Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Oaspeţi din Italia, la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia. Impresionaţi de filmul „Ce sunt Făşangii”, realizat în cadrul unui proiect comun Comenius

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiect Comenius Colegiul Tehnic Apulum005Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia a primit, luni, vizita reprezentanţilor echipei italiene din cadrul unui proiect pe care-l desfăşoară în comun. Este vorba despre proiectul Comenius Regio „Cetăţenie şi educaţie prin media în context european”, derulat de CJ Alba, împreună cu alte instituţii şcolare şi parteneri, prin care profesorii şi elevii sunt provocaţi să creeze filme de desene animate şi documentare sau videoclipuri, pentru a-şi îmbunătăţi competenţele civice, tehnice, materiale audio-vizuale inspirate din temele ”Anului European”. Aceştia au vizitat şcoala şi sala destinată întâlnirilor de lucru din cadrul proiectului şi au aflat de la elevi ideile lor în diferite stadii de materializare. S-au arătat impresionaţi de un produs finit al echipei de la Colegiul Tehnic „Apulum”, şi anume de filmul „Ce sunt Făşangii”, cu care deja a câştigat premiul I la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii ”Youth Cinefest” de la Piteşti.

În perioada 5-9 aprilie 2014 a avut loc la Alba Iulia reuniunea echipelor de proiect Comenius-Regio „Cetăţenie şi educaţie prin media în context european”. Unul dintre momentele importante de pe agenda evenimentului a fost vizitarea instituţiilor partenere.

Luni, 7 aprilie, reprezentanţii echipei de proiect  italiene (din instituţii publice, Proiect Comenius Colegiul Tehnic Apulum003şcoli, ONG-uri), precum şi ai partenerilor români (Consiliul Judeţean Alba – coordonator regional, CCD Alba, Şcoala Gimnazială „M. Eminescu”, Asociaţia Alba Manche Împreună) au fost primiţi la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, instituţie parteneră în proiect, unde echipa de implementare din cadrul colegiului (elevi şi profesori) şi-a prezentat contribuţia concretă adusă în cadrul parteneriatului până la momentul actual.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi de către d-na director Carmen Ursu şi d-na director adjunct  Ramona Retegan, care le-au vorbit celor prezenţi despre unitatea şcolară pe care o conduc, familiarizându-i pe aceştia cu specificul unităţii, cu realizările şi proiectele anterioare, subliniind importanţa acestei noi experienţe a unui proiect Comenius Regio în parcursul de Şcoală Europeană al unităţii şi impactul la care se aşteaptă instituţia.

Elevii implicaţi în activităţile proiectului au prezentat o serie de idei aflate în diferite stadii de materializare, care  vor deveni tot atâtea scurtmetraje pe tematica proiectului, fiecare echipă de elevi arătând în prezentarea sa mesajul pe care doreşte sa-l transmită, modul în care lucrează şi stadiul în care se află.

Alături de ideile în lucru însă, una dintre echipele de elevi a prezentat produsul finit al muncii sale, filmul „Ce sunt Făşangii”, realizat de Antoniu Medrea, Eric Szanto, Alesia Fara şi Alina Crişan, în colaborare cu Miruna Teodorean şi sub atenta îndrumare a domnului Marius Moga senior. În aceeaşi zi, filmul câştiga un bine meritat premiu I la Festivalul Internaţional de Film pentru Copii ”Youth Cinefest” de la Piteşti, care a avut tema „Copiii din regiunea ta”. Ca o frumoasă coincidenţă de dată, filmul „Ce sunt Făşangii ?” s-a bucurat iată, într-o singură zi, de aprecierea juriului de la Piteşti şi de cea a partenerilor italieni vădit impresionaţi după vizionare, spre mândria echipei de la Colegiul Tehnic „Apulum”. Scurtmetrajul va participa la cele două festivaluri de film european care vor fi organizate în cadrul proiectului şi care vor avea loc în Senigallia şi Alba Iulia în septembrie 2014 respectiv aprilie 2015. De asemenea, filmul a fost înscris şi la Festivalul Internaţional de Film de la Zlatna, care va avea loc în perioada următoare.

În încheierea întâlnirii de la C.T. „Apulum”, oaspeţii italieni au putut vizita şcoala, cu predilecţie sala destinată întâlnirilor de lucru din cadrul proiectului, Centrul de Documentare şi Informare, salonul-atelier de Estetica şi Igiena Corpului Omenesc şi atelierul de Ceramică, ultimele două locaţii fiind specifice profilului colegiului.

„Partenerii italieni s-au arătat extrem de încântaţi de realizările pe care le-au putut vedea, s-au adresat echipelor partenere în termeni elogioşi şi au găsit experienţa albaiuliană foarte plăcută”, a transmis prof. Dana Comşa.

Citiţi şi FOTO: Elevi de la Şcoala “Mihai Eminescu” experimentează viaţa pe “Insula Naufragiaţilor”. Filme cu şi despre şcoală sau comunitate, în cadrul unui proiect Comenius .

[nggallery id=1497]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea