Rămâi conectat

Actualitate

„Flori din adâncuri” la Roşia Montană

Publicat

în

Primăria Roşia Montană a vernisat astăzi, cu ocazia Zilei Europene a Mineralelor, expoziţia geologică „Florile din adâncuri”. Aceasta cuprinde 60 de varietăţi de flori de mină aparţinând principalelor clase de minerale, printre care baritine, blende, calcituri, cuarsuri, galene, pirite şi rodocrozite, precum şi diverse informaţii legate de minerale, toate aparţinând colecţiei Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.
Expoziţia este organizată de Primăria Roşia Montană, în parteneriat cu Muzeul de Mineralogie Baia Mare şi Institutul Geologic Român şi cu sprijinul Roşia Montană Gold Corporation. Vernisajul a avut loc la ora 12, la Centrul de informare al RMGC, iar expoziţia va rămâne deschisă pentru public până în 5 iunie, programul de vizitare fiind zilnic, între orele 10 şi 18. La vernisaj au participat Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană, Ioan Bob, directorul Muzeului de Minerale Baia Mare, precum şi reprezentanţi ai Institutului Geologic Român şi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation.
„Expoziţia le este adresată localnicilor din Roşia Montană şi celor din împrejurimi, în special elevilor, care au acum ocazia să vadă minunate flori din adâncuri şi să înveţe mai multe despre minerale şi despre minerit, adică despre istoria şi viitorul Roşiei Montane.

Alături de ei îi aşteptăm şi pe părinţi şi pe toţi cei interesaţi de acest domeniu fascinant şi spectaculos totodată”, a declarat primarul localităţii Roşia Montană, Eugen Furdui.
„Am acceptat cu bucurie invitaţia Primăriei Roşia Montană de a veni aici, în inima Apusenilor. Expoziţia de la Roşia Montană ne dă ocazia să ajungem cu exponatele noastre şi la o distanţă mare de Baia Mare. Am adus aici exponate deosebite din punct de vedere estetic şi suntem convinşi că îi vor încânta pe vizitatori”, a precizat şi directorului Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Ioan Bob.
Directorul departamentului de geologie al Roşia Montană Gold Corporation, Adrian Minuţ, a explicat implicarea companiei pe care o conduce în susţinerea acestui eveniment: „În 2009 am sărbătorit prima dată Ziua Europeană a Mineralelor în România, la Roşia Montană. Era firesc să susţinem şi această iniţiativă, mai ales că expoziţia de flori de mină are şi un rol educativ, prezentând importanţa mineralelor în viaţa noastră de zi cu zi. Tot cu rol educativ vom prezenta, în primele trei zile ale expoziţiei, un atelier de tehnici tradiţionale de recuperare a aurului”.
Ce este Ziua
Europeană
a Mineralelor?
În perioada 13-15 mai 2011, reprezentanţi din toată Europa ai industriei miniere şi ai domeniilor conexe îşi deschid porţile. În această perioadă se organizează evenimente diverse care să permită publicului larg, inclusiv elevilor, reprezentanţilor administraţiei publice şi jurnaliştilor să afle mai multe despre importanţa şi beneficiile mineralelor în viaţa cotidiană, cum se extrag şi cum se procesează. Manifestările specializate arată rolul central al industriei miniere europene şi contribuţia sa la dezvoltarea durabilă a Europei.
Peste 133 de locaţii din 18 ţări europene şi 13 de pe alte continente participă în acest an la Ziua Europeană a Mineralelor. Evenimentul se desfăşoară o dată la doi ani, iar la ediţia din 2009 au fost implicate peste 160 de locaţii din 27 de ţări, în timp ce în 2007, la prima ediţie a manifestării s-au desfăşurat activităţi în 17 ţări.
Mai multe informaţii despre Ziua Europeană a Mineralelor, precum şi lista evenimentelor din toate ţările participante sunt disponibile pe www.mineralsday.eu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Publicat

în

Alba Iulia va avea un hotel dintr-un lanț INTERNAȚIONAL: Când va fi inaugurat Mercure Alba Iulia Cetate

Grupul hotelier Accor va deschide un nou hotel în România, la Alba Iulia. Noul proiect, Mercure Alba Iulia Cetate, va fi primul hotel din acest oraș afiliat unui lanț internațional și va fi inaugurat în al doilea trimestru din 2024.

Hotelul va funcționa în cadrul unui contract de franciză cu un investitor local, parte a grupului Dentotal, care a deschis deja două hoteluri în cadrul grupului: Mercure Bucharest City Center în 2014 și ibis Styles Bucharest City Center în 2020.

Amplasat la câteva minute de Cetate, hotelul din Alba Iulia va avea 112 camere și apartamente, dispuse pe trei etaje plus mansardă, un restaurant de 282 mp cu terasă exterioară, o sală de evenimente de 430 mp, un centru SPA, un loc de joacă pentru copii în interior și exterior și o parcare exterioară și interioară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Platforma booking.com listează în prezent doar zece hoteluri în Alba Iulia. Orașul Unirii, situat în inima Transilvaniei, este vizitat anual de mii de turiști români și străini. În topul destinațiilor preferate de turiști se află Cetatea Albă Carolina.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu

Publicat

în

Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu

Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), a declarat în cursul zilei de luni, 23 mai, că Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.

Poliţia a încercat deja aplicaţia din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.

Preşedintele BAAR a oferit amănunte despre etapa testării acestei aplicaţii de către Poliţia Română, la cererea HotNews.ro.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Aplicaţia a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracţiuni de secundă aplicaţia interoghează baza de date AIDA şi întoarce răspunsul dacă maşina este e asigurată sau nu.

Apoi poliţistul poate lua decizia să oprească maşina şi să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care maşina are asigurare, dar e făcută pe seria de şasiu – e în vederea înmatriculării – şi atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează şasiul. Se va rezolva în timp şi acest aspect.

Se lucrează în prezent şi la capacitatea de a filma a aplicaţiei. În momentul de faţă aplicaţia permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce poliţistul circulă cu maşina şi filmează, aplicaţia vede numărul şi semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.

Preşedintele BAAR a mai adăugat că aplicaţia în sine este interconectată cu baza de date AIDA şi va fi disponibilă exclusiv pentru Poliţie.

„Aplicaţia va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliţiei, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicaţia mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.

Partea de fotografie funcţionează şi a şi fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliţie în ţară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicaţie”, a mai adăugat preşedintele BAAR.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței

Publicat

în

OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia, potrivit unui oficial, scrie Reuters.

Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate, informează News.ro.

Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.

Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.

Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.

Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare