Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO Muzeul Principia din Alba Iulia nu a fost inaugurat, ci vizitat pentru câteva ore

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vizita la Principia45Muzeul Principia din Alba Iulia nu a fost inaugurat astăzi, 5 septembrie, așa s-a zis și scris în urmă cu câteva săptămâni sau luni, ci a avut loc doar o vizită de câteva ore, la care au participat restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale și chiar simpli albaiulieni, dornici să urmărească evoluția ultimului șantier din Cetatea Alba Carolina. Nu putem vorbi despre o inaugurare pentru că lucrările ar fi trebuit să fie finalizate și muzeul deschis de mâine, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil la sfârșitul anului.

Lucrările au avansat considerabil și conform primarului Mircea Hava un asemenea obiectiv nu vezi oriunde în lume, dar vezi la Alba Iulia, locul în care a avut loc Marea Unire de la 1918. Și chiar dacă este un muzeu rar întâlnit edilul spune că prețul de intrare va fi accesibil, undeva în jurul sumei de 10 lei.

Este ultimul obiectiv din zona centrală a Cetății. Este în proporție de 80% terminat. Avem prilejul de a avea printre noi 60 de restauratori, oameni care știu ce înseamnă acest lucru. Oameni care sunt la un simpozion care a debutat în această seară și continuă mâine și normal că era foarte bine să le fie prezentată Principia. Bineînțeles că așteptăm și bile negre, pentru că mulți gândesc mai bine decât unul sau doi și când spun ceva sunt sigur că fac acest lucru să îndrepte anumite lucruri pe care noi nu le-am văzut. Deschizându-se șantierul au venit mulți albaiulieni care erau curioși să vină aici. Este o bucățică de istorie pe care încercăm să o prezentăm vie. Este un punct de atracție pentru turiștii care vin în Cetatea Alba Carolina deoarece așa ceva nu vezi aproape în toată lumea. Vor fi explicații 3D, oameni care vor ghida, vrem să fie o lecție de istorie, chiar dacă nu știm 100% cum au fost acum 2.000 de ani”, a spus Mircea Hava.

Vizita la Principia21Vizita la muzeu a fost s-a realizat cu ocazia simpozionului “Studii, cercetări şi abordări proiectare şi execuţie în vederea consolidării, restaurării, conservării şi punerii în valoare a vestigiilor arheologice din Cetatea Bastionară de tip Vauban Alba Carolina” și a început la ora 18.30, la Sala Unirii din Alba Iulia.

Despre construcție a vorbit și președintele SC Grup Corint SA, a cărui firmă a contractat lucrarea.

Va fi unul dintre elementele foarte importante din Cetatea noastră, pentru că toate lucrările de restaurare și conservare au fost precedate de lucrările arheologice. Principia este cel mai important element din interiorul Castrului Roman, era locul unde își desfășura activitatea administrația romană. În Camera Tezaurului este compartimentul de bani și tot ceea ce reprezenta însemnele unității. În partea de exterior punem toate elementele de Lapidarium. Ca în orice muzeu sunt condiții de microclimat, acest spațiu este bine protejat. Lumina soarelui nu pătrunde în construcția noastră. Umiditatea va fi cea cerută de specialiști” a spus Daniel Sabău.

Vizita la Principia55Obiectivul are două componente de muzeu, dintre care una în aer liber și o construcție spectaculoasă care va prezenta istoria neîntreruptă a romanilor de 2.000 de ani. O carte deschisă sprijinită pe coloane antice, cu pereți de sticlă și structură metalică care va proteja vestigiile bimilenare conservate in-situ, îmbogățind tezaurul arhitectural al municipiului.

Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii Alba Carolina, respectiv clădirea comandamentului castrului Legio XIII Gemina din anticul Apulum, se va realiza printr-o investiţie de peste 16,5 milioane de lei.

Banii provin din economiile rezultate în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Municipalitatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, respectiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor. Conform obligaţiilor ce-i revin, autoritatea contractantă a semnat contractul de lucrări cu Asociaţia Corint SRL, SC Lăncrăjan Franchini SRL, General Game SRL, Grup Corint.

Valoarea estimată de către beneficiar înaintea licitaţiei a fost de 23 de milioane de lei, valoarea contractului după licitaţie fiind de peste 16,5 milioane de lei. Suma este pentru punerea în valoare a trei situri arheologice,  respectiv sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zidul medieval din zona clădirii Ierihon şi drumul roman “Via Principalis”, adică zona străzii Mihai Viteazul.

[nggallery id=2277]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Iosif Fiț ar putea primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, după o carieră didactică, dirijorală și componistică, de peste 40 de ani Iosif Fiț, profesor cu o carieră didactică de peste 40 de ani, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Alba Iulia, distincție oferită în anul când […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea