„Fără tutun, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă!”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Astăzi este „Ziua Naţională fără Tutun”, o zi dedicată încurajării renunţării la fumat. La noi în ţară, în luna noiembrie, în cea de-a 3-a zi de joi,  se celebrează “Ziua Naţională fără Tutun”. Şi în acest an, Ministerul Sănătăţii s-a implicat activ în combaterea fumatului prin finanţarea subprogramului de terapie a consumului de tutun “Stop fumat”, coordonat de Institutul Naţional de Pneumologie “Marius Nasta” şi a subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos, coordonat de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Specialiştii în terapia tabagismului spun că “simplul sfat de a renunţa la fumat nu este suficient pentru ca fumătorul să treacă la fapte. Fumatul induce dependenţă fizică şi psihică, iar a renunţa la fumat poate fi mai uşor sau mai dificil, în funcţie de motivaţia celui care încearcă să facă acest pas. Asistarea fumătorilor într-un cadru medical, atunci când aceştia decid să se lase de fumat, este una dintre intervenţiile care şi-au demonstrat eficacitatea în alte ţări, crescând procentul celor care reuşesc să renunţe la acest obicei”.
Programul “Stop fumat” este finanţat exclusiv din contribuţiile instituite asupra produselor din tutun (“taxa pe viciu”) şi asigură, gratuit, tratamentul medicamentos pentru cei care doresc să renunţe la fumat. Suma alocată programului pentru anul în curs este de 5.137.000 lei. Din aceste fonduri, până la 1 noiembrie a.c., au primit tratament gratuit peste 13.000 de români. În anul 2009, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat. Pentru anul 2010, Ministerul Sănătăţii aşteaptă o rată mai mare de succes, având în vedere şi creşterea motivării fumătorilor datorată preţului mai mare a pachetului de ţigări.
Ceea ce trebuie să facă un fumător care doreşte să renunţe la acest viciu este să apeleze Tel Verde Stop fumat (08008STOPFUMAT – apelabil gratuit din reţeaua Romtelecom) sau website-ul programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care îl poate ajuta să abandoneze fumatul. Cu cât cineva renunţă la tutun mai devreme, cu atât şansele de reuşită sunt mai mari, iar riscul unor boli scade. Ministerul Sănătăţii va continua să susţină acest program şi anul viitor. Implementarea programului duce la prevenţia bolilor produse de fumat: infarct miocardic, cancer pulmonar, cardiopatie ischemică etc. (L.I.)

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419