Rămâi conectat

Sport

FOTO: Șahistul albaiulian Mihnea Costachi invins doar de Nigel Short in Irlanda

Ziarul Unirea

Publicat

în

Maestrii FIDE albaiulieni Mihnea Costachi si Marius Ceteras s-au aflat in weekend in Irlanda la invitatia lui Gabriel Mirza, un roman stabilit in Limerick in 1999, fost jucator de fotbal la Otelul Galati si care este un promotor al sahulului in regiunea Munster din Irlanda.

Mihnea Costachi, Nigel Short, Marius CeterasSahistii albaiulieni au sustinut un simultan si o lectura sahista la St Michael’s Chess Club din Limerick, dupa care Mihnea a luat startul in cel mai puternic open organizat anual in Irlanda, Bunratty Chess Festival. Openul a reunit la start peste 300 de participanti in cele 4 sectiuni ale competitiei.

In sectiunea Masters a probei de sah clasic, castigata detasat de marele maestru international Nigel Short (Anglia), desi Mihnea nu a jucat la capacitatea sa maxima, a terminat totusi neinvins, insa cu o singura victorie si cinci meciuri incheiate remiza. Cel mai redutabil adversar al juniorului albaiulian in acest turneu a fost marele maestru Gawain Jones (rating FIDE 2629), campionul Marii Britanii din 2012 salvandu-se la capatul unei partide dominate clar de tanarul sahist albaiulian.

Mihnea Costachi vs Mark HebdenMihnea Costachi s-a dezlantuit in proba sa favorita, cea de blitz, in care este campion national de seniori al Romaniei. Dupa 6 victorii consecutive in grupa preliminara si eliminarea unui maestru international englez in optimile de finala, campionul albaiulian a furnizat una din marile surprize ale turneului de blitz eliminandu-l in sferturile de finala pe marele maestru international Mark Hebden, de 7 ori campion national al Marii Britanii la sah rapid, in aplauzele frenetice ale patimasilor fani irlandezi  care l-au “adoptat” imediat pe Mihnea.

In semifinale Mihnea Costachi s-a aflat fata in fata cu legendarul Nigel Short, adversarul lui Gary Kasparov in meciul pentru titlul mondial din 1993. Meciul a fost extrem de echilibrat pana spre final, cand lui Mihnea i-a scapat o mutare care ar fi dus jocul fortat spre un final de regi si pioni complet egal. Marele maestru englez a profitat de greseala juniorului albaiulian, a castigat un pion si peste cateva mutari Mihnea Costachi s-a recunoscut invins. O partida de care cu siguranta Mihnea Costachi isi va aminti multa vreme de acum inainte si care a confirmat ca juniorul albaiulian in varsta de 16 ani poate lupta de la egal la egal cu orice jucator din lume si care a deschis drumul spre victoria in turneu englezului Nigel Short, acesta invingadu-l in finala pe conationalul sau Peter Wells.

In acelasi turneu de blitz, antrenorul lui Mihnea Costachi, Marius Ceteras a trecut de grupele preliminarii cu 4 victorii si 2 remize, dintre care una obtinuta impotriva finalistului turneului, marele maestru international Peter Wells, fiind eliminat in optimile de finala de maestrul international Mark Heidenfeld (Irlanda).

Pentru Mihnea Costachi urmeaza o pauza competitionala de 4 saptamani, dupa care juniorul albaiulian va lua startul in Openul International al Romaniei care se va desfasura la Alba Iulia in perioada 16-23 martie, o competitie asteptata cu nerabdare de albaiulienii pasionati de sportul mintii. (CM)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea