Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, la un an de activitate în cadrul unui parteneriat Leonardo da Vinci. Vizite în Turcia, Portugalia şi Lituania

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Pe parcursul anilor 2013-2015, Colegiul Tehnic “Apulum” din Alba Iulia este  şi va fi şcoala parteneră  alături de alte  ţări, precum Italia, Lituania, Ungaria, Turcia şi Portugalia, în parteneriatul Leonardo da Vinci:  “Modeling cultural sewing techniques”.  Dacă până acum au fost vizitate oraşe din Turcia, Portugalia şi Lituania, anul acesta  urmează să fie vizitate Ungaria şi Lituania. Proiectul se va finaliza cu o întâlnire la Alba Iulia, unde va avea loc un Festival Internaţional în care se vor prezenta tot ceea ce au realizat şi vor realiza cei implicaţi în cei doi ani de proiect.  

Parteneriatul Leonardo da Vinci constituie un cadru pentru activităţi de colaborare desfăşurate între organizaţiile care activeazã în domeniul educaţiei şi formării profesionale (VET) şi care colaboreazã pe teme de interes comun pentru organizaţiile participante.  Colaborarea în cadrul parteneriatului  se realizează între unităţi de învăţământ de profil tehnic-vocaţional, în domeniul textile, alte instituţii VET specializate, întreprinderi, universităţi. Colaborarea cu instituţiile implicate (Turcia-coordonator, Italia, România, Lituania, Portugalia, Ungaria) se bazează pe respectarea tradiţiilor şi a tehnicilor specifice de realizare a costumelor tradiţionale, pe însuşirea exemplelor de bune practici ale fiecărui partener astfel încât, în colaborare va fi realizată o Expoziţie Internaţională, un Festival Internaţional, având la baza produsele comune realizate în cei doi ani de activitate. Parteneriatul constituie o oportunitate pentru viitorii absolvenţi, pentru cadrele didactice de specialitate, o provocare în domeniul cunoaşterii, şi va putea contribui la o mai bună integrare a viitorilor absolvenţi pe piaţa muncii.

În perioada 8 – 10 octombrie 2013 a avut loc prima întâlnire de proiect, în Isparta, Turcia, ţara coordonatoare. În cadrul acestei întâlniri, s-a discutat programul detaliat al următoarelor întâlniri (date; tematici; obiective; responsabilităţi/ţara parteneră), având prilejul ca reprezentanţii  fiecărei ţări participante să se cunoască între ei şi să modeleze împreună activităţile următorilor doi ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Discuţiile din cadrul acestei întâlniri au fost constructive, fiecare ţară, ştiind exact ce are de pregătit, pentru fiecare etapă a proiectului, pentru a se atinge obiectivele propuse ale proiectului. Fiecare partener va îndeplini sarcinile ce îi revin, va desfăşura activităţile, şi va contribui la realizarea produselor proiectului.

În perioada 6 – 7 martie 2014 a avut loc a doua întâlnire de proiect, în Braga, Portugalia. Conform graficului stabilit anterior, fiecare ţară parteneră a avut de prezentat istoricul tradiţiilor populare şi semnificaţiile acestora, incluzând toate zonele reprezentative ale ţării. Profesionalismul şi seriozitatea fiecărei echipe de proiect a făcut ca materialele prezentate să fie de un real folos pentru etapele următoare ale parteneriatului. S-a pus apoi accentul pe completarea cu toate informaţiile necesare şi cu toate activităţile realizate a site-ului proiectului, care va constitui unul dintre produsele acestuia, fiecărei echipe revenindu-i sarcina de a contribui la vizibilitatea acţiunilor sale. Au fost discutate modalităţile de comunicare efectivă în cadrul proiectului, modalităţi de informare şi diseminare continuă a activităţilor, propuneri pentru crearea echipelor mixte de lucru în vederea realizării produselor finale. S-au stabilit paşii care vor trebui urmaţi până la următoarea reuniune de proiect, astfel încât să se poată creiona deja produsele finale de către fiacare partener, produse care vor participa la Festivalul Internaţional la sfârşitul celui de-al doilea an de proiect. De remarcat faptul că în cadrul reuniunii de proiect a fost remarcată activitatea elevilor claselor cu profil textile, a XI-a C, a XII-a C, elevi care, cu paşi mărunţi dar siguri vor avea un aport la realizarea produselor finale, într-un mod cât se poate de inventiv şi creativ. Deasemenea, activităţile la nivel naţional sunt susţinute cu responsabilitate de elevii clasei a X-a D, seriozitatea şi perseverenţa acestora fiind demnă de remarcat.

În perioada 29-30 mai 2014 s-a desfăşurat cea de-a treia reuniune de proiect la Kaunas, Lituania. Scopul întâlnirii a fost analizarea şi discutarea stadiului până la care s-a ajuns în realizarea produselor finale ale parteneriatului (ţinutele care vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de la Alba Iulia – mai, 2015, portofoliul ilustrativ şi prezentarea multimedia a acestora, web-siteul proiectului, broşura de prezentare a proiectului, variante ale pliantului común al proiectului, alte prezentări multimedia). Pliantul de prezentare a activităţilor proiectului va fi común tuturor partenerilor şi va cuprinde principalele aspecte ale activităţilor întreprinse.  Printre activităţile desfăşurate în cadrul reuniunii se numără: prezentarea de către fiecare delegaţie a prototipurilor produselor finale, precum şi a  detaliilor tehnice legate de confecţionarea acestora, finalizarea draftului portofoliului pentru costumele care vor constitui produsele finale ale parteneriatului, analiza activităţilor desfăşurate de la întâlnirea de proiect precedentă, discuţii constructive pe baza aspectului şi al conţinutului final al pliantului, broşurii, a site-ului proiectului (www.mcst.eu), a prezentărilor multimedia care se vor realiza, sarcini de lucru până la următoarea reuniune de proiect.

Se poate spune că după un an de activitate, majoritatea obiectivelor au fost atinse, realizările delegaţiei române fiind întrutotul apreciate, iar colaborarea în cadrul echipei de proiect este deosebit de fructuoasă, incluzând atât elevii cât şi cadrele didactice implicate, precum şi o mare parte a colectivului de cadre didactice şi elevi ai colegiului. Suntem mândri că suntem parte dintr-un asemenea proiect de anvergură şi ne vom folosi toate resursele pentru ca în cei doi ani să atingem şi chiar să depăşim scopul şi obiectivele propuse„, a transmis echipa de proiect a Colegiului Tehnic  ”Apulum” Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare