erau 36 km de coada spre Rajka, la frontiera dintre Slovacia și Ungaria, deoarece șoferii ocolesc vama Nickelsdorf și vin pe Bratislava sa treacă în Ungaria prin vama Raika”, ne-a transmis cititorul nostru.

Cu privire la blocajul reapărut la granița dintre Austria și Ungaria, în cursul acestei dimineți, generat de faptul că nu toți cetățenii români aflați la frontiera menționată au reușit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopți, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români.

Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.

În contextul eforturilor constante pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluții optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetățeni se află în situații similare, în limitele posibilităților concrete de acțiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecție.

Astfel, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta.

Totodată, MAE consideră că soluții precum cele identificate împreună cu autoritățile ungare, care să permită cetățenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranță în țările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esențială pentru soluționarea situațiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.

În același timp, MAE apreciază că libera circulație a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Rusinea 18 martie 2020 at 15:08

Acum vor acasa ca sa ne dea si noua virusul? Pina acum era mai bine acolo ?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...