Rămâi conectat

Sport

FOTO: Daniel Vlad Lenghel (CD Móstoles), portarul albaiulian de 19 ani, ce caută gloria fotbalistică în Spania

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Daniel Vlad Lenghel, portarul originar din Cetatea Marii Uniri, are un deceniu petrecut în fotbalul din Spania, unde a ajuns în 2011. Născut în 8 februarie 2002, talentatul goalkeeper albaiulian este legitimat în prezent la CD Móstoles (Tercera División Nacional Grupo VII), după ce a trecut, în timp, pe la Real Madrid, Atletico Madrid, Getafe FC, Rayo Vallecano.

Dani Lenghel este la al treilea an ca junior, iar în acest sezon, petrecut în al treilea eșalon competițional, este considerat una dintre surprizele plăcute. Vorbim despre un club înființat în 1996 de Fundación Iker Casillas, respectiv prin implicarea celebrului portar al naționalei Spaniei și al galacticei formații Real Madrid. De plidă, în noiembrie, albaiulianul a făcut un meci mare cu Leganes, când și-a păstrat imaculate buturile pentru o remiză albă, și imediat presa spaniolă a titrat: “Dani Lenghel, o asigurare de viață pentru CD Móstoles URJC”.

*Coleg cu Teo Zidane

În perioada 2012-2014, când era copil, a activat la Real Madrid, fiind coleg în cei doi ani cu Teo Zidane (fiul celebrului antrenor și jucător Zinedine Zidane), iar în 2013-2014 l-a avut ca antrenor secund pe Jose Maria Gutierrez Hernandez, cunoscut drept “Guti”! Ulterior a trecut la Atletico Madrid (2014-2015), unde nu s-a acomodat, iar din 2015-2016 a ajuns la Getafe FC, club unde s-a simțit cel mai comod (a jucat constant).

În vara anului 2016 a primit oferta de la Rayo Vallecano de Madrid, pentru doi ani, până în 2018, iar la finalizarea celor doi ani i s-a cerut să semneze pentru alți 3 ani. Din 2018 până în 2020 a fost convocat succesiv la echipele superioare ale Rayo Vallecano chiar și cu prima echipă (seniorii), antrenându-se doi ani la un nivel de apreciat, având printre colegi pe Raul de Tomas și alți fotbaliști foști coleechipieri cu Răzvan Raț în anii anteriori. Sub comanda lui Paco Jemez, s-a simțit în largul lui, însă, ca orice portar de vârsta lui, dorea să și joace în partide oficiale cu echipa lui, Juvenil B, chiar dacă se antrena cu formațiile superioare categoriei lui (Juvenil A, Filial Segunda B și prima echipă în Segunda Divizion).

Recompensa a întârziat să vină și Daniel Lenghel a jucat din ce în ce mai puțin, fapt ce a influențat într-o oarecare măsură o eventuală convocare la lotul național (în diferite selecții organizate în Spania, antrenorii din România s-au arătat încântați de prestațiile sale la meciurile organizate la Getafe, Sevilla și Castillon).

În acea perioadă agentul Florin Iacob se interesa mult de prestațiile lui Vlad și insista că este foarte important să joace la formația de club pentru a putea fi luat în considerare la reprezentativele “tricolore” la diverse categorii de vârstă. Nemulțumit de situație, a încercat o eventuală ieșire din club în 2019, însă nu a obținut documentele necesare (cartea de libertate), așa că a fost nevoit să continue la Rayo până în 2020. În vara anului trecut, după insistențe și datorită împrejurărilor, Vlad a obținut cartea de libertate, având ideea clară că Mostoles URJC (Universitatea Rey Juan Carlos) îi poate oferi încrederea și minutele pe care le dorește orice portar.

Acum, Vlad se simte apreciat, important, fericit. A fost integralist în toate întâlnirile, împărțind banderola de căpitan cu un veteran al echipei, fost coleg la Real Madrid. Se bucură și de prezența la prima echipă, antrenându-se cu cei mari și susținând echipa pentru a promova la Segunda B, Mostoles seniorii fiind în fruntea clasamentului, între primii 4 la promovare, având și o convocare în Tercera Division cu această echipă. Se simte bine aici, ceea ce este foarte important, iar dacă anul acesta se mizează pe serviciile sale (chiar și în Tercera Division, în eventualitatea că nu promovează), Vlad se declară mulțumit și recunoscător pentru ocazia și încrederea care i s-au arătat până în prezent!”, a povestit tatăl său, Daniel Manuel.

*Viitor promițător

Povestea promiţătorului jucător, căruia specialiştii îi prevăd un viitor extraordinar, şi-a scris primele file în Cetatea Marii Uniri. La vârsta de 6 ani şi 7 luni, Vlad a început să joace fotbal la Unirea Alba, avându-i antrenori pe Cristian Mărginean, Raul Unchiaş şi Adrian Bicheşi. Înainte de a pleca în Spania, a stârnit interesul altor două formaţii din ţară, Academia “Gheorghe Hagi” şi FCM Braşov, cluburi care au luat legătura cu părinţii, însă ofertele au fost refuzate întrucât copilul urma să descindă în Spania, pentru reîntregirea familiei, tatăl său lucrând din 2010 în patria lui Cervantes.

În Spania, în luna octombrie a anului 2011 a trecut o probă de joc la Real Madrid, însă în lipsa actelor de rezidenţă s-a antrenat 7 luni la un club satelit al lui Real Madrid (AV La Chimenea), pentru ca în iunie 2012 să semneze şi să joace pentru Real Madrid până in iulie 2014, aflându-se în componenţa formaţiei Alevin A. Grandioasa grupare din capitala Spaniei a reprezentat pentru tânărul goalkeeper ex-unirist împlinirea unui vis, Vlad fiind remarcat de reprezentanţii “galacticilor” pentru calităţile sale, însă viitorul nu a fost la fel de fericit.

Iubirea pentru Real n-a fost suficientă, Dani Vlad Lenghel plecând tocmai la rivala Atletico Madrid, după ce, la categoria sa de vârstă, a fost preferat Lucas Canizares, fiul fostului internaţional spaniol. În ultimii ani, de Spania s-a mai legat şi cariera altui portar albaiulian, Dinu Moldovan (20 de ani), legitimat la Espanyol Barcelona (2008-2012), și Ponferradina (2013-2018, cu un intermezzo la “U” Cluj).

FOTO: CD Móstoles


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: CSU Alba Iulia – Gloria Bistrița, pe Stadionul „Pielarul” din Sebeș | Studenții, o nouă confruntare cu liderul

Dan HENEGAR

Publicat

în

O nouă rundă în eșalonul terț, etapă în care în play-off, CS Universitar Alba Iulia dă piept, la Sebeș, astăzi, ora 17.00, cu Gloria Bistrița-Năsăud, liderul Seriei 9. CS Universitar Alba Iulia (locul 4, 31 de puncte) – Gloria Bistrița-Năsăud (locul întâi, 44 de puncte), sâmbătă, ora 17.00, pe Stadionul „Pielarul”, în play-off. Întâlnire de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea