Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Ministerul Mediului analizează AUTORIZAŢIA pentru KRONOSPAN Sebeş. Prefectul Gheorghe Feneşer: acordarea autorizaţiei va fi suspendată până la clarificare

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

feneserCazul Kronospan a ajuns în atenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar potrivit prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, acesta va suspenda acordarea autorizaţiei de mediu pentru construcţia unei noi fabrici de formaldehidă până la clarificarea situaţiei. Este vorba despre două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA trimise la Minister de ONG-uri reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş, care luni au ajuns “pe masa” Ministerului Mediului.

 Marţi, MMAP a transmis  o informare de presă, prin care spune că pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”.

 Redăm mai jos comunicatul:

“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă.

MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului.

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Menţionăm că, pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”.

“Ministerul Mediului va suspenda acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificare”, a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Totodată, prefectul a ţinut să aducă în atenţie o condiţie care există în autorizaţia de mediu care ar urma să fie eliberată pentru Kronospan, de care încă nu s-a pomenit, şi anume că  „societatea în cauză, Kronospan, este obligată ca în termen de 7 luni de zile să achiziţioneze o instalaţie completă pentru monitorizarea formaldehidei”. Această instalaţie ar trebui montată la coşurile fabricii, precum şi în alte patru puncte din incinta Kronospanului.

Prefectul Gheorghe Feneşer consideră un lucru bun ca „oricine să poată intra pe calculator şi să vadă  în orice moment al zilei care este poluarea în oraş în acel moment”, referindu-se aici la formaldehidă. „Cred că din acest moment nimeni nu va mai avea suspiciuni”, a spus acesta.

Emisiile de formaldehidă sunt monitorizate în permanenţă!

Tot în cadrul conferinţei de miercuri, prefectul a menţionat faptul că „în momentul de faţă sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş, la Societatea Alpin 57Lux, unde este o instalaţie doar pentru măsurarea formaldehidei, iar al doilea punct de monitorizare este la şcoala din cartierul Kogălniceanu. Acolo, pe lângă formaldehidă, practic se monitorizează întreaga cantitate de aer începând cu PM10, care era o mare problemă, cu carbon şi alte emisii care sunt în zonă.

„Încercăm cu Agenţia de Mediu ca, în cel mai scurt, timp dacă vom avea înţelegere şi la cei din presă să publicăm zilnic aceste monitorizări. Este un lucru deosebit ca sebeşenii să cunoască situaţia reală şi nu vrem ca în momentul de faţă cineva să spună că ne îmbolnăveşte o societatea sau alta, şi cred că indiferent de societate  toţi trebuie să respecte legea şi sunt convins că o vor face pentru că altfel măsurile nu vor întârzia să apară”, a declarat Ghoerghe Feneşer.

Legat de emisiile PM10, prefectul a reamintim că în 2008, după miting-ul organizat pe tema acestor pulberi de suspensie,  societatea în cauză a montat un filtru pentru captarea acestui PM 10, care este acea pulbere foarte fină în suspensie.

„Acel filtru a fost o investiţie de peste 12 milioane de euro a companiei, o investiţie care pentru noi şi populaţia Sebeşului a însemnat enorm. Dacă până la acea perioadă se eliberau zilnic în atmosferă peste 2 tone, de la montarea acelui filtru  PM 110 nu a mai reprezentat o problemă în Sebeş. Este monitorizat în permanenţă la şcoala din cartierul Kogălniceanu, de acel aparat, şi nu au fost constatate până în prezent depăşiri”, a precizat prefectul Feneşer. Potrivit acestuia, dacă în 2008 se eliberau în atmosferă peste 2 tone, acum se eliberează undeva între 30 şi 50 de grame zilnic.

Potrivit prefectului, dacă Kronospan va primi autorizaţie pentru noua fabrică  de formaldehidă şi va intra în producţie, vechea fabrică va fi oprită.

„Vechea instalaţie de formaldehidă are o capacitate de 30.000 de tone anual, iar noua instalaţie are o capacitate de 60.000 de tone anual. În autorizaţia de mediu este stipulat foarte clar că pot să funcţioneze în paralel până se ajunge cu noua instalaţie la capacitatea maximă de 60.000 de tone, dar în momentul în care se funcţionează în paralel nu pot să depăşească 60.000 de tone anual. Şi, se pare, din ceea ce am fost informat, că în decurs de 6 luni de zile  noua fabrică, dacă va primi aceste autzorizaţii, va intra în producţie practic iar vechea fabrică va fi oprită. Să vedem cum se soluţionează contestaţiile”, a explicat acesta.

Feneşer a mai precizat că a fost anunţat de reprezentanţii Ministerului Mediului că „se încearcă în cel mai scurt timp ca la cele două panouri existente în Sebeş să fie afişată zilnic şi poluarea cu formaldehidă. Sperăm să reuşim. Specialiştii de la ei vin şi încearcă să rezolve situaţia. Din ceea ce ştie Agenţia de Mediu, până acum nu a fost depăşită. Mă refer la anul 2014, nu înainte. Deci în 2014, Agenţia de Mediu nu a înregistrat depăşiri, după măsurătorile efectuate la cele două puncte din Sebeş”.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea