Cazul KRONOSPAN SEBEȘ: DSP Alba cere STUDIU de IMPACT asupra SĂNĂTĂȚII populației și încadrararea FORMALDEHIDEI ca și cancerigenă

Compania Kronospan Sebeș este obligată să plătească un institut de sănătate publică acreditat, în vederea realizării unui Studiu de Impact asupra Sănătății Populației din zona platformei industriale, pentru a putea primi avizul DSP în obținerea autorizației integrate de mediu (AIM) pentru noua fabrică de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone/an.

Pentru autorizarea funcţionării acestei instalaţii, un pui al SC Kronospan SA, respectiv S.C. KRONOCHEM SEBEŞ S.R.L a depus la A.P.M. Alba în data de 6 ianuarie 2015, documentația de solicitare a autorizației integrate de mediu, aflându-se în prezent în plin proces de evaluare.

În cadrul Comisiei de Analiză Tehnică (CAT), reunită marți la sediul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba, toate instituțiile cu atribuții în eliberrarea unei autorizații integrate de mediu (ISU, DSP, Consiliul Județean Alba, Prefectura etc) au reanalizat dosarul KRONOCHEM.

ELIT

Pentru a își da avizul pentru elberarea AIM pentru noua fabrică de formaldehidă, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat reprezentanților Kronospan Sebeș următoarele:

-Să realizeze/ să refacă/ să completeze Studiul de Impact asupra Sănătății în baza căruia solicită autorizația de mediu, întrucât este vechi de șapte ani, perioadă suficient de mare pentru ca ca starea de sănătate a populației din zona de impact să se modifice.

-să respecte noua legislație de sănatate publică (Ordinul MS 119/2014) conform careia obiectivele care necesit[ stabilirea impactului asupra mediului necesită ulterior stabilirea impactului asupra sănătătii.

să respecte de asemenea legislația care modifică încadrarea formaldehidei din substanță potențial cancerigenă. în substanță cancerigenă, conform Regulamentului 605/2014.

-să respecte anexa la notificarea din 2011 prin care se solicită Kronospan Sebeș  să implementeze un program de urmarire a stării de sanătate a populaței.

În data de 22 ianuarie 2015, în urma întâlnirilor între autorități locale, ONG-uri implicate în campania “Opriți Poluarea în Sebeș” și reprezentanții Kronospan, organizate la Prefectura Alba și la Primăria Sebeș, compania Kronospan Sebeș a solicitat Institului National de Sănătate Publică București realizarea unui studiu de impact asupra stării de sănatate pentru toate activitățile desfașurate pe platforma Kronospan Sebeș.

Această situație afectează planurile austriecilor de a porni noua fabrică de formaldehidă de la Sebeș în circa patru luni, așa cum au declarat recent.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică”

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat faptul că nu vor exista probleme referitora aprovizionarea populației cu energie electrică în această… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 Comentarii

muc cel mic 4 februarie 2015 at 9:16

va rugam sa alocati inca un etaj sectiei de Oncologie a Spit Jud Alba… avem mare nevoie…. Sebes, Rosia Montana etc… trebuie sa fim pregatiti

cetateanul 4 februarie 2015 at 11:25

DSP cere un studiu, studiul se va face, va fi favorabil pentru Kronospan si va obtine toate avizele si autorizatiile.
DSP este o institutie care e condusa de un bambilici care executa ce-i spune buzunarul. Daca primeste ce trebuie, da toate avizele. Toate declaratiile sunt doar de fatada. Jocurile au fost deja facute.

Bunea 4 februarie 2015 at 11:32

Ca impartial, cred ca DSP a procedat correct si alinistit lumea cu acest comunicat..sa vedem studio.E important cine il face???? Cine este institutia sau firma care va face acest studio si cat de credibil va fi?????

Agentia de Mediu 4 februarie 2015 at 11:37

Acestia pot face studiu:

http://www.insp.gov.ro/

Activitatea Institutului la nivel teritorial se realizeaza prin 4 centre nationale si 6 centre regionale de sanatate publica, organizate in structura acestuia, fara personalitate juridica.

Centrele nationale, care asigura coordonarea profesionala specifica pe plan national a Institutului, sunt:

a) Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT);

b) Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC);

c) Centrul National de Evaluare si Promovare a Starii de Sanatate (CNEPSS).

d) Centrul National de Statistict si Informatica în Sanatate Publica (CNSISP)

Centrele regionale de sanatate publica, care asigura coordonarea si executia profesionala la nivel regional a Institutului, sunt:

a) Centrul Regional de Sanatate Publica Bucuresti (CRSPB);

b) Centrul Regional de Sanatate Publica Cluj (CRSPC);

c) Centrul Regional de Sanatate Publica Iasi (CRSPI);

d) Centrul Regional de Sanatate Publica Timisoara (CRSPT);

e) Centrul Regional de Sanatate Publica Targu Mures (CRSPM);

f) Centrul Regional de Sanatate Publica Sibiu (CRSPS).

sica ciocan 4 februarie 2015 at 13:26

Sunteți toți niște gârgâlăi frustrați. Kronospan nu se va închide pentru o adunătură de ofticați.

Bula 4 februarie 2015 at 15:42

@ciocan
Mai bine gârgâlău decat intoxicat cu otrava.

Status-Quo 4 februarie 2015 at 16:20

@ciocan sica

Ia uite si un glumet!

Gârgălăule draga, puti a formaldehida de la o posta. Du-te si pupa-i pe kronospani direct in cur. Asta ar fi o incununare a dragostei netarmurite pe care le-o porti.

Vezi ca duminica se protesteaza iar. Fa-ti o pancarta, scrie pe ea ”protestatarii-s niste gârgâlăi frustrați” si du-te in parc in Sebes.

Ba da unii sunteti de-a dreptul prosti. Nu-ti era mai bine daca taceai?

Horea 4 februarie 2015 at 13:30

„Compania Kronospan Sebeș este obligată să plătească un institut de sănătate publică acreditat, în vederea realizării unui Studiu…”

Nu Compania ar trebui sa plateasca ci DSP-ul. Nu de alta dar la noi (in România) cine plateste, de obicei, castiga.
Acest studiu ar trebui realizat fara ca Compania (sâc!) sa stie ziua sau perioada in care se face. In caz contrar, totul va iesi bine. Evident pentru cei cu … bani!

unu 4 februarie 2015 at 21:06

Agentia De Mediu mancati putin rahat. INSP NU este in masura sa efectueze un studiu de impact prin simplu fapt ca nu detin aparatura necesara. Singurul institut care ar putea sa efectueze un astfel de studiu al efectului fevastator al formolului asupra nivelului sub celular este nipne.ro Institutul de fizica nucleara Horea Hulubei si spun ar putea pt ca in 2012 baza lor de date de 4GB care statea linistita pe un server de 200.000 de euro a fost pur si simplu postata in mediul on-line impreuna cu „reteta bombei atomice” de catre niste copii. In esenta aveti o credibilitate cel mult egala cu zero.

seriosu 4 februarie 2015 at 21:34

Duminica 8. 02. 15.,mitingul anti-KRO e „bruiat”de primarie.Meciul de handbal e fix la 14,00.Ghici de ce?

Cetean 5 februarie 2015 at 0:27

Dsp a fost singura instituie corecta in acest scandal pur.mediatic…respect..doamnei dr.Vacaru care a coordonat impecabil acesta situatie…respect dr.Timis ca a inteles ca nu trebuie pus botul la cea mai mare companie si a avut curaj sa aplice legea.Respect mai oamenilor bravoooo

cetateanul 5 februarie 2015 at 1:08

Mai „Cetean” alias Timis Horea, tu esti o nulitate absoluta. Sa ceri respect? Pentru cine? Pentru o nulitate! Mai Timis, mai, pe tine nu te poate respecta nimeni, mai!

albaiulianul 5 februarie 2015 at 8:47

Ha, ha,ha! Asta-i chiar buna! Sa-l respectam pe dr.Timis? Pai asta e chiar de ras! Omul asta e varza saracul de el. Nu stie nici macar sa vorbeasca corect! Si zice ca e doctor! Daaa…e doctor in minciuni!

Comentariile sunt oprite