Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Festival Internațional cu prezentare de costume populare, organizat de Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia și 5 țări partenere, la finalul proiectului Leonardo da Vinci

Ziarul Unirea

Publicat

în

IMG_3261La Colegiul Tehnic “Apulum” din Alba Iulia s-a desfăşurat, în perioada 28-29 mai 2015, Festivalul Internaţional de prezentare a produselor finale din cadrul parteneriatului  Leonardo da Vinci 2013 – 2015 “Modeling Cultural Sewing Techniques”- „Tehnici de brodare şi de modelare a costumelor populare”. Festivalul face parte din cadrul celei de-a 6-a reuniuni internaţionale de proiect, ultima reuniune internaţională, care și-a propus o evaluare obiectivă a tuturor activităţilor desfăşurate între anii 2013-2015. Însăşi noţiunea de festival implică activităţi diverse, desfăşurate de-a lungul unei anumite perioade de timp, ceea ce s-a şi întâmplat la Alba Iulia.  

CITIȚI și FOTO: Ținute vestimentare confecționate de elevi de la Colegiul Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia, ca produse finale ale parteneriatului Leonardo da Vinci “Modeling cultural sewing techniques”

”Oaspeţii noştri, 44 de parteneri din 5 ţări europene, au contribuit în egală măsură cu noi la reuşita acţiunilor din cele două zile de la Alba Iulia. Delegaţiile din Turcia (Isparta şi Manisa), Lituania (Kaunas), Portugalia (Braga), Italia (Pesaro), Ungaria (Szeghalom), România (Alba Iulia) au reuşit pe parcursul a doi ani să colaboreze, să muncească împreună şi să îşi împărtăşească cele mai bune experienţe în domeniul formării de specialişti cu abilităţi specifice industriei textile. Este demn de remarcat faptul că tematica parteneriatului a permis de-a lungul celor doi ani, implicarea la nivelul colegiului a unui număr mare de cadre didactice şi elevi, fapt care ne bucură şi ne onorează”, a transmis prof. Manuela Ramona Retegan, dir.adj. la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba.

Citiți și Profesori de la Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, în vizită la Szeghalom, Ungaria. A patra reuniune în cadrul proiectului Leonardo da Vinci

Marea majoritate a timpului destinat activităţilor programate a fost petrecută în şcoală, într-un mediu specific de lucru şi analiză, reflectând şi analizând aspecte ale activităţii din cei doi ani, respectiv analizând paşii pe care îi aveam de urmat în perioada imediat următoare, până la finalizarea tuturor activităţilor propuse.

proiect leonardo da vinci apulum alba iulia45Au fost prezentate şi analizate produsele finale, printre care cu siguranţă, cele mai reprezentative sunt: site-ul proiectului (www.mcst.eu); un booklet – un ghid, un manual de bune practici ce poate constitui un bun exemplu de asimilare rapidă şi sigură a tehnicilor diverse şi multiple folosite în confecţionarea costumelor populare tradiţionale; ţinute vestimentare moderne, în confecţionarea cărora se păstrează elemente ale costumului tradiţional; un program computerizat care pe lângă faptul că oferă posibilitatea elevilor de orice vârstă să vizualizeze ţinutele vestimentare confecţionate le dă acestora şi posibilitatea de a combina ţinutele vestimentare realizate de către parteneri. Un important aspect al dezbaterilor a fost acela conform căruia s-a concluzionat de comun accord faptul că scopul principal al parteneriatului a fost atins prin ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor stabilite la început de activitate.

CITIȚI și Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, la un an de activitate în cadrul unui parteneriat Leonardo da Vinci. Vizite în Turcia, Portugalia şi Lituania

Poate cel mai important moment al festivalului l-a constituit secţiunea de prezentare a produselor finale, partea de spectacol propriuzis, care a avut loc vineri, 29 mai 2015, ora 13.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Bun prilej de vizibilitate a acţiunilor desfăşurate în decursul anilor, bun prilej de diseminare şi valorizare, spectacolul a constituit de asemenea un prilej prin care toţi partenerii au urcat pe scenă pentru a-şi prezenta propriile realizări şi totodată realizările comune parteneriatului.

 Spectacolul de prezentare a produselor finale a debutat cu un moment de prezentare a parteneriatului de către coordonatorul din Turcia, urmat de un moment de bun venit adresat de elevii Colegiului Tehnic “Apulum” partenerilor străini, reprezentanţilor autorităţilor locale invitaţi la eveniment: Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Local, Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Casa Corpilui Didactic Alba, alte instituţii din municipiu.

 Momentul cel mai important l-a constituit pentru mai bine de o oră şi jumătate partea de prezentare efectivă de către fiecare instituţie parteneră în stil propriu, caracteristic şi original a activităţii instituţiei în domeniul industriei textile şi prezentarea ţinutelor vestimentare realizate. Parada finală a costumelor şi ingeniozitatea de care au dat dovadă echipele au stârnit admiraţia publicului.

”Sigur că, organizarea unui asemenea eveniment a implicat responsabilitate, perseverenţă, seriozitate, dar graţie elevilor noştri, cadrelor didactce, graţie sprijinului acordet de autorităţile locale şi de către persoanele cu care am colaborat, evenimentul s-a bucurat de un real success. Mai mult decât atât, feed-backul primit de la toţi partenerii noştri ne confirmă încă o dată faptul că avem în unitatea şcolară elevi şi profesori minunaţi, cărora nu putem decât să le mulţumim cu fiecare ocazie”, a precizat prof. Manuela Ramona Retegan. (C.M.)

[nggallery id=578]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea