Rămâi conectat

Actualitate

Fără PRECEDENT! 50 de HOTĂRÂRI de CL ale UAT-urilor din Alba, cu privire la TARIFELE la GUNOI, declarate ILEGALE

Publicat

în

Fără PRECEDENT! 50 de HOTĂRÂRI de CL ale UAT-urilor din Alba, cu privire la TARIFELE la GUNOI, declarate ILEGALE

În frunte cu municipiul Alba Iulia, două treimi dintre primării nu au respectat legislația la stabilirea tarifelor la gunoi

*50 de unități administrativ-teritoriale în cauză au fost atenționate de Instituția Prefectului Alba să revizuiască hotărârile de consiliu local de aprobare a tarifelor

Instituția Prefectului Alba a transmis unui număr de 50 de unități administrativ-teritoriale dintre cele 78 de UAT-uri din județ, adică aproape două treimi, o atenționare cu privire la faptul că nu au respectat prevederile legislației în vigoare referitoare la stabilirea tarifelor de gunoi, fiind constatate „elemente de nelegalitate”, ne-a confirmat subprefectul Andrei Vincze.

Electrica Furnizare Discount

 În ordine alfabetică, au fost trimise adrese de către Instituția Prefectului, primăriilor din: Alba Iulia, Abrud, Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Blaj, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Câlnic, Câmpeni, Ceru Băcăinți, Cetatea de Baltă, Ciugud, Cricău, Cugir, Cut, Daia Română, Doștat, Galda de Jos, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Lopadea Nouă, Meteș, Mihalț, Mogoș, Noșlac, Ohaba, Poiana Vadului, Ponor, Rădești, Râmeț, Roșia de Secaș, Roșia Montană, Săliștea, Săsciori, Scărișoara, Sebeș, Sohodol, Stremț, Șibot, Șpring, Șugag, Vadu Moților, Vidra și Vințu de Jos. Unele UAT-uri au primite adrese de la Prefectură, chiar dacă nu au adoptat încă hotărîrile de CL.

Citește și: RER VEST & RETIM, gunoierii de la Galda, TUPEU și NERUȘINARE: În plină criză a gunoaielor au cerut reducerea programului de lucru și modificarea autorizației de mediu

„Solicităm emitenților hotărârilor adoptate să reanalizeze actele administrative în cauză prin prisma următoarelor aspecte și să procedeze la modificarea/completarea acestora printr-o nouă hotărâre a consiliului local”, se arată în adresa nr.  10478/G/SJ/II.C.2/2021 a Serviciului Juridic al Instituției Prefectului Alba transmisă unităților administrativ-teritoriale în cauză.

„Motivarea în drept a acestora este insuficientă și neacoperitoare, întrucât nu se face trimitere la reglementările Ordinului ANRSC nr. 109/2007 de aprobare a Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor”, scrie adresa.

În al doilea rând, prin hotărârile de consiliu adoptate s-a aprobat ”modificarea art. 10 alin. (1) din contractul de delegare nr. 61/18.04.2019, în conformitate cu tarifele unice recalculate”, dar legislația nu prevede posibilitatea recalculării tarifelor, ci doar a modificării sau ajustării lor. Juriștii prefecturii argumentează cu un articol din contractul de delegare nr. 61/18.04.2019, conform căruia ”tarifele se vor ajusta, cu aprobarea autorității contractante, la solicitarea operatorului economic transmisă cu minim 60 de zile înainte de data aplicării tarifului ajustat, în raport cu evoluția parametrului de ajustare, în conformitate cu cerințele art. 13 din Ordinul 109/2007. Data la care intră în vigoare tarifele ajustate este data de 1 iulie a fiecărui an.

Actualizarea se va face la solicitarea scrisă a concesionarului, transmisă cu minim 60 de zile înainte de data aplicării tarifului. Ajustarea tarifelor se va face potrivit formulei prevăzute la art. 14 din Ordinul nr. 109/2007. Totodată, tarifele se vor putea modifica numai în situațiile și condițiile prevăzute la art. 15 și art. 16 din Ordinul 109/2007”

Citește și: Alba Iulia și alte 7 UAT-uri din județ, RISCĂ să rămână sub gunoaie. Polaris pleacă, RER VEST & RETIM solicită prelugirea perioadei de mobilizare

Pe lângă utilizarea corectă a termenilor juridici, specialiștii Instituției Prefectului Alba le atrag atenția reprezentanților UAT-urilor în cauză asupra faptului că tarifele distincte pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reziduale și pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reciclabile rezultate din tarifele unice recalculate fuseseră aprobate din 2019, acum „nu se mai poate face vorbire la data prezentă despre aprobarea lor, ci eventual despre modificarea/ajustarea acestora”.

Un alt element de „nelegalitate” depistat de juriști în hotărârile de consiliu local primite din județ se referă la faptul că nu s-a acordat mandat reprezentantului unității administrativ-teritoriale pentru a își exercita votul în cadrul Adunării Generale A.D.I. Salubris Alba cu privire la tarifele propuse de operator, ci doar președintelui A.D.I. Salubris Alba în vederea semnării actului adițional la contractul de delegare nr. 61/18.04.2019, invocând articole din Legea nr. 51/2006 și HG nr. 855/2008:   Hotărârile adunării generale a asociaţiei (…) nu pot fi votate de reprezentanţii asociaţilor în adunarea generală a asociaţiei decât în baza unui mandat special, acordat expres, în prealabil, prin hotărâre a autorităţii deliberative a asociatului al cărui reprezentant este”.

„Luând în considerare faptul că, potrivit prevederilor art. 2 din Ordinul ANRSC nr. 109/2007, «tarifele trebuie să asigure atât viabilitatea economică a operatorilor prestatori ai activităţilor specifice serviciului de salubrizare a localităţilor, cât şi protejarea intereselor utilizatorilor», rugăm emitenții actelor administrative deja adoptate să ia măsurile solicitate în vederea remedierii aspectelor semnalate.

De asemenea, rugăm unitățile administrativ-teritoriale care urmează să adopte hotărâri ale consiliilor locale cu acest obiect să aibă în vedere ca adoptarea lor să se facă cu respectarea tuturor prevederilor legale la care face trimitere prezenta adresă”, atenționează Instituția Prefectului Alba, care potrivit legii poate ataca la instanța de contencios administrativ hotărârile de consiliu local care i se par ilegal adoptate.

Robert GHERGU

  articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea”

Publicitate

Actualitate

În ciuda tsunamiului de noi infectări COVID ministrul Educației optează pentru școală cu prezență fizică: „Învăţământul online nu este o soluţie”

Publicat

în

În ciuda tsunamiului de noi infectări COVID ministrul Educației optează pentru școală cu prezență fizică: „Învăţământul online nu este o soluţie”

Elevii din România trebuie să meargă neapărat la școală în ciuda crizei sanitare, spune ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Motivul este faptul că mulți copii trăiesc în mediul rural și nu au acces la internet de calitate, iar trecerea în online înseamnă ruperea completă de educație.

„Şcoala online nu este o variantă pentru România în acest moment. 1 din 3 copii învață în mediul rural. La nivel național, avem oficial, o acoperire de internet de 94%, însă când vorbim de un proces didactic de o minimă calitate, este nevoie de o viteză de cel puțin 100 mb/secundă. Pentru a preda online, ai nevoie de o viteză de transfer, nu numai de internet, ci de internet de calitate. Acest lucru este realizat abia în jumătate de țară. Din acest motiv, învăţământul online nu este o soluţie viabilă pentru România în acest moment. Trebuie să facem tot posibilul să păstrăm școala deschisă cu prezenţa fizică: Elevii au pierdut deja foarte mult.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, sâmbătă dimineață, pentru B1 TV.

Electrica Furnizare Discount

„Închiderea școlilor va fi plătită și este deja plătită pentru greșelile noastre, ale adulţilor, au plătit mult prea mult această lipsă de responsabilitate. Învăţământul online va fi o variantă viabilă când vor fi îndeplinite 5 condiţii

-Conectivitatea generalizată, suntem departe de acest obiectiv
-Disponibilitate de echipamente pentru toţi copii
-Conţinut digital pentru toate disciplinele. Nu avem în acea mai mare parte
-Profesori pregătiţi pentru predare online. Avem formați cu certificare 1 din 5 doar
-Platforme pentru evaluare. Orice proces didactic se finalizează cu evaluare”, a adăugat ministrul interimar al educației.

sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

MUNICIPIUL SEBEȘ| Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul 2021-2022: Acte necesare și programul de depunere

Publicat

în

MUNICIPIUL SEBEȘ| Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul 2021-2022: Acte necesare și programul de depunere

Primăria Municipiului Sebeș vă informează că începând cu data de 15 octombrie 2021, persoanele interesate pot prelua cerere / declarație pe propria răspundere pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței pe perioada sezonului rece noiembrie 2021 – martie 2022 / suplimentul pentru energie. Modelele de formulare sunt disponibile la sediul Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș, situat în cartierul Aleea Lac, nr. 12, telefon: 0258-730611, 731007.

La același sediu se vor depune și toate actele necesare pentru acordarea ajutorului de încălzire, de luni până joi, între orele 8.30-16.30, iar vineri între orele 08:30-14:00, termenul limită fiind data de 15 noiembrie 2021.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

Au început lucrările la podul mare din Sebeș: Circulația rutieră se efectuează pe un singur sens

Publicat

în

Au început lucrările la podul mare din Sebeș: Circulația rutieră se efectuează pe un singur sens

În cursul acestei dimineți a fost restricționat traficul rutier pe podul peste râul Sebeș, care se află în lucrări de reparații. Circulația rutieră este semaforizată și se desfășoară pe un singur sens. Lucrările la podul care unește strada Valea Frumoasei de strada Augustin Bena includ reabilitarea covorului asfaltic și aplicarea de dispozitive de acoperire a rosturilor de dilatație. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este de trei săptămâni. Contractul de lucrări este gestionat de SPAP Sebeș.

În ultima perioadă, în zona podului au fost realizate mai multe intervenții menite să îmbunătățească mobilitatea urbană: spart și transportat beton vechi (cca. 30 mc), cofrat și turnat beton nou (cca. 30 mc), confecționat și montat stâlpi noi de susținere (12 bucăți), demontat balustrade vechi (40 ml) și confecționarea unor noi balustrade, recondiționat și vopsit picioare balustrade vechi peste pod (192 ml), recondiționat și vopsit balustrade vechi peste pod (455 ml), recondiționat și vopsit grilaj din țeava (1388 ml).

Electrica Furnizare Discount

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare