EXCLUSIV! Kronospan Sebeș a obținut avizul de mediu pentru creșterea capacității de producție a formaldehidei
În ciuda faptului că a determinat unul dintre cele mai mari scandaluri privind protecția mediului înconjurător din România anului 2015 și ample proteste de stradă la Sebeș, compania Kronospan a obținut avizul de mediu pentru creșterea capacității de producție a formaldehidei la instalația existentă, de la 30.000 tone pe an la 40.000 de tone pe an (Cod CAEN 2014 – Fabricarea altor produse chimice organice, de bază).
.
De asemenea, conform noii autorizații de mediu, fabricii Kronospan Sebeș i s-a aprobat creșterea capacității de producție PAL și MDF la peste 600 mc/ zi și arderea combustibililor în instalaţii cu o putere termică nominala totală mai mare de 50 MW.
Decizia finală în acest sens a fost luată de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului – filiala Alba, în data de 8 ianuarie 2016, la un an de când Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunța suspendarea procedurii de actualizare a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă. MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului. Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului. Menţionăm că, pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”, se afirmă în informarea de presă a Ministerului Mediului din data de 14 ianuarie 2015.
Justificarea APM Alba privind actualizarea autorizatiei integrate de mediu pentru fabrica Kronospan de la Sebeș, în sensul celor prezentate mai sus, este “ca urmare a sentinţei nr. 2049/14.07.2015 pronunţata de Curtea de Apel Bucureşti in dosarul nr 3443/2/2015.
Este vorba despre procesul intentat și câștigat în prima instanță de către Kronospan Sebeș prin care compania austriacă a contestat decizia Ministerului Mediului privind suspendarea procedura de revizuire a Autorizaţiei Integrate de Mediu (AIM) pentru platforma industrială. Astfel, compania a solicitat in instanță anularea actului administrativ, obtinand suspendarea deciziei pana la judecarea procesului pe fond.
Decizia luată in 14 iulie de Curtea de Apel Bucuresti nu este definitivă.
”Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea Deciziei 4177/12.05.2015 astfel cum a fost completata prin Decizia 4461/26.05.2015 emise de Agentia pentru Protectia Mediului Alba pana la pronuntarea instantei de fond. Dispune suspendarea Deciziei 3046/GLG/ 06.05.2015 a Comisiei de Analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, pana la pronuntarea instantei de fond. Cu recurs in 5 zile de la comunicare”, se aratăin minuta soluției C.A. Bucuresti.
Zece zile mai târziu, respectiv la 24 iulie 2015, Ministerul Mediului de la acea vreme, Grațiela Gavrilescu, a declarat la Alba Iulia ca litigiul cu Kronoșpan a fost pierdut pentru că juriștii instituției pe care o conduce s-au prezentat la proces nepregatiți. Gavrilescu a promis atunci că o astfel de situație nu se va mai repeta, iar la recurs lucrurile se vor lămuri.
”Noi o sa facem recurs si in recursul respectiv am cerut juristilor care vor merge in instanță sa explice exact ce se intelege prin revizuirea autorizației de mediu si ceea ce au înțeles dumnealor. Mie mi s-a părut, le-am si spus si nu mă feresc să vă spun lucrul acesta, ca s-au dus nepregatiți la prima instanță, dar cu certitudine, lucrul acesta nu o sa se mai mai intample la cea de-a doua instanță”, a declarat Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu în iulie 2015.
Astfel, decizia definitivă privind suspendarea actului administrativ urma să fie pronunțată de Înalta Curte de Casație si Justiție.
În paralel, compania Kronospan a deschis un proces prin care solicita anularea actului administrativ.
Întorsătură de situație! În 19 noiembrie 2015, Kronoșpan Sebeș înștiințează Ministerul Mediului, ANPM și APM Alba că a renunțat la procesul prin care solicita anularea actului administrativ de suspendare a
instiintare renuntare la judecata Kronspan Sebes
procedurii de revizuire a AIM
La, 21 noiembrie 2015, chiar în ziua în care la Sebeș urma să se desfășoare un nou protest împotriva poluării, reprezentanții ONG-urilor de mediu au fost invitați de către Gheorghe Feneșer, prefectul județului Alba, să participe la o întâlnire cu Toma Florin Petcu, președintele Agenției Naționale de Protecție a Mediului din România (ANPM).
În cadrul discuțiilor, longevivul preşedinte ANPM cu rang de Secretar de Stat le-a prezentat ONG-iștilor un document (vezi fotocopie) prin care Kronoșpan Sebeș înștiințează Ministerul Mediului, ANPM și APM Alba că a renunțat la procesul prin care solicita anularea actului administrativ de suspendare a procedurii de revizuire a autorizației integrate de mediu.
“Vă aducem la cunoştinţă că, în vederea continuării procedurii de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu nr. SB 67/2007 revizuită la data de 01.03.2010, S.C Kronoșpan Sebeş S.A. a depus în cursul zilei de 18.11.2015 la Curtea de Apel Bucureşti cererea de renunţare la judecată prin care s-a solicitat instanţei să la act de renunţarea la judecarea acţiunii în anulare formând obiectul dosarului nr. 5882/2/2015, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, secţia a VIII-a Contencios administrativ şl fiscal.
Cu deosebită considerație, Director General BANDI”, se arată în documentul transmis APM Alba de compania Kronospan Sebeș.
Departe de a se fi lămurit situația proceselor în ceea ce privește renunțarea sau nu la acestea, de-o parte sau de cealaltă, câteva lucruri sunt totuși clare:
-În ciuda interesului legitim exprimat de cetățenii municipiului Sebeș cu privire la orice decizie legată de mărirea capacității de producție a formaldehidei la instalația din cartierul M. Kogălniceanu, autoritățile cu atribuții în domeniu (n.r. Ministerul Mediului, ANPM, APM Alba etc) nu au comunicat nimic populației din Sebeș. Au trecut 12 zile de la eliberarea autorizației de mediu, iar locuitorilor din Sebeș nu le-a fost adus la cunoștință acest fapt.
–Activitatea SC KRONOSPAN SEBEȘ SA este reglementată prin autorizaţia integrată de mediu nr. SB 67/09.01.2007, revizuită la data de 01.03.2010, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu. SC KRONOSPAN SEBEȘ SA a depus în data de 23.09.2013 la Agenția pentru Protecția Mediului Alba o solicitare privind actualizarea datelor din autorizația integrată de mediu menţionată mai sus, datorită creșterii capacității de producție de la 30.0000 t/an la 40.000 t/an a instalației existente pentru producerea formaldehidei, ca urmare a îmbunătățirii performanței tehnice a catalizatorului Fe-Mo utilizat și a optimizării procesului de producție – actualizată la data de 08.01.2016
-Pe platforma industrială KRONOSPAN Sebeş există şi instalația de producere a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 t/an, având ca operator S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L., care deține acordul de mediu nr. SB 19/26.10.2012, emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Sibiu. Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 06.01.2015 documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu. În prezent dosarul se află în procedura legală de autorizare la APM Alba.
Bogdan PRESECAN
CITEȘTE ȘI: FOTO: PROTEST de amploare la SEBEȘ împotriva POLUĂRII. Peste 1500 de persoane au mărșăluit prin tot orașul
CITEȘTE ȘI: Kronospan Sebeș ia act de decizia Comisiei de Analiză a Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor
CITEȘTE ȘI: Ministerul Mediului a decis RELUAREA procedurii de autorizare pentru fabrica de formaldehidă
CITEȘTE ȘI: Conducerea Kronospan: Noua instalaţie de formaldehidă, în conformitate cu normele de mediu
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea unei tinere pictorițe din Alba, reîntoarsă în România după 20 de ani petrecuți în Italia: ”Sufletul meu e momentan acasă”
Povestea unei tinere pictorițe din Alba, reîntoarsă în România după 20 de ani petrecuți în Italia: ”Sufletul meu e momentan acasă” Pictorița Andreea Georgiana Tibu s-a născut la Cugir pe 28 aprilie 1988. Încă de la o vârstă fragedă, a iubit tot ce înseamnă culoare, natură, animale și oameni. Consideră că încă de pe atunci […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 11 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999