Rămâi conectat

Actualitate

Fără PRECEDENT! 50 de HOTĂRÂRI de CL ale UAT-urilor din Alba, cu privire la TARIFELE la GUNOI, declarate ILEGALE

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fără PRECEDENT! 50 de HOTĂRÂRI de CL ale UAT-urilor din Alba, cu privire la TARIFELE la GUNOI, declarate ILEGALE

În frunte cu municipiul Alba Iulia, două treimi dintre primării nu au respectat legislația la stabilirea tarifelor la gunoi

*50 de unități administrativ-teritoriale în cauză au fost atenționate de Instituția Prefectului Alba să revizuiască hotărârile de consiliu local de aprobare a tarifelor

Instituția Prefectului Alba a transmis unui număr de 50 de unități administrativ-teritoriale dintre cele 78 de UAT-uri din județ, adică aproape două treimi, o atenționare cu privire la faptul că nu au respectat prevederile legislației în vigoare referitoare la stabilirea tarifelor de gunoi, fiind constatate „elemente de nelegalitate”, ne-a confirmat subprefectul Andrei Vincze.

 În ordine alfabetică, au fost trimise adrese de către Instituția Prefectului, primăriilor din: Alba Iulia, Abrud, Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Blaj, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Câlnic, Câmpeni, Ceru Băcăinți, Cetatea de Baltă, Ciugud, Cricău, Cugir, Cut, Daia Română, Doștat, Galda de Jos, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Lopadea Nouă, Meteș, Mihalț, Mogoș, Noșlac, Ohaba, Poiana Vadului, Ponor, Rădești, Râmeț, Roșia de Secaș, Roșia Montană, Săliștea, Săsciori, Scărișoara, Sebeș, Sohodol, Stremț, Șibot, Șpring, Șugag, Vadu Moților, Vidra și Vințu de Jos. Unele UAT-uri au primite adrese de la Prefectură, chiar dacă nu au adoptat încă hotărîrile de CL.

Citește și: RER VEST & RETIM, gunoierii de la Galda, TUPEU și NERUȘINARE: În plină criză a gunoaielor au cerut reducerea programului de lucru și modificarea autorizației de mediu

„Solicităm emitenților hotărârilor adoptate să reanalizeze actele administrative în cauză prin prisma următoarelor aspecte și să procedeze la modificarea/completarea acestora printr-o nouă hotărâre a consiliului local”, se arată în adresa nr.  10478/G/SJ/II.C.2/2021 a Serviciului Juridic al Instituției Prefectului Alba transmisă unităților administrativ-teritoriale în cauză.

„Motivarea în drept a acestora este insuficientă și neacoperitoare, întrucât nu se face trimitere la reglementările Ordinului ANRSC nr. 109/2007 de aprobare a Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor”, scrie adresa.

În al doilea rând, prin hotărârile de consiliu adoptate s-a aprobat ”modificarea art. 10 alin. (1) din contractul de delegare nr. 61/18.04.2019, în conformitate cu tarifele unice recalculate”, dar legislația nu prevede posibilitatea recalculării tarifelor, ci doar a modificării sau ajustării lor. Juriștii prefecturii argumentează cu un articol din contractul de delegare nr. 61/18.04.2019, conform căruia ”tarifele se vor ajusta, cu aprobarea autorității contractante, la solicitarea operatorului economic transmisă cu minim 60 de zile înainte de data aplicării tarifului ajustat, în raport cu evoluția parametrului de ajustare, în conformitate cu cerințele art. 13 din Ordinul 109/2007. Data la care intră în vigoare tarifele ajustate este data de 1 iulie a fiecărui an.

Actualizarea se va face la solicitarea scrisă a concesionarului, transmisă cu minim 60 de zile înainte de data aplicării tarifului. Ajustarea tarifelor se va face potrivit formulei prevăzute la art. 14 din Ordinul nr. 109/2007. Totodată, tarifele se vor putea modifica numai în situațiile și condițiile prevăzute la art. 15 și art. 16 din Ordinul 109/2007”

Citește și: Alba Iulia și alte 7 UAT-uri din județ, RISCĂ să rămână sub gunoaie. Polaris pleacă, RER VEST & RETIM solicită prelugirea perioadei de mobilizare

Pe lângă utilizarea corectă a termenilor juridici, specialiștii Instituției Prefectului Alba le atrag atenția reprezentanților UAT-urilor în cauză asupra faptului că tarifele distincte pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reziduale și pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reciclabile rezultate din tarifele unice recalculate fuseseră aprobate din 2019, acum „nu se mai poate face vorbire la data prezentă despre aprobarea lor, ci eventual despre modificarea/ajustarea acestora”.

Un alt element de „nelegalitate” depistat de juriști în hotărârile de consiliu local primite din județ se referă la faptul că nu s-a acordat mandat reprezentantului unității administrativ-teritoriale pentru a își exercita votul în cadrul Adunării Generale A.D.I. Salubris Alba cu privire la tarifele propuse de operator, ci doar președintelui A.D.I. Salubris Alba în vederea semnării actului adițional la contractul de delegare nr. 61/18.04.2019, invocând articole din Legea nr. 51/2006 și HG nr. 855/2008:   Hotărârile adunării generale a asociaţiei (…) nu pot fi votate de reprezentanţii asociaţilor în adunarea generală a asociaţiei decât în baza unui mandat special, acordat expres, în prealabil, prin hotărâre a autorităţii deliberative a asociatului al cărui reprezentant este”.

„Luând în considerare faptul că, potrivit prevederilor art. 2 din Ordinul ANRSC nr. 109/2007, «tarifele trebuie să asigure atât viabilitatea economică a operatorilor prestatori ai activităţilor specifice serviciului de salubrizare a localităţilor, cât şi protejarea intereselor utilizatorilor», rugăm emitenții actelor administrative deja adoptate să ia măsurile solicitate în vederea remedierii aspectelor semnalate.

De asemenea, rugăm unitățile administrativ-teritoriale care urmează să adopte hotărâri ale consiliilor locale cu acest obiect să aibă în vedere ca adoptarea lor să se facă cu respectarea tuturor prevederilor legale la care face trimitere prezenta adresă”, atenționează Instituția Prefectului Alba, care potrivit legii poate ataca la instanța de contencios administrativ hotărârile de consiliu local care i se par ilegal adoptate.

Robert GHERGU

  articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea