Rămâi conectat

Ştirea zilei

RER VEST & RETIM, gunoierii de la Galda, TUPEU și NERUȘINARE: În plină criză a gunoaielor au cerut reducerea programului de lucru și modificarea autorizației de mediu

Publicat

în

RER VEST & RETIM Alba, gunoierii de la Galda, TUPEU și NERUȘINARE: În plină criză a gunoaielor au cerut reducerea programului de lucru și modificarea autorizației de mediu

Pare incredibil, dar, acum, când de aproape 3 săptămâni Alba Iulia este „sub gunoaie”, întrucât operatorul care face colectarea, Polaris M Holding, nu are unde să-l depoziteze, Asocierea Rer Vest & Retim a solicitat modificarea autorizației integrate de mediu și reducerea programului de lucru de la 16 la 12 ore, în zilele lucrătoare și de la 16 la 8 ore, sâmbăta. Tupeul, nerușinarea și disprețul față de lege al „gunoierilor” de la Galda nu au limite.

Autorizația integrată de mediu poate fi modificată, legal, numai dacă s-au schimbat condițiile esențiale pentru care a fost eliberată. Ea a fost eliberată de către APM Alba, Consiliului Județean Alba, fiind preluată de către concesionarul depozitului de la Galda, odată cu finalizarea licitației publice. De noaptea minții, te duci la o achiziție publică, prin care îți asumi să preiei groapa de la Galda, în condițiile impuse de autoritatea contractantă, în speță Consiliul Județean Alba, iar la o lună după ce groapa a devenit funcțională soliciți modificarea autorizației integrate de mediu.

Asocierea Rer Vest & Retim a fost sancționată de Garda de Mediu, tocmai pentru nerespectarea programului de lucru, prevăzut în autorizația de mediu, practic până în data de 25 mai, profitând de indolența angajaților Consiliului Județean Alba, „gunoierii” de la Galda au lucrat când și cum au vrut. Parcă nu era suficient că depozitul de deșeuri a fost predat operatorului, de către CJ Alba, cu o mulțime de utilaje defecte: un tocător (TBM), 8 biocelule din 18, etc. Între timp, Consiliul Județean, așa cum am scris în articolul: „Groapa de GUNOI de la Galda, REPARATĂ cu peste 100 000 de lei, la doar o lună de la deschidere. Capacitatea de tocare, dublată”, a reparat majoritatea utilajelor, dar depozitul tot nu poate sau operatorii nu vreau să preia toată cantitatea de deșeuri generată în Alba Iulia și alte 10 UAT-uri?

Elit - Gustul Desăvârșit

Tupeul și nerușinarea gunoierilor de la Rer Vest & Retim s-a lovit, însă, de intransigența Agenției pentru Protecția Mediului Alba. Potrivit unui răspuns obținut la solicitarea ziarulunirea.ro:

„SC RER VEST SA prin adresa înregistrată la Agenția pentru Protecția Mediului Alba cu nr. 6113/10.06.2021, a solicitat reducerea programului de funcționare al CMID Galda de Jos. Programul de funcționare solicitat a fost: luni – vineri: 12 ore/zi și sambata: 8 ore/zi.

Agenția pentru Protecția Mediului Alba nu a fost de acord cu solicitarea SC RER VEST SA de reducere a programului de funcționare al CMID Galda de Jos.”

Evident, APM Alba, legal, nici nu ar fi putut da altă soluție. E de neimaginat, ca după ce ai licitat și ți-ai asumat preluarea autorizației de mediu, la o lună de la deschiderea depozitului de la Galda, să soliciți modificarea unor condiții esențiale.

Potrivit presei, Rer Vest & Retim ar fi ”firme de casă ale PNL”. La Rer Vest sunt asociați Consiliul Local Oradea și Administrația Patrimoniului, iar la Retim, Consiliul Local Timișoara. Presa din Banat a relatat pe larg despre faptul că Retim ar fi cumpărat un Mercedes pentru CL Timișoara, pentru a se plimba primarul PNL, Robu, cu el.

„Retim a cumpărat Mercedes-ul pe care primarul Nicolae Robu îl foloseşte pe post de maşină de serviciu. Mercedes-ul clasa E a fost cumpărat de Retim Ecologic Service SA în data de 29 octombrie 2014, conform facturii MB nr.2012442, emisă de RMB Casa Auto Timişoara SRL, în valoare de 331.971,55 lei, echivalentul a 73.936 euro”, scrie pressalert.ro

De altfel firmele menționate câștigă licitații, cu preponderență, în zonele cu primari sau șefi de consilii județene de la PNL. Inițial au operat la Oradea, ulterior în Timiș și Arad, iar mai nou, au câștigat „la Loto”, atât achiziția la CMID-ul de la Galda, cât și zonele 1 și 2, pe colectare, cele mai bune din județ. Sperăm ca și serviciile să fie pe măsura tarifelor, întrucât sunt cele mai mari din Regiunea Centru, cu mult peste județele Sibiu și Mureș, unde se face de multă vreme colectare selectivă.

De ce rămâne gunoi în Alba Iulia?

Desigur, principala problemă și întrebare a omului obișnuit este de ce Alba Iulia este plină de gunoaie, în condițiile în care majoritatea consumatorilor plătesc serviciile de salubritate. Răspunsul este simplu: nu avem unde să ducem deșeurile!

Depozitul de gunoi ecologic de la Galda nu are autorizație de mediu pentru toate tipurile de deșeuri, condiție impusă de Uniunea Europeană prin contractul de finanțare. Astfel, de la deschiderea CMID, din 7 mai anul curent, primăria Alba Iulia avea obligația legală să asigure un spațiu de depozitare pentru deșeurile inerte și voluminoase, în special pentru cele din construcții, dar și pentru toate deșeurile care nu pot fi depozitate la Galda. Toate primăriile de orașe din județ au găsit o soluție, dar primăria Alba Iulia, din motive inexplicabile, nu are încă o rezolvare pentru această problemă.

În ce privește deșeurile care pot fi depozitate la Galda, o bună perioadă de timp, Rer Vest & Retim nu au respectat programul de lucru, profitând de indolența Consiliului Județean Alba, care avea pârghiile legale și contractuale să îi determine să-și respecte obligațiile. Să fim bine înțeleși, relațiile dintre operatorii de salubritate, în speță între cel de la groapă și cel de la colectare, nu sunt simple raporturi comerciale, ele sunt guvernate și de norme de ordine publică, întrucât e vorba de servicii publice. De altfel, la o întrebare adresată Consiliului Județean, cu privire la temeiul legal potrivit căruia un operator poate să-i limiteze altuia cantitatea de deșeuri depozitată, acesta nu a fost capabil să ne ofere un răspuns. În realitate, potrivit legislației și contractului de concesiune, operatorul de la Galda, nu are un temei legal pentru a limita cantitatea de deșeuri preluată, atâta timp cât ele provin de la UAT-uri din județul Alba, se încadrează în capacitatea de prelucrare și sunt în limita cantităților prevăzute în autorizațiile operatorilor care realizează colectarea.

Am solicitat APM Alba să ne remită autorizațiile de mediu pentru groapa de la Galda, eliberată CJ Alba și preluată prin contractul de delegare de concesiune de asocierea Rer Vest & Retim și autorizația Polaris, operatorul care realizează colectarea pe Alba Iulia și alte 10 UAT-uri. Ce rezultă din aceste autorizații? Groapa de la Galda trebuie să aibă o capacitate de tratare mecano-biologică de 274 de tone pe zi (în autorizație e o greșeală de redactare și figurează 234 de tone, din calcule rezultând însă 274) și un program de lucru de 312 zile pe an, 6 zile pe săptămână, 16 ore pe zi.

Din autorizația operatorului care realizează colectarea, Polaris M Holding, rezultă că această firmă are o cantitate de 43.400 tone de deșeuri pe an, adică circa 118 tone pe zi și un program de lucru de 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pe săptămână. Desigur, o parte din cantitatea de 118 tone pe zi, de deșeuri, sunt inerte sau voluminoase care ar trebui să ajungă la un depozit pus la dispoziție de primăria Alba Iulia, dar atâta timp cât există deșeuri menajere, care provin din UAT-urile din județul Alba, în limitele menționate de către noi, operatorul de la Galda nu are nici un temei legal să limiteze alți operatori care realizează colectarea.

Consiliul Județean Alba, cel care „păstorește” groapa, nu e capabil să ne explice de ce deșeuri menajere care provin din UAT-uri din județul Alba nu pot fi depozitate la Galda.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

Publicat

în

Șofer prins cu 150 km/h, cu permisul suspendat, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș: Care a fost recordul de viteză

În cursul zilei de 9 august, în intervalul orar 14,00 – 17,30, pe ambele direcții ale segmentului de autostradă A1 cuprins între km. 254 (mun. Sibiu) și km. 289 (Miercurea Sibiului) polițiștii Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva au desfășurat o amplă acțiune de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei excesive sau neadaptate.

Acțiunea polițiștilor s-a înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române.

Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză pe autostrăzi și nu numai, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele opririlor nejustificate pe banda de urgență și nerespectării timpilor de odihnă. Conducătorilor auto și pasagerilor le-au fost înmânate pliante cu sfaturi privind siguranța rutieră, iar acolo unde a fost cazul, pliantul a fost însoțit de un proces verbal de constatare a contravenției.

Elit - Gustul Desăvârșit

95 de autovehicule au fost verificate pe parcursul acțiunii, în total fiind aplicate 61 de sancțiuni contravenționale. A fost constatată o infracțiune la regimul rutier, au fost reținute 2 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare și 1 set de plăcuțe cu număr de înmatriculare.

Cele mai multe sancțiuni contravenționale, 37, au fost aplicate șoferilor înregistrați de dispozitivele radar circulând cu viteză peste limita legală. Cea mai mare viteză înregistrată pe parcursul acțiunii a fost de 173 de km/h, fiind vorba despre un conducător auto în vârstă de 47 de ani, cetățean străin, aflat la volanul unui autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva. Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și aplicarea a 6 puncte de penalizare.

4 conducători auto au fost sancționați contravențional pentru oprire nejustificată pe banda de urgență, 5 șoferi au fost depistați circulând fără a purta centura de siguranță, alte sancțiuni fiind aplicate fie pentru conducerea unor vehicule care prezentau defecțiuni tehnice, fie pentru conducerea unor vehicule având termenul ITP expirat, fie pentru nerespectarea timpilor de odihnă.

În jurul orei 14,30, polițiștii au oprit un autoturism condus pe direcția Sibiu – Deva cu viteza de 150 km/h de către un sibian în vârstă de 26 de ani.

Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a constatat că dreptul sibianului de a conduce autovehicule pe drumurile publice este suspendat.

Astfel, pe numele șoferului s-a deschis un dosar de cercetare penală în conformitate cu prevederile articolului 335 aliniatul 2 din Codul Penal.

Polițiștii rutieri din cadrul Biroului de Poliție Autostrada A1 Râmnicu Vâlcea – Deva continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță.

 

 

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până joi după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 11 august, la ora 12:00.

În intervalul 10.08.2022 ora 13:00 – 11.08.2022 ora 12:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca (județele: Alba, Sibiu și Hunedoara), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Desnățui – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Mehedinți și Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt (județele: Sibiu, Vâlcea, Argeș, Gorj, Olt și Dolj), Vedea – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Olt și Teleorman), Argeș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov), Ialomița – bazin amonte S.H. Moroeni și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliștea Snagovului (județele: Dâmbovița, Prahova și Ilfov) și Prahova – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Prahova, Buzău și Ialomița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Olt și Argeș.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

10 august 2022, COVID-19 în Alba. 148 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, marți, 9 august 2022, s-au înregistrat 148 de noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 9 august 2022, COVID-19 în Alba. 73 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 56842 de persoane confirmate, 53840 persoane vindecate, 1.299 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 389 teste, 97 PCR, 292 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 484350 mai exact, 361675 de teste PCR și 122675 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 40
ABRUD – 2
AIUD – 11
BLAJ – 9
CÂMPENI – 2
CUGIR – 4
OCNA MUREŞ – 4
SEBES – 3
TEIUS – 5
ZLATNA – 1
ALMASU MARE – 1
BUCERDEA GRANOASA – 1
BUCERDEA VINOASA – 1
CETATEA DE BALTA – 2
CIUGUD – 1
CRACIUNELU DE JOS – 1
CRICAU – 1
CUT – 1
DAIA ROMANA – 2
GALDA DE JOS – 2
JIDVEI – 1
LUNCA MUREŞULUI – 1
LUPSA – 1
MIHALŢ – 1
RADEŞTI – 1
ROŞIA MONTANA – 1
SĂLCIUA – 1
SANCEL – 1
SASCIORI – 1
SONA – 2
SPRING – 1
UNIREA – 1
VALEA LUNGA – 2
VINTU DE JOS – 2

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 17
AIUD – 2
BLAJ – 2
CUGIR – 1
SEBES – 4
CRICAU – 2
DAIA ROMANA – 3
MIRASLAU – 1
NOSLAC – 1
RADEŞTI – 1
VALEA LUNGA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
MUNICIPIUL BLAJ 20615 9.56 197
CRĂCIUNELU DE JOS 2138 8.42 18
VALEA LUNGĂ 3108 8.37 26
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76899 8.01 616
ŞONA 4360 6.42 28
ORAŞ CUGIR 25311 6.08 154
CIUGUD 3314 5.43 18
MOGOŞ 740 5.41 4
RIMETEA 979 5.11 5
MUNICIPIUL AIUD 25035 4.83 121
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2260 4.42 10
BUCIUM 1371 4.38 6
VINŢU DE JOS 5524 4.34 24
ARIEŞENI 1529 3.92 6
SÂNCEL 2583 3.87 10
MUNICIPIUL SEBEŞ 32852 3.84 126
JIDVEI 5300 3.77 20
ORAŞ ZLATNA 7773 3.73 29
METEŞ 2729 3.66 10
CRICĂU 1957 3.58 7
CIURULEASA 1121 3.57 4
ORAŞ OCNA MUREŞ 13793 3.55 49
GALDA DE JOS 4410 3.4 15
RĂDEŞTI 1263 3.17 4
ORAŞ ABRUD 5148 2.91 15
STREMŢ 2411 2.9 7
IGHIU 7126 2.81 20
ORAŞ TEIUŞ 7134 2.8 20
MIHALŢ 3229 2.79 9
BERGHIN 1889 2.65 5
CETATEA DE BALTĂ 3061 2.61 8
ALMAŞU MARE 1188 2.53 3
SÂNTIMBRU 3021 2.32 7
BLANDIANA 880 2.27 2
POŞAGA 889 2.25 2
ROŞIA MONTANĂ 2683 2.24 6
CÂLNIC 1933 2.07 4
MIRĂSLĂU 1955 2.05 4
OCOLIŞ 492 2.03 1
RÂMEŢ 497 2.01 1
DOŞTAT 1010 1.98 2
ŞPRING 2547 1.96 5
ÎNTREGALDE 548 1.82 1
PONOR 576 1.74 1
ŞIBOT 2329 1.72 4
ORAŞ CÂMPENI 7110 1.69 12
NOŞLAC 1814 1.65 3
SĂLCIUA 1369 1.46 2
UNIREA 4826 1.45 7
PIANU 3584 1.4 5
SĂLIŞTEA 2338 1.28 3
ROŞIA DE SECAŞ 1581 1.27 2
SĂSCIORI 6471 1.24 8
CERGĂU 1626 1.23 2
LUNCA MUREŞULUI 2536 1.18 3
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3728 1.07 4
ŞUGAG 2841 1.06 3
CENADE 1050 0.95 1
GÂRBOVA 2136 0.94 2
BISTRA 4497 0.89 4
HOPÂRTA 1147 0.87 1
LOPADEA NOUĂ 2486 0.8 2
CUT 1260 0.79 1
SCĂRIŞOARA 1483 0.67 1
DAIA ROMÂNĂ 3129 0.64 2
LUPŞA 2819 0.35 1
ALBAC 1934 0 0
AVRAM IANCU 1413 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 228 0 0
FĂRĂU 1491 0 0
GÂRDA DE SUS 1460 0 0
HOREA 1906 0 0
LIVEZILE 1145 0 0
OHABA 582 0 0
POIANA VADULUI 1033 0 0
SOHODOL 1649 0 0
VADU MOŢILOR 1262 0 0
VIDRA 1506 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare