VIDEO: Ministerul Mediului analizează AUTORIZAŢIA pentru KRONOSPAN Sebeş. Prefectul Gheorghe Feneşer: acordarea autorizaţiei va fi suspendată până la clarificare

feneserCazul Kronospan a ajuns în atenţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar potrivit prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, acesta va suspenda acordarea autorizaţiei de mediu pentru construcţia unei noi fabrici de formaldehidă până la clarificarea situaţiei. Este vorba despre două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA trimise la Minister de ONG-uri reprezentantive din domeniul protecţiei mediului din Sebeş, care luni au ajuns “pe masa” Ministerului Mediului.

 Marţi, MMAP a transmis  o informare de presă, prin care spune că pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”.

ELIT

 Redăm mai jos comunicatul:

“Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a luat act de manifestările stradale care au avut loc duminică, 11 ianuarie 2015, în municipiul Sebeş, faţă de construcţia, în oraş, a unei fabrici de formaldehidă.

MMAP a primit, în cursul zilei de luni, 12 ianuarie 2015, cele două contestaţii privind decizia de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA, înaintate de două organizaţii non-guvernamentale reprezentative din domeniul protecţiei mediului.

Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a dispus demararea procedurii de analiză a contestaţiilor înregistrate, în conformitate cu prevederile art 43. al OM nr. 818/2003 în cadrul Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Menţionăm că, pe perioada analizei acestor contestaţii, precum şi a documentaţiei care se regăseşte la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, autoritatea de mediu competentă este în imposibilitate de a finaliza procedura de revizuire a autorizaţiei integrate de mediu pentru SC KRONOSPAN Sebeş SA”.

“Ministerul Mediului va suspenda acordarea autorizaţiei de mediu până la clarificare”, a declarat prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Totodată, prefectul a ţinut să aducă în atenţie o condiţie care există în autorizaţia de mediu care ar urma să fie eliberată pentru Kronospan, de care încă nu s-a pomenit, şi anume că  „societatea în cauză, Kronospan, este obligată ca în termen de 7 luni de zile să achiziţioneze o instalaţie completă pentru monitorizarea formaldehidei”. Această instalaţie ar trebui montată la coşurile fabricii, precum şi în alte patru puncte din incinta Kronospanului.

Prefectul Gheorghe Feneşer consideră un lucru bun ca „oricine să poată intra pe calculator şi să vadă  în orice moment al zilei care este poluarea în oraş în acel moment”, referindu-se aici la formaldehidă. „Cred că din acest moment nimeni nu va mai avea suspiciuni”, a spus acesta.

Emisiile de formaldehidă sunt monitorizate în permanenţă!

Tot în cadrul conferinţei de miercuri, prefectul a menţionat faptul că „în momentul de faţă sunt monitorizate în permanenţă aceste emisii de formaldehidă în două puncte din Sebeş, la Societatea Alpin 57Lux, unde este o instalaţie doar pentru măsurarea formaldehidei, iar al doilea punct de monitorizare este la şcoala din cartierul Kogălniceanu. Acolo, pe lângă formaldehidă, practic se monitorizează întreaga cantitate de aer începând cu PM10, care era o mare problemă, cu carbon şi alte emisii care sunt în zonă.

„Încercăm cu Agenţia de Mediu ca, în cel mai scurt, timp dacă vom avea înţelegere şi la cei din presă să publicăm zilnic aceste monitorizări. Este un lucru deosebit ca sebeşenii să cunoască situaţia reală şi nu vrem ca în momentul de faţă cineva să spună că ne îmbolnăveşte o societatea sau alta, şi cred că indiferent de societate  toţi trebuie să respecte legea şi sunt convins că o vor face pentru că altfel măsurile nu vor întârzia să apară”, a declarat Ghoerghe Feneşer.

Legat de emisiile PM10, prefectul a reamintim că în 2008, după miting-ul organizat pe tema acestor pulberi de suspensie,  societatea în cauză a montat un filtru pentru captarea acestui PM 10, care este acea pulbere foarte fină în suspensie.

„Acel filtru a fost o investiţie de peste 12 milioane de euro a companiei, o investiţie care pentru noi şi populaţia Sebeşului a însemnat enorm. Dacă până la acea perioadă se eliberau zilnic în atmosferă peste 2 tone, de la montarea acelui filtru  PM 110 nu a mai reprezentat o problemă în Sebeş. Este monitorizat în permanenţă la şcoala din cartierul Kogălniceanu, de acel aparat, şi nu au fost constatate până în prezent depăşiri”, a precizat prefectul Feneşer. Potrivit acestuia, dacă în 2008 se eliberau în atmosferă peste 2 tone, acum se eliberează undeva între 30 şi 50 de grame zilnic.

Potrivit prefectului, dacă Kronospan va primi autorizaţie pentru noua fabrică  de formaldehidă şi va intra în producţie, vechea fabrică va fi oprită.

„Vechea instalaţie de formaldehidă are o capacitate de 30.000 de tone anual, iar noua instalaţie are o capacitate de 60.000 de tone anual. În autorizaţia de mediu este stipulat foarte clar că pot să funcţioneze în paralel până se ajunge cu noua instalaţie la capacitatea maximă de 60.000 de tone, dar în momentul în care se funcţionează în paralel nu pot să depăşească 60.000 de tone anual. Şi, se pare, din ceea ce am fost informat, că în decurs de 6 luni de zile  noua fabrică, dacă va primi aceste autzorizaţii, va intra în producţie practic iar vechea fabrică va fi oprită. Să vedem cum se soluţionează contestaţiile”, a explicat acesta.

Feneşer a mai precizat că a fost anunţat de reprezentanţii Ministerului Mediului că „se încearcă în cel mai scurt timp ca la cele două panouri existente în Sebeş să fie afişată zilnic şi poluarea cu formaldehidă. Sperăm să reuşim. Specialiştii de la ei vin şi încearcă să rezolve situaţia. Din ceea ce ştie Agenţia de Mediu, până acum nu a fost depăşită. Mă refer la anul 2014, nu înainte. Deci în 2014, Agenţia de Mediu nu a înregistrat depăşiri, după măsurătorile efectuate la cele două puncte din Sebeş”.

 

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Persoanele programate la vaccinare, care deservesc zone esenţiale se AMÂNĂ cu 10 zile: „Avem un deficit de 117.000 doze”

Începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale. Medicul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

14 Comentarii

ion 14 ianuarie 2015 at 12:40

doamna ministru puteti sa verificati daca domn prefect a platit arendele pe fondul de vanatoare si daca nu a facuto luatii fondul de vanatoare ca este un rau platnic va multumesc!!!

gigel 14 ianuarie 2015 at 13:10

mutra de tamp tradat si de afirmatiile lui gratuite ..30-50 de grame pe zi…… pe cap de locuitor , nu ?!

Ozibuna_68 14 ianuarie 2015 at 13:42

Nu inteleg, APM-ul detine aparate performante, omologate cu care sa monitorizeze emisiile de formaldehida in Sebes ?
Kronospanul poate sa isi monitorizeze aceste emisii, este treaba lor si obligatia lor. Nu inteleg de ce primesc termen de 7 luni pentru asta ??? Intai ar trebuie sa existe monitorizarea si abia apoi sa porneasca eventual productia !
Eu, ca si cetatean, cred ca este firesc sa pot vedea inregistrarile aparatelor de monitorizare de la APM, nu ale posibilului poluator, pe care le „administreaza” chiar el…

marinel 14 ianuarie 2015 at 14:32

chiar asa,statiile ale de monitorizare din kogalniceanu ar trebui sa fie accesibile online si nu mai vorbim ca scrie in analiza de impact pentru noua fabrica pe la capitol 8 zice ca principal dificultate este faptul ca nu exista date relevante privind nivelul de formaldehida din aer,pentru ca statia apm-ului nu inregistreaza directia vantului…si alte cele…si ca valorile sunt doar orientative,deci ce valoare are statia aia de zice domnul prefect?

Liviu 14 ianuarie 2015 at 14:51

Este o prima victorie a noastra , a tinerilor din Sebes ! Dar nu ne lasam pana Kronospan pleaca din Sebes!

Liviu 14 ianuarie 2015 at 14:55

Poluare la Sebes cu emisii de formaldehida
23 Mai 2008

Conducerea fabricii din Sebes nu recunoaste existenta vreunei poluari
E-MAIL PRINT RSS SHARE
MĂRIME TEXT
de DORIN TIMONEA
418 VIZUALIZARI | COMENTARII 0
– Autoritatile de mediu afirma ca poluarea de la Kronospan a fost una accidentala

Agentia pentru Protectia Mediului Alba a identificat, miercuri, o depasire a emisiilor de formaldehida in zona localitatii Sebes, unde exista o fabrica de producere a acestei substante. Fabrica este construita de compania Kronospan. Prefectul de Alba, Dan Simedru, a spus ca incidentul este cercetat de autoritatile de mediu, iar compania Kronospan Sebes, care este suspectata de depasirea nivelului admis de formaldehida in aer, nu a anuntat si nu a recunoscut o posibila poluare accidentala. „Am dispus ca pe langa statia pe care o are Agentia pentru Protectia Mediului plasata acolo in zona, care este adevarat ca nu este una de mare performanta, sa fie solicitata o statie de analiza de la Agentia Regionala de Mediu Sibiu, mult mai performanta, pentru a vedea daca a fost un accident, a fost o greseala sau este un fenomen, iar in situatia in care exista intr-adevar un pericol sa luam imediat toate masurile legale. Nu ne permitem sa riscam nici o secunda sanatatea oamenilor”, a declarat prefectul Dan Simedru. Incidentul a fost confirmat si de seful Garzii de Mediu Alba, Marcel Danet.

Acesta a spus ca miercuri dimineata a fost inregistrata o valoare mai mare de cinci ori decat limita maxima admisa, in timp ce marti concentratia emisiilor de formaldehida a depasit de doua ori limita normala. Probabil ca a fost un accident la instalatie, insa cei de la Kronospan nu vor sa recunoasca si au spus ca provine de la masinile care tranziteaza Sebesul”, a spus Danet. Acesta a completat ca pentru a nu mai fi inregistrate situatii de acest gen va fi adusa o instalatie mai performanta, care va arata cu certitudine de unde provine poluarea.

Mihai 14 ianuarie 2015 at 19:37

Respect tineriilor din Sebes, nu va lasati!

raluca 14 ianuarie 2015 at 19:45

vrem aer nepoluat,bravo tineri,mergeti mai departe,va sustinem

raluca 14 ianuarie 2015 at 20:01

nu vad comentariul?!de ce nu apar comentariile,nu am scris decat ca VREAU AER NEPOLUAT.poate daca injur imi dati comentariul?!si totusi insist.de ce nu-mi dati comentariul?

nik 14 ianuarie 2015 at 20:03

opriti poluarea

nik 14 ianuarie 2015 at 20:07

cred ca sunteti pe invers domnilor sa va fie rusine ,nu am scris nimic jignitor doar ca vreau aer curat

forma de hydra 14 ianuarie 2015 at 20:42

are dreptate domn’ prefect. locuieste in sebes spre deosebire de jumatate dn participantii la manipulari. mai presus, chiar copilu’ patronului lucreaza acolo.

se vede clar alt interes la manipularile saptamanale de duminica. io nu stiu cum ii prosteste asa usor. cred ca likeurile 😀

Cetatean 15 ianuarie 2015 at 1:46

Valoarea formaldehidei este de 400 de ori mai mare in locuintele din Lancram. In Kogalniceanu mancati formaldehida pe paine.

Anghel 15 ianuarie 2015 at 11:28

Niciodata nu va pleca din Sebes. Daca ati avea mai mult de 2 clase, v-ati da seama ca sunt in joc chestiuni mult mai importante decat parerile unor tinerei frustrati ca au fost respinsi la interviurile de angajare.
Sedeti blanzi, ca nu o sa se intample nimic 😉

Comentariile sunt oprite