Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cazul KRONOSPAN SEBEȘ: DSP Alba cere STUDIU de IMPACT asupra SĂNĂTĂȚII populației și încadrararea FORMALDEHIDEI ca și cancerigenă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Compania Kronospan Sebeș este obligată să plătească un institut de sănătate publică acreditat, în vederea realizării unui Studiu de Impact asupra Sănătății Populației din zona platformei industriale, pentru a putea primi avizul DSP în obținerea autorizației integrate de mediu (AIM) pentru noua fabrică de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone/an.

Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, un pui al SC Kronospan SA, respectiv S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 6 ianuarie 2015, documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, aflându-se în prezent în plin proces de evaluare.

În cadrul Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), reunită marți la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba, toate instituțiile cu atribuții în eliberrarea unei autorizații integrate de mediu (ISU, DSP, Consiliul Județean Alba, Prefectura etc) au reanalizat dosarul KRONOCHEM.

Pentru a își da avizul pentru elberarea AIM pentru noua fabrică de formaldehidă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat reprezentanților Kronospan Sebeș următoarele:

-Să realizeze/ să refacă/ să completeze Studiul de Impact asupra Sănătății în baza căruia solicită autorizația de mediu, întrucât este vechi de șapte ani, perioadă suficient de mare pentru ca ca starea de sănătate a populației din zona de impact să se modifice.

-să respecte noua legislație de sănatate publică (Ordinul MS 119/2014) conform careia obiectivele care necesit[ stabilirea impactului asupra mediului necesită ulterior stabilirea impactului asupra sănătătii.

să respecte de asemenea legislația care modifică încadrarea formaldehidei din substanță potențial cancerigenă. în substanță cancerigenă, conform Regulamentului 605/2014.

-să respecte anexa la notificarea din 2011 prin care se solicită Kronospan Sebeș  să implementeze un program de urmarire a stării de sanătate a populaței.

În data de 22 ianuarie 2015, în urma întâlnirilor între autorități locale, ONG-uri implicate în campania “Opriți Poluarea în Sebeș” și reprezentanții Kronospan, organizate la Prefectura Alba și la Primăria Sebeș, compania Kronospan Sebeș a solicitat Institului National de Sănătate Publică București realizarea unui studiu de impact asupra stării de sănatate pentru toate activitățile desfașurate pe platforma Kronospan Sebeș.

Această situație afectează planurile austriecilor de a porni noua fabrică de formaldehidă de la Sebeș în circa patru luni, așa cum au declarat recent.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea