Rămâi conectat

Cultură Educație

Festivalul Dilema Veche, 2013, la Alba Iulia: Vezi programul definitiv al evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

dilemaÎn perioada 30 august – 1 septembrie, în Cetatea Alba Carolina se desfășoară a doua ediție a Festivalului Dilema. Potrivit programului oficial publicat de revista ”Dilema veche” (dilemaveche.ro), vor fi trei zile de cultură, dezbateri, poezie, literatură, film, teatru, muzică, dans, meşteşuguri şi expoziţii desfăşurate între zidurile Cetăţii din Alba Iulia.

Iată cum prezintă organizatorii evenimentul:

Festivalul oferă locuitorilor din Transilvania, dar şi „dilematicilor” de pretutindeni, prilejul unei weekend cultural într-un spațiu inedit, la care accesul este liber.

Mircea Vasilescu, redactor-şef Dilema veche şi directorul Festivalului: „Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfîrşit de săptămînă. Poţi oricînd să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală”.

Construită la începutul secolului al XVIII-lea, cetatea este cea mai mare din România și a trecut în ultimii ani printr-un intens proces de restaurare și reintroducere în patrimoniul cultural.

Invitatul de onoare al acestei ediții este domnul Andrei Pleşu, care va deschide festivalul prin conferința „Despre bătrîneţe: întrebări, nelinişti, bucurii”: „Mai toate țările lumii au mai multe capitale, în afara aceleia consacrate administrativ. Capitale istorice, culturale, academice, turistice etc. În România, capitala mea preferată este Alba Iulia. Am fost acolo, la 1 decembrie 1990, cînd s-a sărbătorit noua Zi Națională a țării. Și mă bucur să mă întorc în acest oraș, nu din solemne rațiuni istorice, ci doar pentru a omagia farmecul impozant, dar discret al unei foarte ospitaliere cetăți autohtone. Mă întorc la Alba, așa cum mă întorc, mereu, la Dilema. Ca la un permanent reînceput, ca la o veche și tinerească promisiune.”

Prima seară va continua cu un spectacol special realizat pentru Traseul Porților Cetății de către Centrul Național al Dansului – București, cu participarea lui Răzvan Mazilu, și se va încheia cu proiecţia filmului „Searching for Sugar Man”, premiat în 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

Programul celei de-a doua zile a festivalului include, pe lângă ceremonialul de schimbare a gărzilor Cetăţii, unic în România, dezbaterea „Identităţi locale, identitate europeană”, cu invitați din presa românească și europeană și cu participarea domnului Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură. Vor avea loc, de asemenea: o dezbatere cu nume importante din viața culturală românească: Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima, un maraton de poezie (Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea), trei piese de teatru scurt din proiectul Green Hours „Spaţii!”, și proiecţia filmului „Love Building”, debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină. Ziua se va încheia cu concerte rock, indie și jazz, cu Les Elephants Bizzares, Kumm, Norzeatic, Maria Răducanu & contrabasistul Chris Dahlgren şi Jazzybirds.

În ultima zi a festivalului, publicul va putea asista la un dialog între Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu, se va putea bucura de scurtmetraje româneşti și de proiecţia documentarului “Anul Dragonului”, lecturi publice cu Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian și Ioana Pârvulescu, dar și de transmisiunea live de la deschiderea Festivalului Enescu.

Sâmbătă și duminică se vor desfășura și un mini-târg de carte, târgul de meşteşuguri şi meserii tradiționale, ateliere de scriere creativă și de benzi desenate, expoziția de fotografie cu imagini din Himalaya și spectacolul de teatru-labirint.

Festivalul se va încheia cu Fanfara Ciocârlia, care împlinește 16 ani de când duce muzica românească în toate colţurile lumii.

Spoturile de promovare ale festivalului, regizate de Radu Jude și realizate cu sprijinul Castel Film și wearebasca, aduc în prim-plan dilema omului modern, asediat de volumul tot mai mare de informație și chinuit de indecizie. Șerban Pavlu (Toată lumea din familia noastră, Cea mai fericită fată din lume), Ioana Flora (Periferic, Pescuit sportiv) și Dan Nicolaescu (O umbră de nor) sunt cei trei protagoniști ai campaniei.

Aplicaţia care va conţine programul Festivalului, materiale video şi informaţii utile despre Alba Iulia a fost realizată de Andrei Vasilescu, cu sprijinul Artech. Aplicația este deja disponibilă pentru Android și în curînd va fi disponibilă şi pentru iOS.

Festivalul Dilema veche este primul eveniment „multi-art” al unei publicaţii culturale din România, fiind organizat de către Asociaţia „Oameni cu dileme”, împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Sursa: DILEMA VECHE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea